Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Γιατί υπάρχει κάτι αντί το τίποτε
Συγγραφέας:   Bede Rundle


Γιατί υπάρχει κάτι αντί το τίποτε
Γιατί να υπάρχει οτιδήποτε; Γιατί, πιο συγκεκριμένα, να υφίσταται υλικός κόσμος; Ο Bebe Rundle, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προτείνει ξεκάθαρες, μη-τεχνικές απαντήσεις σε αυτά τα περίπλοκα ερωτήματα. Αν, όπως υποστηρίζει ο θεϊστής, ο θεός είναι ένα ον που δεν μπορεί παρά να υπάρχει, η ύπαρξη του εξηγεί και γιατί υπάρχει κάτι αντί το τίποτε. Ωστόσο, το τελευταίο μπορεί να εξηγηθεί και στη βάση ενός πιο αδύναμου ισχυρισμού. Δηλαδή, όχι ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ον που πρέπει να υπάρχει, αλλά ότι απλά κάτι πρέπει να υπάρχει. Ο Rundle προσφέρει επιχειρήματα υπέρ της άποψης πως έτσι ακριβώς πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα.
Παραδοσιακά, η ύπαρξη του φυσικού σύμπαντος φέρεται να εξαρτάται από τον θεό, όμως ο θεϊστής αντιμετωπίζει μια σημαντική δυσκολία όταν καλείται να εξηγήσει πώς ένα ον έξω από το χώρο και το χρόνο, όπως είθισται να θεωρείται ο θεός, μπορεί να σταθεί σε μια κατανοητή σχέση με τον κόσμο, είτε σαν δημιουργός του είτε σαν συγγραφέας των γεγονότων που συμβαίνουν μέσα σε αυτόν. Ο Rundle επιχειρηματολογεί πως δεν είναι απαραίτητος ένας δημιουργός της φυσικής πραγματικότητας, αφού δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα από την ύπαρξη της. Πρέπει να υπάρχει κάτι και το φυσικό σύμπαν είναι η μόνη πραγματική πιθανότητα. Υποστηρίζει αυτό τον ισχυρισμό εξουδετερώνοντας αντίπαλους διεκδικητές· απορρίπτει το υπερφυσικό και ισχυρίζεται ότι ενώ άλλες μορφές ύπαρξης, κυρίως το αφηρημένο και το νοητικό, δεν μπορούν να περιοριστούν στο φυσικό, προϋποθέτουν όμως την ύπαρξη του. Το ερώτημα αν μπορούν ποτέ να δοθούν οριστικές εξηγήσεις παραμένει πάντα επίκαιρο και το βιβλίο ολοκληρώνεται με μια εξέταση του ζητήματος και της πιθανότητας το σύμπαν να υπήρχε για άπειρο χρόνο. Αλλα υπό συζήτηση θέματα είναι η αιτιότητα, το διάστημα, η επαλήθευση, η ουσία, η ύπαρξη, η αναγκαιότητα, το πνεύμα και οι Φυσικοί νόμοι.
Το "Γιατί υπάρχει κάτι αντί το τίποτε" προτείνει μια εξήγηση θεμελιωδών στοιχείων της ύπαρξης με καθαρά φιλοσοφικούς όρους, χωρίς επίκληση είτε της θεολογίας είτε της κοσμολογίας, θα προκαλέσει και θα εξάψει την περί οποιουδήποτε αναρωτιέται για αυτά τα ζητήματα.

24χ17 εκ., 268 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 190 (Φιλοσοφία, Σύγχρονη)
Άλλα πρόσωπα: Ευάγγελος Κακάρογλου (Επιμελητής) , Όλγα Καζάκη (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-6665-08-0
ISBN (10ψήφιο): 960-6665-08-9
Βάρος: 0.641 κιλά
Εκδότης: Πλατύπους
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
26.49
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.58
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Bede Rundle είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Fellow) και Καθηγητής Φιλοσοφίας του Κολεγίου Trinity του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.