Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Βραχέα αρχαιολογικά, εικονογραφικά και ιστορικά δημοσιεύματα

Βραχέα αρχαιολογικά, εικονογραφικά και ιστορικά δημοσιεύματα
Η έναρξη της συλλογικής αυτής εργασίας, πολυσύνθετης στο περιεχόμενό της πραγματοποιείται με σύντομες αρχαιολογικές παρατηρήσεις από τη μετάβαση του αρχαίου ναού στις κατ΄ οίκον εκκλησίες (domus ecclesiae), στην παλαιοχριστιανική βασιλική, έως και στον καθεδρικό ναό της μεσαιωνικής, αναγεννησιακής και της μετέπειτα εποχής. Η ιστορικο-καλλιτεχνική και εκκλησιαστική περιγραφή ορισμένων μοναστικών κέντρων της Ιταλίας, όπως ο Άγιος Ανσέλμος, στη Ρώμη, ο Άγιος Φραγκίσκος, στην Ασσίζη, ο Άγιος Ιωάννης, στην Πάρμα, το Muntserrat στην Ισπανία και άλλα προβάλλει στο ελληνόφωνο αναγνωστικό κοινό την πνευματική δραστηριότητα της χριστιανικής Δύσης.
Η βυζαντινή παρουσία και ο ελληνικός πολιτισμός στην ιταλική χερσόνησο, όπως στην Καλαβρία και στη Σικελία, περιγράφεται περιληπτικά και κατατοπιστικά για τον Έλληνα φιλομαθή αναγνώστη, με σύντομη αναφορά σε εκκλησίες, σε μονές και στον ζωγραφικό διάκοσμο με τα πασίγνωστα ψηφιδωτά των σικελικών μνημείων του ΙΒ΄ αι.
Αλλά και οι πληροφορίες για διεθνή συνέδρια, ιστορικά, πατρολογικά, μαριολογικά, αρχαιολογικά και άλλα ή και για εκθέσεις χειρογράφων, βυζαντινών εικόνων και άλλων ιερών αντικειμένων συνιστούν πολύτιμες ειδήσεις για τον ειδικό ερευνητή των επί μέρους επιστημονικών θεμάτων της καθόλου χριστιανικής γραμματείας.
Τέλος οι αγιολογικές, ιστορικές και εικονογραφικές πληροφορίες για μερικούς αγίους της Εκκλησίας, όπως οι άγιοι Ανάργυροι και η αγία Ευγενία προσθέτουν ένα ιδιαίτερο τόνο στο πόνημα αυτό, που αποτελεί ένα σύνολο βραχέων γραπτών, ανατυπωμένων από την εφημερίδα "Εκκλησιαστική αλήθεια" της Εκκλησίας Ελλάδος του ομότιμου καθηγητή Κωνσταντίνου Π. Χαραλαμπίδη.


Σημείωση: Πρόκειται για συγκεντρωτική ανατύπωση δημοσιευμάτων του συγγραφέα (1988-2002) στην εφημερίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος "Αλήθεια".

21χ14 εκ., 174 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 726.709 (Μοναστήρια - Ιστορία ), 726.5 (Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική), 726.509 (Εκκλησίες - Ιστορία ), 748.5 (Ψηφιδωτά)
ISBN: 978-960-7812-48-3
ISBN (10ψήφιο): 960-7812-48-4
Βάρος: 0.284 κιλά
Εκδότης: Κυρομάνος
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.86
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Χαραλαμπίδης, Κωνσταντίνος Π.
Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1935 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας από πατέρα Κωνσταντινοπολίτη και μητέρα Ηπειρώτισσα εκ Θεσπρωτίας. Μετά τις στοιχειώδεις και εγκύκλιες σπουδές του εσπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, στο Ποντιφικό Ινστιτούτο Χριστιανικής Αρχαιολογίας Ρώμης και στη Φιλοσοφική Σχολή Μονάχου, ως υπότροφος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Ποντιφικό Συμβούλιο για την Ενότητα των Χριστιανών). Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εσταδιοδρόμησε κατ΄ αρχάς ως επιστημονικός βοηθός και μετά από εξελίξεις κατέστη τακτικός καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο τμήμα Θεολογίας του ίδιου πανεπιστημίου. Συνέγραψε: "Ο αποκεφαλισμός των μαρτύρων εις τας ιστορικοφιλολογικάς πηγάς και την βυζαντινήν τέχνην" 1983, 1990, "Μελετήματα παλαιοχριστιανικής επιγραφικής" 1984, "Οι Δεντρίτες στην προχριστιανική και χριστιανική παράδοση και εικονογραφία" 1986, "Συμβολικές παραστάσεις της ειρήνης και της ελπίδας στην παλαιοχριστιανική τέχνη της Δύσης" 1990. "Συμβολικές παραστάσεις της νίκης στην παλαιοχριστιανική τέχνη της Δύσης" 1994. "The Dendrites in Pre-Christian and Christian Historical - Literaty Tradition and Iconography" 1995, V. Bychkov "Βυζαντινή αισθητική, θεωρητικά προβλήματα" (μετάφραση) 1999. "Τα μνημεία της Ραβέννας" 2002. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων στον επιστημονικό περιοδικό τύπο της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Πυκνή είναι η συμμετοχή του σε επιστημονικά συνέδρια στο εσωτερικό και εξωτερικό. Είναι μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Αθηνών, της Χριστιανικής Εταιρείας, της Εταιρείας Αθηνών, της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, της Societa di Studi Romani, του Collegium Cultorum Martyrum, της Academia Manaua Internationalis και άλλων. Οφφικίαλος Άρχων Μαΐστρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, μεταβαίνει συχνά το Φανάρι σε εκδηλώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Από το 2003 είναι επίτιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.