Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η ελληνική ως ξένη γλώσσα: Από τις λέξεις στα κείμενα

Offer
"Γραμματική, περισσότερη γραμματική!" Με αυτό το αίτημα διατρανώνεται η κυρίαρχη στον τόπο μας σήμερα πρακτική της γλωσσικής διδασκαλίας. Κι ενώ στην περίπτωση διδασκαλίας της ελληνικής ως πρώτης γλώσσας η πρακτική αυτή έχει αρχίσει κάπως να κλονίζεται, στην περίπτωση των ξένων γλωσσών το αίτημα για περισσότερη γραμματική προβάλλεται ενισχυμένο. Αυτή τη γραμματικόκεντρική πρακτική αμφισβητούν και οι τρεις μελέτες που συγκεντρώνονται στον παρόντα τόμο. Οι μελέτες στρέφονται προς τους παράγοντες εκείνους της επικοινωνίας που η διδακτική πρακτική τείνει να παραβλέπει: το λεξιλόγιο, το διάλογο, τα κείμενα. Και οι τρεις μελέτες καταλήγουν σε προτάσεις για τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας με πρακτικές μάθησης εστιασμένες σε πραγματικές επικοινωνιακές περιστάσεις. Και των τριών μελετών κοινή διαπίστωση είναι η ανάγκη για διαφοροποίηση των ποικιλιών της γλώσσας κατά την εκπαιδευτική διαδικασία και η ανάγκη για εξοικείωση των μαθητών με καθημερινά, αυθεντικά, σύγχρονα είδη κειμένων.
Ο Διονύσης Γούτσος εξετάζει και αναλύει σώματα πραγματικών -όχι "διδασκαλικών" και κατασκευασμένων- κειμένων προκειμένου να διαπιστώσει τα στάδια ανάπτυξης του λεξιλογίου που θα ήταν ομαλότερο να διέλθει ένας ξενόγλωσσος ομιλητής της ελληνικής. Η Μαρία Σηφιανού τονίζει τη σημασία της διαδραστικότητας και του αυθεντικού καθημερινού λόγου για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Εξετάζει μεγάλη ποικιλία παραδειγμάτων από την καθημερινή επικοινωνία και αναλύει την οργάνωση των διαλεκτικών πράξεων ως σύστημα κανόνων οι οποίοι "απαντούν εν δράσει" και περιγράφουν το "τι συμβαίνει σε πραγματικές συνομιλίες". Η Αλεξάνδρα Γεωργακοπούλου παρουσιάζει τους νέους τρόπους επικοινωνίας που διαμορφώνονται από τις νέες τεχνολογίες και υποδεικνύει τεχνικές με τις οποίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα επικοινωνιακών γεγονότων στον κυβερνοχώρο για την παραγωγή και τη δυναμική πρόσληψη κειμένων.

24χ17 εκ., 199 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Θεωρητικές Επιστήμες: Γλωσσολογία
Ονομασία υποσειράς: Ελληνική Γλώσσα: Θεωρία και Διδακτική
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 480.07 (Ελληνική γλώσσα, Νέα - Σπουδή και διδασκαλία), 410.1 (Γλωσσολογία - Θεωρία)
Άλλα πρόσωπα: Σπύρος Α. Μοσχονάς (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-16-1725-1
ISBN (10ψήφιο): 960-16-1725-6
Βάρος: 0.39 κιλά
Εκδότης: Πατάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
14.20
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.80
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Διονύσης Γούτσος είναι επίκουρος καθηγητής κειμενογλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.