Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού ελληνισμού
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού ελληνισμού

Ιστορία - Λαογραφία - Πολιτισμός: Αβάζα - Αντζαρία

Συλλογικό έργο

3.04€

Η "Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού" είναι ένα πολύτομο έργο, που έχει τα γενικά γνωρίσματα μιας τυπικής εγκυκλοπαίδειας· διάταξη των θεμάτων κατά αλφαβητική σειρά και όχι κατά κατηγορίες, πληροφοριακό, κατά κύριο λόγο, περιεχόμενο των λημμάτων, διαχρονική και περιεκτική παρουσίαση κάθε θέματος, προσπάθεια να καλυφθούν, με τον πλούτο των λημμάτων, όλοι οι τομείς του επιστητού, όσο αυτό είναι δυνατό, κτλ.

Το έργο, όμως, έχει μια ιδιαιτερότητα, που το κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες γενικές εγκυκλοπαίδειες· η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι τα πλαίσια, μέσα στα οποία εντάσσονται τα περιεχόμενα θέματα, καθορίζονται από έναν γενικό άξονα, που μπορεί να οριστεί ως "Ελληνικός Πόντος". Είναι λοιπόν μια ειδική εγκυκλοπαίδεια κατά το περιεχόμενό της και είναι η μοναδική στο είδος της. Στόχος μας είναι να αποτελέσει το έργο ένα "πανόραμα" του Ποντιακού Ελληνισμού, στην ευρύτερη δυνατή έννοιά του, και μια πηγή γνώσεων σχετικών με τον Πόντο.

(από το εισαγωγικό σημείωμα της Σύνταξης)

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού από την Ελληνική Βουλή, το 1994, αλλά και όλα τα νεότερα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο που μεσολάβησε από την πρώτη έκδοση του έργου, μας οδήγησαν στην απόφαση να το επανεκδώσουμε και να εμπλουτίσουμε την ύλη του με περίπου 2.000 νέα λήμματα και 3.000 φωτογραφίες. [...]

(από το σημείωμα του εκδότη Αντώνη Μαλλιάρη)

Το έργο περιλαμβάνει αναφορές στην Ιστορία, λαογραφία, γεωγραφία, μουσική, χλωρίδα, λογοτεχνία-γλώσσα, τέχνες, θρησκεία, καθώς και σε άλλα θέματα (βιογραφίες Ποντίων που έχουν διαπρέψει σε διάφορους τομείς).

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θανάσης Γεωργιάδης

Θανάσης Γεωργιάδης (Επιμέλεια)

Ο Θανάσης Γεωργιάδης γεννήθηκε το 1944 στους Γεωργιανούς Ημαθίας. Σπούδασε ελληνική και αγγλική φιλολογία. Επί δεκαετίες εργάζεται ως επιμελητής εκδόσεων. Μετέφρασε περισσότερα από τριακόσια έργα, συνεργάστηκε με πολυάριθμα έντυπα και διηύθυνε την έκδοση λογοτεχνικών περιοδικών. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές "Η αντιθετική όσο και ισόμερη βιολογία της Ελισάβετ Π. Γεωργιάδου" (1983), "Ο μέγας διάκοσμος" (1984), "Ύπνοι και θάνατοι" (1989), "Ωδές 1-4" (1991), "Μικρή γεωγραφία" (2000), τα πεζογραφήματα "Αλέξανδρος" (1996), "Αλέξανδρος -Ο Θείος Γνόφος" (2001), το μυθιστόρημα "Το βιβλίο του Ιορδάνη Γαβρά" (2001) τα ιστορικά μελετήματα "Η αρχαία Μακεδονία κατά τον Στράβωνα" (1991), "Θράκη και Θράκες στην αρχαιότητα" (1998), "Περίπλους Ευξείνου" (2001).

Ευστάθιος Πελαγίδης (Επιμέλεια)

Ο Στάθης Πελαγίδης είναι επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην Παιδαγωγική Σχολή της Φλώρινας. Οι έρευνές του εστιάζονται σε θέματα του μικρασιατικού και του προσφυγικού ελληνισμού, ενώ οι πηγές, απ΄ όπου αντλεί τα στοιχεία του, είναι: τα Βρετανικά Αρχεία, τα Αρχεία της Κοινωνίας των Εθνών, στη Γενεύη και τα Ιστορικά Αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Μερικά από τα αυτοτελή ιστορικά του έργα: "Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Πόντο", "Προσφυγική Ελλάδα (1913-1930). Ο πόνος και η δόξα", "Η αποκατάσταση των προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία (1923-1930)", "Από την Αιολίδα στην Παμφυλία. Ζωντανός και μνημειακός ελληνισμός", "Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα. 1200 χρόνια", "Ο ηρωικός Πόντος", "Ο μακεδονικός αγώνας στις περιοχές Καστοριάς και Φλώρινας", "Ο κώδικας της Μητροπόλεως Καστοριάς, 1665-1769"κ.ά. Εξάλλου, πάμπολλα είναι τα επιστημονικά του δημοσιεύματα στον περιοδικό επιστημονικό τύπο. Ερευνά, επίσης, συστηματικά και το σημερινό προσφυγικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τους αδελφούς μας από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Είναι από τους λίγους ιστορικούς που μελετούν επιστημονικά το κορυφαίο αυτό εθνικό θέμα. Για το ίδιο θέμα έχει οργανώσει στο πανεπιστήμιο ειδικό πρόγραμμα μαθημάτων.

Δουκαίνη Μπαχαράκη (Επιμέλεια)


Θωμάς Σαββίδης

Θωμάς Σαββίδης (Επιμέλεια)

Ο Θωμάς Σαββίδης γεννήθηκε στο Κλιματάκι Γρεβενών από γονείς που κατάγονται από το Ακ Νταγ Μαντέν του Πόντου. Αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Τσοτυλίου και σπούδασε βιολογία και χημεία στο ΑΠΘ. Είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στον Τομέα Βοτανικής. Εργάστηκε ερευνητικά στα Πανεπιστήμια Γρκατς (Αυστρία), Χαϊδελβέργης, Γκαίττιγκεν και στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της Καρλσρούης (Γερμανία). Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, ενώ έντονη είναι η δράση του σε πολλές οργανώσεις στον ποντιακό και γενικότερα στον εθνικό χώρο.

Λία Τσακτσίρα (Επιμέλεια)

Η Λία Τσακτσίρα είναι φιλόλογος.

Πάνος Καϊσίδης (Επιμέλεια)


Βασίλειος Ταρνανίδης (Επιμέλεια)


Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
447
Διαστάσεις:
20x14
Βάρος:
0.769 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση