Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οι πολιτισμοί
(Μια κοινωνιολογική επανεκτίμηση)

Οι πολιτισμοί
Ο συλλογικός αυτός τόμος με άρθρα μερικών από τους επιφανέστερους κοινωνικούς και πολιτικούς επιστήμονες των καιρών μας, εξετάζει την ανάλυση των πολιτισμών, με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες αναλύσεις του Φράνσις Φουκογιάμα "Το τέλος της ιστορίας" και του Σάμουελ Χάντιγκτον "Η σύγκρουση των πολιτισμών".
Οι αναλύσεις των επί μέρους άρθρων ανταποκρίνονται σε μία σειρά προβληματισμών που χαρακτηρίζουν έντονα τις σημερινές αναζητήσεις ιστορικού νοήματος και ταυτότητας: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ "υψηλού", ακαδημαϊκού πολιτισμού και βιωματικής κουλτούρας; Ποια είναι η αρχαιολογία της πολιτισμικής ανάγνωσης και σε ποια χρονική περίοδο ορίζεται ο Δυτικός πολιτισμός; Υπάρχει κάποιος ευρωπαϊκός πολιτισμός, και πόσο διαφορετικός είναι από τους υπόλοιπους; Μήπως η σύγχρονη τεχνολογία απορροφά όλους τους παλιούς πολιτισμούς σε έναν εντελώς πρωτότυπο τεχνο-πολιτισμό; Μπορούμε να μιλήσουμε για έναν "πολιτισμό των πολιτισμών" με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που εμπεριέχει όλους τους επί μέρους πολιτισμούς, και τους θέτει σε συνεχή διαλεκτική αντιπαράθεση με το παρελθόν τους; Ποιοι κοινωνικοί παράγοντες προάγουν και ποιοι εμποδίζουν τις πολιτισμικές ανταλλαγές;
Όπως στην γκραβούρα του εξωφύλλου ο Αμέρικο Βεσπούκι έρχεται αντιμέτωπος με την κοιμωμένη Αμερική, το σήμερα επιτακτικά μας προτρέπει να ερευνήσουμε τον δικό μας μεγάλο άγνωστο, τον Πολιτισμό.


Σημείωση: Εισαγωγή: Μανούσος Ε. Μαραγκουδάκης. Από το ειδικό τεύχος τού περιοδικού "International Sociology", τόμος 16, αρ. 3, Σεπτέμβριος 2001.

23χ15 εκ., 341 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 301 (Κοινωνιολογία), 300 (Κοινωνικές επιστήμες), 909 (Πολιτισμός)
Άλλα πρόσωπα: Μανούσος Ε. Μαραγκουδάκης (Μεταφραστής) , Μανούσος Ε. Μαραγκουδάκης (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-7812-45-2
ISBN (10ψήφιο): 960-7812-45-Χ
Βάρος: 0.62 κιλά
Εκδότης: Κυρομάνος
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
24.45
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.54
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.