Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τα Γρεβενά στο δρόμο της Εγνατίας

Τα Γρεβενά στο δρόμο της Εγνατίας
[...] "Τα Γρεβενά στο δρόμο της Εγνατίας".
Μ΄ αυτό το λεύκωμα προσπαθούμε να δώσουμε με εικόνες, διαμέσου του φακού του δεξιοτέχνη φωτογράφου Βασίλη Συκά, τα Γρεβενά του σήμερα.
Να παρουσιάσουμε τα όμορφα τοπία και τις εναλλαγές τους, τις υποδομές, την ανάπτυξη, τις δραστηριότητες όλων των περιοχών, με στόχο όχι μόνο να προσελκύσουμε τον επισκέπτη, αλλά να του δώσουμε, αν είναι δυνατόν, και τη ζωντανή παρουσία των ανθρώπων με τις δραστηριότητες τους και την παρουσία τους σ΄ αυτόν τον τόπο.
Το λεύκωμα αυτό περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικές εικόνες ολόκληρου του Νομού Γρεβενών, αλλά και μια ζωντανή παρουσία των κατοίκων.
Είναι τα σημερινά Γρεβενά, έτοιμα - την ιστορική αυτή στιγμή - να ζήσουν τις μέρες προόδου που έρχονται.
Το λεύκωμα αυτό, που με περηφάνια σας παρουσιάζουμε, αναφέρεται στο Νομό Γρεβενών με αδρές γραμμές, με συνοπτικό και αντιπροσωπευτικό τρόπο.
Πιστεύω ότι ο φωτογραφικός φακός του ταλαντούχου Βασίλη Συκά κάνει εντονότερη την πρόκληση για μια επίσκεψη σ΄ αυτόν τον τόπο, στην Πίνδο, όπως λέει κι ο ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης:
"Τα θεμέλια μου στα βουνά / και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους
και πάνω τους η μνήμη καίει / άκαυτη βάτος.
Μνήμη του λαού μας σε λένε Πίνδο"
(Δημήτριος Β. Ρίγγος, Νομάρχης Γρεβενών)

25χ35 εκ., 205 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 779.495 (Ελλάς - Φωτογραφικά λευκώματα), 938.942 (Γρεβενά - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Βασίλης Συκάς (Φωτογράφος)
ISBN: 978-960-87887-2-5
ISBN (10ψήφιο): 960-87887-2-2
Βάρος: 1.937 κιλά
Εκδότης: Χείμαρρος
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
59.64
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

53.08
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μαντάς, Σπύρος
Ο Σπύρος Μαντάς γεννήθηκε στην Κρέστενα της Ηλείας το 1950. Τελείωσε Οικονομικό Πανεπιστήμιο και την Πάντειο και σήμερα εργάζεται ως καθηγητής στη Μέση εκπαίδευση. Από το 1982, σχεδόν αποκλειστικά, ασχολείται με τη μελέτη των πέτρινων γεφυριών της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου (Πίνδου), αλλά και τους μαστόρους της. Το 1990 δημιούργησε το "Αρχείο Γεφυριών Ηπειρώτικων" (Α.Γ.Η.) και το 2001, μαζί με άλλους συνεργάτες, ίδρυσε το "Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών" (ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ.) στο οποίο είναι πρόεδρος. Στόχος του κέντρου είναι μέσα από τη διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και την περιοδική έκδοση "Περί Πετρογέφυρων", να καταγραφούν και μελετηθούν όλα τα γεφύρια της Ελλάδας, συγκριθούν μ΄ εκείνα των γειτονικών χωρών, και να ευαισθητοποιηθούν κοινό και αρμόδιοι φορείς για τη διάσωσή τους. Έχει κυκλοφορήσει τα βιβλία: - "Τα Ηπειρώτικα γεφύρια", 1984 - Τεχνικές Εκδόσεις. - "Το Γεφύρι κι ο Ηπειρώτης", 1987 - Τεχνικές Εκδόσεις. - "Η Σκάλα του Βραδέτου" (σε συνεργασία με τον Θ. Χαμάκο), 2003 - Εκδόσεις Νίκας. - "Περί Πετρογέφυρων Α΄" (επιμέλεια, με Γ. Ψιλόπουλο), 2003 - ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ. - "Περί Πετρογέφυρων Β΄" (επιμέλεια, με Γ. Ψιλόπουλο), 2005 - ΚΕ.ΜΕ.ΠΕ.Γ. - "Πέτρινα Γεφύρια" (κείμενα), 2007 - Έκδ. εφημ. "Τα Νέα". - "Πέτρινα Γεφύρια στη Βόρεια Ήπειρο", 2008 - Α.Γ.Η. Γύρισε τα ντοκιμαντέρ (σενάριο, παρουσίαση): - "Οδοιπορικό στα Ηπειρώτικα Γεφύρια", ΕΤ1 / 1987 - σε σκηνοθεσία Μ. Ταταλίδη. - "Τα Γεφύρια της Ηπείρου", ΕΤ1 / 2004 - σε σκηνοθεσία Ν. Παπαθανασίου - "Η Μοναξιά των Πετρογέφυρων", Α.Γ.Η. / 2007 - σε δική του σκηνοθεσία. - "Το Γεφύρι της Άρτας στο χορό του Στέγκου", Α.Γ.Η. / 2007 - σε δική του σκηνοθεσία. Συνεχίζει να αναδεικνύει θέματα της λαϊκής γεφυροποιίας, συμμετέχοντας σε συνέδρια, δίνοντας διαλέξεις σ΄ όλη την Ελλάδα, δημοσιεύοντας άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, μιλώντας σε εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Είναι μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος, των Φίλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εταιρείας Προστασίας Βάλια Κάλντας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.