Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο Αύγουστος και η δύναμη των εικόνων
Συγγραφέας:   Paul Zanker


Ο Αύγουστος και η δύναμη των εικόνων
Επί των ημερών του Αυγούστου γεννιέται στη Ρώμη ένας κρατικός μύθος που καθορίζει ολόκληρο τον κόσμο των εικόνων της εποχής εκείνης. Ο μύθος αυτός δεν σφραγίζει μόνο τα έργα τέχνης αλλά και όλες τις μορφές κοινωνικού γίγνεσθαι που συμπυκνώνονται σε εικόνες: θρησκευτικές τελετουργίες, κρατικές εκδηλώσεις, φιλικές συναναστροφές. Κρίνοντας από τη σύγχρονη εποχή, θα εικάζαμε ότι λειτουργούσε ένας μηχανισμός προπαγάνδας. Τι συνέβαινε όμως στην πραγματικότητα μας το αποκαλύπτει αυτό το απολαυστικό βιβλίο, το οποίο φωτίζει σε πρωτόγνωρο βάθος την κοινωνία και τη νοοτροπία της εποχής του Αυγούστου. Η εξέχουσα συμβολή του στην ιστορική έρευνα συνοψίζεται στα λόγια του ιστορικού G. Alfoldy: "Το βιβλίο του Τσάνκερ, αν και είναι αφιερωμένο μόνο στις "εικόνες", θέτοντας έτσι έναν περιορισμένο στόχο, αποδεικνύεται στην πραγματικότητα η πιο εντυπωσιακή πιθανόν προσπάθεια της γενιάς μας να φωτιστεί η αυγούστεια κρατική ιδεολογία και, διαμέσου αυτής, αφενός ο χαρακτήρας της αυγούστειας κρατικής τάξης και αφετέρου τα πολιτικά επιτεύγματα του Αυγούστου. Το αποτέλεσμα αυτό το οφείλουμε στη συνολική θεώρηση μιας κατηγορίας μαρτυριών, δηλαδή των αυγούστειων έργων τέχνης, τα οποία, αν και ιδιαίτερα πλούσια σε πληροφορίες, δεν είχαν αξιολογηθεί μέχρι τώρα συστηματικά, ενώ εδώ συνεξετάζονται γόνιμα μαζί με άλλες πηγές και κυρίως βάσει μιας σαφούς ιστορικής αντίληψης".

24χ17 εκ., 490 σελίδες
Δέσιμο: Πανόδετο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 937.06 (Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία - Ιστορία), 709.37 (Τέχνη, Ρωμαϊκή)
Άλλα πρόσωπα: Μίλτος Πεχλιβάνος (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-250-351-5
ISBN (10ψήφιο): 960-250-351-3
Βάρος: 1.048 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
38.36
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

34.14
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Πάουλ Τσάνκερ γεννήθηκε το 1937 στην Κωνσταντία. Σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία και Ιστορία στα Πανεπιστήμια του Μονάχου, της Ρώμης και του Φράιμπουργκ. Δίδαξε Κλασική Αρχαιολογία ως Υφηγητής στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, κατόπιν ως τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκέττινγκεν (1972-1976) και έπειτα στο Ludwig-Maximilians-Universitat του Μονάχου (1976-2002). Από το 1995 ως το 2002 διετέλεσε Διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Ρώμης. Από το 2002 είναι καθηγητής της Ιστορίας της Αρχαίας Τέχνης στη Scuola Normale Superiore της Πίζας. Είναι τακτικό μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών και αντεπιστέλλον μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Κοπεγχάγης. Οι κυριότεροι τομείς της έρευνάς του είναι η τέχνη και ο πολιτισμός του ελληνιστικού κόσμου και της ρωμαϊκής αυτοκρατορικής εποχής, ιδιαίτερα η επίσημη πολιτική εικονογραφία. Έχει δημοσιεύσει πολλές μονογραφίες και μελέτες που διευρύνουν τους ορίζοντες στη μελέτη της Κλασικής Αρχαιολογίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.