Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εισαγωγή στη γραφική σημειολογία
(Θεματική χαρτογραφία)

Offer
Ο αναγνώστης προστρέχει στον χάρτη για να εντοπίσει την πληροφορία, να τη διαφοροποιήσει από το σύνολο, να την κατατάξει να την ταξινομήσει και τέλος να της αποδώσει μετρήσιμα χαρακτηριστικά. Τις περισσότερες φορές όμως βρίσκεται αντιμέτωπος σε ένα νέο ερμηνευτικό πρόβλημα. Πρέπει να αποκωδικοποιήσει, να διαβάσει, να ερμηνεύσει. Επιφάνειες υπερφορτωμένες, επίδειξη άνευ σημασίας φωτορεαλιστικών ανάγλυφων, χρήση ασύμβατων χρωματικών συνδυασμών, ονοματολογία που εξάρει φαινόμενα δευτερεύουσας σημασίας κλπ.
Ο χάρτης είναι ένα επικοινωνιακό τεκμήριο. Οφείλει να είναι κατανοητός σχεδόν αντανακλαστικά. Η κατασκευή ενός χρήσιμου χάρτη σημαίνει γρήγορες απαντήσεις στα ερωτήματα και όχι βέβαια οπτική τέρψη του αναγνώστη. Μια σειρά πολύπλοκων ποιοτικών και ποσοτικών ζητημάτων πρέπει να φτάνουν με ευκολία και αμεσότητα στον αποδέκτη. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι χάρτες υπολείπονται αυτού του στόχου.
Όπως ο λόγος διαθέτει γραμματική και συντακτικούς κανόνες το ίδιο συμβαίνει με την οπτική γλώσσα. Οφείλει κάποιος να γνωρίζει του κανόνες και τις αρχές που τη διέπουν. Τι είναι αυτό που μπορεί να συμβάλει στην ορθή παραγωγή ενός χάρτη; Είναι η γνώση της (γραφικής) σημειολογίας του. Η έννοια της οποίας προσδιορίσθηκε, αναλύθηκε και κωδικοποιήθηκε από τον Jaques Bertin τη δεκαετία του εβδομήντα. Τη γραφική σημειολογία της χαρτογραφικής εικόνας και τη μεθοδολογία δημιουργίας ενός τεκμηρίου ικανού να προσδώσει στο χάρτη το μέγιστο της επιστημονικής και επικοινωνιακής του δυνατότητας, πραγματεύεται το παρών πόνημα που για πρώτη φορά εμφανίζεται στην ελληνική, ως αυτοτελές αντικείμενο μελέτης.

24χ17 εκ., 115 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 526.8 (Χαρτογραφία )
ISBN: 978-960-02-2024-7
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2024-7
Βάρος: 0.263 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
13.78
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.82
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Σιδηρόπουλος, Γεώργιος
Ο Σιδηρόπουλος Γεώργιος είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Πολεοδόμος-Χωροτάκτης (VIII Πανεπιστήμιο Παρισίων), διδάκτορας στην Γεωγραφία (IV Πανεπιστήμιο Παρισίων - Σορβόννη & Conservatoir National des Arts et Metiers). Ασχολήθηκε επαγγελματικά και ερευνητικά με την μελέτη του χώρου με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον και την παραγωγή ψηφιακών εφαρμογών τρισδιάστατης, εικονικής αναπαράστασης. Υπήρξε επί σειρά ετών διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωγραφικής Ανάλυσης και Χαρτογραφίας (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού). Έχει διδάξει στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής. Ανάπτυξης (Παν/μιο Θεσσαλίας) και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει συγγράψει βιβλία και δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και τον τύπο.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.