Οικόπεδα με θέα
zoom in
  • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

  • Κατηγορίες:

    Θέατρο

  • Έτος κυκλοφορίας

    2001

  • Εκδότης

    Δόλιχος

Στο "Οικόπεδα με θέα" (Λονδίνο, 1983) το πρωτογενές υλικό είναι η ασφυκτική πίεση στην οποία υπόκεινται οι κτηματομεσίτες. Εδώ επαναλαμβάνονται δύο οικεία θέματα του Μάμετ: το πόσο τους περιορίζει και τους καταδυναστεύει ο τρόπος που μιλούν, ο τρόπος σκέψης τους και η δύναμη της φαντασίωσής τους ότι, αυτοί, οι περιθωριακοί, έχουν κώδικα και αποστολή, που τους ξεχωρίζει από τη μάζα. [...] Ωστόσο, παρά την περηφάνια και τη συντροφικότητα, δεν κατορθώνουν να αποφύγουν τις απάτες, τα ψέματα και τις μανούβρες. Αυτά είναι η δουλειά τους. [...] (Τζέραλντ Μ. Μπέρκοβιτς, από το κείμενο: "Η θεατρική τέχνη του Μάμετ") Του θεατρικού έργου του Ντ. Μάμετ, προτάσσονται τα κείμενα: - "Το αμερικανικό όνειρο της επιτυχίας", της Ελένης Χαβιαρά-Κεχαΐδου - "Η γενιά του Μάμετ", του Γκλεν Λόνεϋ - "Ουρλιαχτό" (απόσπασμα), του Άλεν Γκίνσμπεργκ - "Σ΄ αγαπάω αλλά δεν σε πάω", απόσπασμα από συνέντευξη του Ντ. Μάμετ - "Μήπως το θέατρο έχει πεθάνει;", απόσπασμα από διάλεξη του Ντ. Μάμετ - "Η θεατρική τέχνη του Μάμετ", του Τζέραλντ Μ. Μπέρκοβιτς - "Ζήτω εγώ και στο διάβολο εσύ", απόσπασμα από συνέντευξη του Ντ. Μάμετ - "Το ράντσο των Κάντιλακ" (απόσπασμα), του Μπρους Σπρίνγκστην - "Πραγματεία για το άγχος", της Αν Ντην - "Οικόπεδα ελπίδων", του C. W. E. Bigsby - "Άνδρες μέσα στα ερείπια", του Ρόμπερτ Βόρλικυ καθώς και παραστασιογραφία του Ντ. Μάμετ στην Ελλάδα, μεταξύ 1984-1999.

Κανάρης Τσίγκανος (Φωτογράφος)

Ο Κανάρης Τσίγκανος είναι καθηγητής φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του ΕΘνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας, εθνικός εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκο Οργανισμό Διαστήματος, πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας.

David Mamet

David Mamet (Συγγραφέας)

Ο Ντέιβιντ Μάμετ γεννήθηκε στο Σικάγο από εβραίους γονείς και ζει στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας. Είναι θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος, τηλεοπτικός παραγωγός, σκηνοθέτης, ενίοτε δοκιμιογράφος και στιχουργός. Το κοφτό, γεμάτο ιδιωματισμούς στιλ των διαλόγων του έχει δημιουργήσει πλέον σχολή, με την ονομασία Mamet speak - ένα στιλ που ο ίδιος αποδίδει στην επιρροή της οικογένειάς του και του Χάρολντ Πίντερ. Έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων τα "Glengarry Glen Ross" (Οικόπεδα με θέα), για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ και το βραβείο του Κύκλου Θεατρικών Κριτικών της Νέας Υόρκης, "Oleanna" (Ολεάννα) και "American Buffalo". Έχει επίσης εκδώσει δοκίμια και μυθιστορήματα. Έχει σκηνοθετήσει τις κινηματογραφικές ταινίες "House of Games" (Η λέσχη της απάτης), "Things Change" (Ο λούστρος και η Μαφία), "Homicide" (Ανθρωποκτονία), "State and Main" και "Heist" (Το κόλπο).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ιωσήφ Βιβιλάκης (Επιμέλεια)

Ο Ιωσήφ Βιβιλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1996 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα του ιδίου Πανεπιστημίου με την εργασία "Η θεατρική ορολογία στους Πατέρες της Εκκλησίας. Συμβολή στη μελέτη της σχέσεως Εκκλησίας και θεάτρου". Από το 1984 έως το 1997 δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση. Το 1998 εξελέγη λέκτορας και το 2002 επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις. Αρθρογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και την τελευταία περίοδο γράφει βιβλιοκριτική στην εφημερίδα "Η Καθημερινή". Ιδιαίτερη θέση στις ερευνητικές του αναζητήσεις έχει ο βίος και το έργο του Φώτη Κόντογλου. Το 1995, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση και τα 30 από την κοίμηση του Αϊβαλιώτη δημιουργού, σχεδίασε τον πολυσυλλεκτικό τόμο "Φώτης Κόντογλου εν εικόνι διαπορευόμενος" (εκδόσεις Ακρίτας), ενώ το 1999 δημοσίευσε το σύνολο των θεατρικών κριτικών (1936-1960) του Μ. Καραγάτση (Βιβλιοπωλείον της Εστίας).

Δημήτρης Τάρλοου (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
109
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.351 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση