Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αναθεώρηση του συντάγματος και οικονομία
(Δοκίμιο οικονομικής ανάλυσης των συνταγματικών επιλογών)
Συγγραφέας:   Πάνος Β., 1941- Καζάκος


Offer
Το παρόν κείμενο επαναφέρει την οικονομική οπτική στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εξετάζει το ερώτημα πώς μπορούν συνταγματικοί κανόνες να "δέσουν τα χέρια" της πολιτικής (κυβέρνησης, μεμονωμένων μελών, της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της μειοψηφίας ως εν δυνάμει πλειοψηφίας) προκειμένου να αποτρέπονται στο μέτρο του δυνατού κοντόθωρες, προσοδοθηρικού χαρακτήρα και καιροσκοπικές αποφάσεις χωρίς να αναιρούνται ουσιώδη χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας. Σε απλούστερη διατύπωση: πώς πειθαρχεί κανείς το πελατειακό σύστημα και μειώνει το οικονομικό κόστος του μέσω συνταγματικών κανόνων;
Η ανάλυση αντλεί ουσιώδη στοιχεία από ήπιες εκδοχές της θεωρίας της δημόσιας επιλογής (public choice) που χρησιμοποιείται στη μελέτη πολιτικών φαινομένων -συνεπώς και συνταγματικών επιλογών. Η βασική της υπόθεση είναι ότι οι κυβερνήσεις, οι γραφειοκρατίες, οι οργανώσεις συμφερόντων κ.λπ. αποτελούνται από άτομα που, ανάμεσα σε άλλα, επιζητούν να ικανοποιήσουν ίδια συμφέροντα (πάντως, σε ένα περιοριστικό θεσμικό και κοινωνικό πλαίσιο).
Η θεωρία της δημόσιας επιλογής δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που άλλες θεωρίες δεν θέτουν ή δεν απαντούν ικανοποιητικά. Τυπικά παραδείγματα είναι η χρησιμοποίηση από τις κυβερνήσεις του προϋπολογισμού για εκλογικούς σκοπούς ("πολιτικός εκλογικός κύκλος"), η κακοδιαχείριση κοινών περιουσιακών στοιχείων (δάση!), η διόγκωση κρατικών δαπανών μέσω πελατειακών αποφάσεων κ.λπ. Με την προσέγγιση αυτή, ο συγγραφέας εξηγεί συνταγματικές επιλογές (και αποτυχίες) του παρελθόντος και προσεγγίζει ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στην ερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση, καταθέτοντας τις δικές του θεωρητικά εδραιωμένες προτάσεις.

21χ14 εκ., 194 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Θεσμοί και Μεταρρυθμίσεις
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 342.495 (Ελλάς - Συντάγματα), 320.495 (Πολιτική - Ελλάς), 330.495 (Οικονομία - Ελλάς)
Άλλα πρόσωπα: Θεόδωρος Κ. Πελαγίδης (Επιμελητής) , Κέντρο Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων (Φορέας) ,
ISBN: 978-960-02-2052-0
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2052-2
Βάρος: 0.284 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
12.25
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

7.84
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Καζάκος, Πάνος Β., 1941-
Ο Πάνος Καζάκος, 1941, είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα και οικονομικά στη (Δυτική) Γερμανία. Είναι διδάκτωρ του Christan-Albrechts-Universitat Kiel. Την περίοδο 1996-2002 διηύθυνε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών. Έχει διατελέσει ανάμεσα σε άλλα εμπειρογνώμων α΄ του Υπουργείου Εξωτερικών και διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών. Η μελέτη του "Θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση" (Ι. Σιδέρης, 1996), βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Άλλες δημοσιεύσεις (επιλογή): "Ανάμεσα σε κράτος και αγορά - Οικονομία και πολιτική στη μεταπολεμική Ελλάδα 1944-2000", "Πατάκης", 2001, "Stabilisierung ohne Reform-Konvergenz und Pfadabhangigkeit im Griechenland der 90er Jahre", ZEI, Bonn 2000, "Η νέα Agenda της αριστεράς και άλλα δοκίμια πολιτικής κριτικής", "Παπαζήσης", Αθήνα 1998, "Greece and EC Membership Evaluated", (co-editor) "Printer", London 1994.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.