Ο Σταυρός και η Ημισέληνος
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο Σταυρός και η Ημισέληνος

Ναύπακτος 7 Οκτωβρίου 1571: Όταν η χριστιανοσύνη απώθησε το ισλάμ

Arrigo Petacco

  • Εξαντλημένο στον εκδοτικό οίκο

  • ISBN:

    9789604104475

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2006

  • Εκδότης

    Ωκεανίδα

Μια ζωντανή περιγραφή της ναυμαχίας της Ναυπάκτου, όπου κρίθηκε η τύχη της Ευρώπης Ο Αρίγκο Πετάκο περιγράφει με συναρπαστικές λεπτομέρειες τη γνωστή-άγνωστη αυτή καμπή της Ιστορίας. Ακόμη κι αν δεν χαράχτηκαν εκεί τα σύνορα της σημερινής Ευρώπης, σχηματίστηκε το πρόπλασμα της κοινής συνείδησης των εθνών που έγραψαν την ιστορία της. "Αν τους κοίταζες από ψηλά, ο χριστιανικός στόλος είχε αναπτυχθεί σε σχήμα σταυρού και ο οθωμανικός έμοιαζε με ημισέληνο. Όμως μάλλον επρόκειτο για συμπτωματικό γεγονός". Εκείνο, ωστόσο, που κανείς δεν μπορεί να αποδώσει σε σύμπτωση ήταν η σύγκρουση του Ιερού Συνασπισμού με την Οθωμανική Αυτοκρατορία έξω από τη Ναύπακτο, στις 7 Οκτωβρίου του 1571. Στον αιώνα που προηγήθηκε, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής είχε φτάσει ως τα τείχη της Βιέννης, ενώ οι μουεζίνηδες από τους μιναρέδες της αχανούς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κήρυσσαν την "τζιχάντ", τον ιερό πόλεμο. Τα ίδια χρόνια η Ευρώπη σπαρασσόταν από τους θρησκευτικούς πολέμους. Η ναυμαχία της Ναυπάκτου κατάφερε να ενώσει τα ευρωπαϊκά έθνη σε έναν σκοπό και να ανακόψει την πορεία των Οθωμανών. Κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας, διαδραματίστηκαν αμέτρητες ένδοξες σκηνές. Μια ιδιαίτερη μορφή, όμως όχι γνωστή ακόμα τότε, ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, τραυματίστηκε από βολή αρκεβούζιου στο αριστερό του χέρι, το οποίο αχρηστεύτηκε για πάντα. Ο μελλοντικός συγγραφέας του Δον Κιχώτη χαρακτήρισε εκείνη την ημέρα της ναυμαχίας ως "τη μεγαλύτερη μέρα που είδαν ποτέ οι αιώνες".

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Τάκης Θεοδωρόπουλος (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπουδασε στο Παρίσι συγκριτική λογοτεχνία, θεατρολογία και ανθρωπολογία του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Το 1985 εξέδωσε με τον Μάνο Χατζιδάκι το πολιτιστικό περιοδικό "Το Τέταρτο". Έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο και διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα "Τα Νέα". Από τα μυθιστορήματά του, το "Αδιανόητο τοπίο" και η "Πτώση του Νάρκισσου" έχουν εκδοθεί ή είναι υπό έκδοση σε αρκετές ξένες γλώσσες (γαλλικά, ιταλικά, σερβικά, τουρκικά, βουλγάρικα). Από το 1996 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο. Το μυθιστόρημά του "Η δύναμη του σκοτεινού θεού" τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστας και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2004 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε ένα από τα μεγάλα της βραβεία, το "Αργυρό Μετάλλιο για την ακτινοβολία της γαλλικής γλώσσας και της λογοτεχνίας". Μεταξύ Μαρτίου 2010 - Οκτωβρίου 2011 (οπότε παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους), διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.


Ηλιοφώτιστη Παπαστεφάνου

Ηλιοφώτιστη Παπαστεφάνου (Μεταφραστής)

Η Ηλιοφώτιστη Παπαστεφάνου γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτική επιστήμη και ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και παρακολούθησε το διετές πρόγραμμα μετάφρασης Ιταλικής Λογοτεχνίας στο ΕΚΕΜΕΛ. Εργάζεται ως μεταφράστρια και υποτιτλίστρια.

Στέλλα Πεκιαρίδη (Μεταφραστής)

Η Στέλλα Πεκιαρίδη γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Σπούδασε Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λογοτεχνική Μετάφραση με εξειδίκευση στην ιταλική γλώσσα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια επιμέλειας, διόρθωσης, αφηγηματολογίας και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, σε ελληνικούς εκδοτικούς οίκους και κέντρα επιμόρφωσης. Εργάζεται στο χώρο των έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων και μέσων από το 2005 ως μεταφράστρια, επιμελήτρια, κειμενογράφος, πολιτιστική συντάκτρια και επαγγελματίας αναγνώστρια. Γλώσσες εργασίας της είναι τα ελληνικά, τα αγγλικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά και τα ολλανδικά. Παράλληλα, ασχολείται ερευνητικά με τη θεωρία της φωτογραφίας και τον οπτικό πολιτισμό. Ζει μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας.


Arrigo Petacco

Arrigo Petacco (Συγγραφέας)

Ο Αρίγκο Πετάκο (Arrigo Petacco) γεννήθηκε στο Καστελνουόβο Μάγκρα, στην επαρχία της Λα Σπέτσια, και ζει στο Πορτοβένερε. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, ειδικός ανταποκριτής, υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας La Nazione και του περιοδικού Storia illustrata, έχει μεταφέρει κάποια βιβλία στη μεγάλη οθόνη και έχει γυρίσει πολλές επιτυχημένες τηλεοπτικές εκπομπές. Στα βιβλία του καταπιάνεται με τα μεγάλα ερωτήματα της Ιστορίας, ανατρέποντας συχνά ορισμένες εκδοχές που θεωρούνται αναμφισβήτητες αλήθειες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
280
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.434 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση

Εξαιρετικό, καλογραμένο και τεκμηριωμένο.…

★ ★ ★ ★

Εξαιρετικό, καλογραμένο και τεκμηριωμένο. Συναρπαστικό. Πάνος Τουρλής

Panos T.
(Αναρτήθηκε στις 09/09/2012)