Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η Κύπρος, η ευρωπαϊκή ένωση και τα διακυβευόμενα συμφέροντα
(Η ένταξη και η λύση)
Συγγραφέας:   Ανδρέας Θεοφάνους


Offer
Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό εμπεριέχουν προεκτάσεις πέραν των γεωγραφικών ορίων της Μεγαλονήσου. Το βιβλίο του Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους επεξηγεί με σαφήνεια ότι πρωταρχικός στόχος της όλης προσπάθειας σε σχέση με το Σχέδιο Ανάν ήταν η αποενοχοποίηση της Τουρκίας και η διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής της πορείας. Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ως ισότιμο μέλος διαφοροποίησε τα δεδομένα επηρεάζοντας στρατηγικές ισορροπίες, τις επιδιώξεις των εμπλεκομένων μερών καθώς και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Μεταξύ άλλων, οι Ευρωτουρκικές σχέσεις, ο ρόλος των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του ΟΗΕ, η στάση της Ρωσίας, οι επιδιώξεις της Τουρκίας και η πολιτική της Ελλάδος και της Κύπρου, αποτελούν μέρος ενός πλέγματος διακυβευόμενων συμφερόντων τα οποία το βιβλίο επιχειρεί να αναλύσει.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι εκ των πραγμάτων η Κύπρος καθίσταται πεδίον δοκιμής προθέσεων της αξιοπιστίας και των αρχών της ΕΕ καθώς επίσης και των προθέσεων της Τουρκίας να εναρμονισθεί με τον Ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Ταυτόχρονα καταθέτει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για την επίλυση του Κυπριακού με τρόπο που να αποκαθίσταται η ενότητα της χώρας. Οι εισηγήσεις του συνιστούν στην πραγματικότητα τον εμβολιασμό του ιστορικού συμβιβασμού της ομοσπονδίας με αρχές και ιδεώδη του Ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού. Ο Ανδρέας Θεοφάνους υποστηρίζει ότι σε μια εποχή συγκρούσεων και εντάσεων, η επίτευξη του στόχου της ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης των Ελληνοκυπρίων Χριστιανών και των Τουρκοκυπρίων Μουσουλμάνων μπορεί να συμβάλει και στην υλοποίηση μεγαλύτερων στόχων εξυπηρετώντας και ευρύτερα συμφέροντα.

21χ14 εκ., 336 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Η Κύπρος στον Σύγχρονο Κόσμο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 320.564 5 (Πολιτική - Κύπρος), 327.564 5 (Κύπρος - Σχέσεις - Ευρωπαϊκή Ένωση)
ISBN: 978-960-02-2042-1
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2042-5
Βάρος: 0.466 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
20.24
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

12.95
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Θεοφάνους, Ανδρέας
Ο Ανδρέας Θεοφάνους γεννήθηκε το 1960. Άρχισε σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1980 ως υπότροφος του προγράμματος Fulbright, εξασφαλίζοντας πτυχίο Β.Α. στα οικονομικά και τις πολιτικές επιστήμες, με τιμητική διάκριση, από το Susquehanna University των ΗΠΑ το 1983. Ακολούθως, συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος του Pennsylvania State University, απ΄ όπου έλαβε τους τίτλους Μ.Α. και Ph.D. στα οικονομικά, το 1985 και το 1988 αντιστοίχως. Είναι Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Ανάπτυξης - Intercollege του οποίου είναι συνιδρυτής. Διευθύνει παράλληλα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων του ιδίου Κολλεγίου όπου είναι επίσης καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας. Διετέλεσε σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (1990-1993). Είναι συγγραφέας των βιβλίων: "Οι Οικονομικές Πτυχές και Επιπτώσεις μιας Ομοσπονδιακής Λύσης του Κυπριακού Προβλήματος" (1994), "Η Πολιτική Οικονομία μιας Ομοσπονδιακής Κύπρου" (στην αγγλική) (1996) και "Η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Νέο Διεθνές Περιβάλλον: Προκλήσεις και προοπτικές" (2000). Επιμελήθηκε την έκδοση τριών βιβλίων: "Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο", "Το Κυπριακό Πρόβλημα: Η λύση του και η επόμενη μέρα", "Κύπρος και Ευρωπαϊκή Ένωση". Τον Οκτώβριο του 2000 του απενεμήθη το Ετήσιο Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας "Γιάννος Κρανιδιώτης" από τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.