Πολιτεία του Πλάτωνα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πολιτεία του Πλάτωνα

Ένας οδηγός ανάγνωσης

Nickolas Pappas

17.42€ -10% 15.68€

Ο Nickolas Pappas παρουσιάζει, αναλύει και σχολιάζει με απλότητα και σαφήνεια το πιο πολυδιαβασμένο φιλοσοφικό κείμενο και ένα από τα σημαντικότερα έργα της δυτικής φιλοσοφίας, το οποίο ακόμη και σήμερα συνεχίζει να επηρεάζει τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η λειτουργική μέθοδος παρουσίασης του κειμένου της Πολιτείας από τον Pappas δίνει τη δυνατότητα στον σύγχρονο αναγνώστη να προσεγγίσει, να συλλάβει και να κατανοήσει με ευκολία τόσο το κεντρικό επιχείρημα της Πολιτείας, όσο και τα επιμέρους επιχειρήματα που το υποστηρίζουν. Καθοδηγώντας και εκθέτοντας τον στις θέσεις του Πλάτωνα, αναλύοντας τα επιχειρήματά του, όπως αυτά εμφανίζονται σε κάθε βιβλίο της Πολιτείας, ανιχνεύοντας τις σχέσεις αυτών των επιχειρημάτων με άλλους διαλόγους του Πλάτωνα και σχολιάζοντας καίρια και με σαφήνεια, ο Pappas διαμορφώνει για τον αναγνώστη μία εύληπτη εικόνα για το σύνολο του κειμένου της Πολιτείας. Επίσης, παραθέτοντας, όπου νομίζει ότι είναι αναγκαίο, το ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο γράφτηκε η Πολιτεία, ο Pappas επιχειρεί να ανιχνεύσει τις προθέσεις, να εξηγήσει τα κίνητρα και να αιτιολογήσει ορισμένες από τις θέσεις του Πλάτωνα. Ο Pappas εκθέτει, αποσαφηνίζει και εξηγεί όλα τα σημαντικά ζητήματα που θίγονται στα βιβλία της Πολιτείας, όπως τη φύση της δικαιοσύνης, τη φύση της γνώσης, τη μορφή της δίκαιης ψυχής, τη διαφορά ανάμεσα στη γνώση και τη γνώμη, τη φύση και την εκπαίδευση των φυλάκων, τη θεωρία των Ιδεών, τα είδη της αδικίας, και τους κινδύνους της ποίησης. Εξετάζει την επιρροή των πολιτικών και ηθικών θέσεων του Πλάτωνα και αναλύει τα προβλήματα της θεωρίας των Ιδεών. Συνολικά το βιβλίο, χωρίς να παρακάμπτει τις δυσκολίες των ζητημάτων που θίγονται στην Πολιτεία, είναι εύληπτο και πλήρως κατανοητό για όσους προσεγγίζουν για πρώτη φορά το πλατωνικό αυτό έργο, ενώ εμπλουτίζει τις γνώσεις όσων είναι ήδη εξοικειωμένοι με αυτό, αλλά και γενικότερα με τη σκέψη του Πλάτωνα.


[Απόσπασμα από κείμενο παρουσίασης εκδότη ή έκδοσης]

Δημήτρης Παπαγιαννάκος (Μεταφραστής)


Ιωάννα Γ. Πατσιώτη - Τσακπουνίδη

Ιωάννα Γ. Πατσιώτη - Τσακπουνίδη (Επιμέλεια)

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της Σύγχρονης Γλωσσολογίας και Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London). Είναι αριστούχος διδάκτωρ φιλοσοφίας του τμήματος φιλοσοφίας - παιδαγωγικών - ψυχολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επίσης εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα ως υπότροφος του Κρατικού Ιδρύματος Υποτροφιών, με θέμα "Η σχέση σώματος και ψυχής στην αριστοτελική φιλοσοφία". Έχει κάνει αρκετές μεταφράσεις έργων από τα Αγγλικά στα Ελληνικά και αντιστρόφως. Κύρια ερευνητικά της πεδία αποτελούν η αρχαία ελληνική φιλοσοφία με έμφαση στην αριστοτελική διανόηση, η θεωρητική και εφηρμοσμένη ηθική και η θεωρία του πραγματισμού.

Nickolas Pappas (Συγγραφέας)

Ο Nickolas Pappas έλαβε διδακτορικό από το Harvard University. Είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο City College και στο Graduate Center of the City University της Νέας Υόρκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Αρχαία Φιλοσοφία (ειδικότερα στον Πλάτωνα), την Αισθητική, τη Φιλοσοφία του 19ου αιώνα (ειδικότερα στον Νίτσε και τον Kierkergaard).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
275
Διαστάσεις:
24x15
Βάρος:
0.569 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση