Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Γεωπολιτική προσέγγιση για ένα νέο ελληνικό αμυντικό δόγμα
Συγγραφέας:   Ιωάννης Θ. Μάζης


Offer
Η Ελλάδα, από πλευράς γεωστρατηγικής προσεγγίσεως, αποτελεί τμήμα του Rimland, της Δακτυλίου Γης, η οποία λειτουργεί ως ανάχωμα των καθοδικών προς την Μεσόγειο τάσεων της Ευρασιατικής Χερσαίας Δυνάμεως, όπως αυτή νοείται, από αγγλο-σαξωνικής πλευράς, ως "δυνητικώς ομοιογενής στρατηγική απειλή". Αυτή η κατά Spykman ανάγνωση των ισορροπιών διεθνούς ισχύος αποτελεί και τον βασικό άξονα της γεωστρατηγικής αντιλήψεως της διεθνούς πραγματικότητος από αμερικανικής πλευράς, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθετήσεως.Οι δύο θεμελιώδεις κομματικοί εκφραστές της πολιτικής πραγματικότητος εντός των ΗΠΑ (Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί) διαφέρουν μόνον ως προς την έμφαση που δίδουν στην άσκηση ενός εμφανέστερου ή συγκεκαλυμμένου ηγεμονικού ρόλου των Η.Π.Α στον κόσμο. Δεδομένου ότι οι Η.Π.Α καθορίζουν τις κύριες ευρωπαϊκές στρατηγικές επιλογές στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, και θα συνεχίσουν να το πράττουν για τα επόμενα χρόνια -λόγω ανικανότητας ή και ηθελημένης ολιγωρίας των Ευρωπαίων-, αλλά και εφόσον οι Η.Π.Α αποτελούν τον κύριο ρυθμιστή, των πραγμάτων στην Ν/Α Μεσόγειο, κατ΄ ανάγκην, η γεωστρατηγική αντίληψη του ελλαδικού χώρου, όπως και η Αμυντική Πολιτική της χώρας μας, οφείλει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την αντίληψη των Η.Π.Α για τον ευρύτερο Μεσογειακό Χώρο και, συνακόλουθα, τις μείζονες στρατηγικές επιλογές τους.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, θα πρέπει να ερευνηθεί και ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στην προστασία των θαλασσίων οδών ανεφοδιασμού, οι οποίες και αποτελούν τον μοναδικό ενεργειακό άξονα της χώρας αλλά και το νομικό, πολιτικό και, κυρίως, αμυντικό πλαίσιο αυτής της προστασίας. Ενδεχομένως, αυτό το ζητούμενο να διαμορφώσει και το Νέο Δόγμα Ειδικών Επιχειρήσεων, καθορίζοντας την μορφή και τον εξοπλισμό τους. Ανάλογος προβληματισμός θα πρέπει να κατατεθεί και όσον αφορά άλλες μορφές ενέργειας, οι οποίες ενδεχομένως να αποτελέσουν στόχους σε περίπτωση επιχειρήσεων προβολής ισχύος η /και προπαρασκευής πόλεμου εκ μέρους άλλων χωρών.

Ιωάννης Θ. Μάζης
Καθηγ. Οικονομικής Γεωγραφίας/Γεωπολιτικής

21χ14 εκ., 287 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλιοθήκη Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 327.101 (Γεωπολιτική)
Άλλα πρόσωπα: Ιωάννης Θ. Μάζης (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-02-1995-1
ISBN (10ψήφιο): 960-02-1995-8
Βάρος: 0.412 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
25.74
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.47
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μάζης, Ιωάννης Θ.
Ο καθηγητής Ι. Θ. Μάζης είναι διπλωματούχος Α.Τ. Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Είναι επίσης Δρ. Γεωγράφος/Γεωπολιτικός, ο οποίος ολοκήρωσε τις σπουδές του στην Οικονομική Γεωγραφία με τετραετείς σπουδές στο Ανώτατο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Universite Aix-Marseille II στο Aix en Provence της Γαλλίας. Είναι εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών του Λονδίνου, μέλος της International Society of Intercommunication of New Ideas (U.S.A.), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών-Μουσείο Σολωμού, μέλος της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, μέλος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, μέλος του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Αναγνωρίσεως Τίτλου Σπουδών Αλλοδαπής (1994-2000), Σύμβουλος Σπουδών της Σχολής Εθνικής Αμύνης, Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο διοικεί για 16 συνεχή έτη, και ex officio μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου επί οκτώ έτη, μέχρι σήμερα. Έχει συμμετάσχει και οργανώσει πολυάριθμα διεθνή και ελληνικά διεθνολογικά, γεωπολιτικά και γεωγραφικά συνέδρια και έχει ορισθεί ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς σε σημαντικές φάσεις του ευρωϊσλαμικού διαλόγου. Το συγγραφικό του έργο καλύπτει τα ειδικά γνωστικά πεδία της Περιφερειακής Ανάπτυξης όπως και της Γεωπολιτικής με ειδίκευση στη Γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής και της Ν/Α Μεσογείου. Είναι ο κατ΄ εξοχήν ειδικός στη Γεωπολιτική του Ισλαμιστικού Κινήματος και των πολιτικο-πολιτισμικών των εκφάνσεων στο διεθνές περιβάλλον.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.