Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ιωάννης Αργυρόπουλος
Συγγραφέας:   Giuseppe Cammelli


Ιωάννης Αργυρόπουλος
Τα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν στη σειρά με τον τίτλο "Αναγεννησιακή Βιβλιοθήκη" επελέγησαν με το σκεπτικό ότι θα συμπληρώσουν ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, καθώς για τις μεγάλες φυσιογνωμίες της ελληνικής λογιοσύνης, που συνέβαλαν αποφασιστικά στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας, στην Ιταλία αρχικά και στον Βορρά, αργότερα, δεν διαθέτουμε παρά ελάχιστες ξενόγλωσσες μονογραφίες, άρθρα σε εξειδικευμένα επιστημονικά περιοδικά, και ευκαιριακές επιμέρους μελέτες.
Με το εκδοτικό αυτό εγχείρημα ελπίζουμε ότι τα έργα και οι ήμερες επιφανών ανδρών των γραμμάτων, όπως ο Μανουήλ Χρυσολωράς, ο Γεώργιος Τραπεζούντιος, ο Θεόδωρος Γαζής, ο Δημήτριος Χαλκοκονδύλης κ.ά. καθώς και η ποικιλότροπη συμβολή τους στην Ιταλική Αναγέννηση θα γίνουν ευρύτερα γνωστά. Επίσης, θα παρουσιαστεί σε αυτοτελείς εκδόσεις (μονογραφίες) η πολυσήμαντη δραστηριότητα του Ιανού Λάσκαρη, του Αρσένιου Αποστόλη, του Μάρκου Μουσούρου, του καρδινάλιου Βησσαρίωνα και του φιλέλληνα Άλδου Μανούτιου. Όλες οι εκδόσεις της σειράς αυτής θα εμπλουτιστούν με νέο εικονογραφικό υλικό από την εποχή της Ιταλικής Αναγέννησης και με συμπληρωματική βιβλιογραφία στον κάθε τόμο. Τέλος, τιμώντας την ελληνική τυπογραφική παράδοση, της οποίας πολλοί από τους προαναφερθέντες βιογραφούμενους υπήρξαν πρωτεργάτες, το Βιβλιοπωλείο της Εστίας και οι εκδόσεις Κότινος αποφάσισαν τα βιβλία της Αναγεννησιακής Βιβλιοθήκης να στοιχειοθετηθούν στη μονοτυπία.
Τρ. Ε. Σκλαβενίτης - Κ. Σπ. Στάικος

29χ21 εκ., 233 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Αναγεννησιακή Βιβλιοθήκη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 920.090 1 (Λόγιοι)
Άλλα πρόσωπα: Δημήτρης Αρβανιτάκης (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-88927-7-4
ISBN (10ψήφιο): 960-88927-7-5
Βάρος: 1.155 κιλά
Εκδότης: Κότινος
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
35.67
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

31.75
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Φλωρεντινός λόγιος Giuseppe Cammelli (1890-1977) συνέβαλε στην καλλιέργεια των βυζαντινών σπουδών και στη μελέτη της ελληνικής και λατινικής γλώσσας στην Ιταλία, κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Δίδαξε σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης στη Φλωρεντία και κατόπιν υπηρέτησε ως καθηγητής της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματικής στο Πανεπιστήμιο της Πίζας (1937-1934). Στο πλαίσιο της διδακτικής του δραστηριότητας, συνέταξε λεξικά, γραμματικές και θεματογραφίες, κυρίως για σχολική χρήση, ενώ εξέδωσε σχολιασμένες μεταφράσεις αρχαίων ελληνικών κειμένων: "Antologia lirica greca: Poeti elegiaci, giambici, melici, con odi scelte di Bacchilide et di Pindaro", Φλωρεντία 1929· "I Persiani. Introduzione, apparato critico e commento di G. Cammelli", Φλωρεντία 1934· "Antologia lirica greca. Testo e commento di G. Cammelli", Φλωρεντία 1936· "Lyricorum Graecorum fragmenta ex Graeco in Latinum sermonen conversa", Φλωρεντία 1936· "Alcesti, Euripide. Introduzione e commento di G. Cammelli", Φλωρεντία 1942· "Le favole dei Esopo in versi", Φλωρεντία 1948. Σημαντικότερη, όμως, προσφορά του θεωρείται η συμβολή του στην προώθηση της έρευνας της βυζαντινής προσωπογραφίας. Στον κύκλο των ενδιαφερόντων του περιέλαβε το έργο του Ρωμανού του Μελωδού (Romano il Melode. Inni, Φλωρεντία 1930), του Δημητρίου Κυδώνη (Demetrius Cydones. Correspondance. Texte inedit, etabli et traduit par G. Cammelli, Παρίσι 1930), του Δημητρίου Χαλκοκονδύλη, του Ιωάννη Αργυρόπουλου και του Μανουήλ Χρυσολωρά. Οι έρευνές του για τους τρεις τελευταίους λογίους περιελήφθησαν στο τρίτομο έργο του: "I dotti bizantini e le origini dell΄ umanesimo", τ. 1 (Manuele Crisolora), Φλωρεντία 1941· τ. 2 (Giovanni Argiropulo), Φλωρεντία 1946· τ. 3 (Demetrio Calcondila), Φλωρεντία 1954.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.