Πυραμίδες
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πυραμίδες

Μυθιστόρημα

Gamal Ghitany

10.60€ -26% 7.84€

Ένας σεΐχης περνά τις μέρες του αγναντεύοντας τα οικοδομήματα της Γκίζας, ένας γεωμέτρης του χαλίφη Αλ Μαμούν έρχεται αντιμέτωπος με το δύσκολο αίνιγμα των αναλογιών τους, ένα αγόρι αναρριχάται με εμμονή στην κορυφή, «αυτό το σημείο από όπου ξεκινούσε το κενό, όπου η πιθανότητα παραμερίζει μπροστά στην αιωνιότητα». Κάτω από την πένα του Γιτάνι, ο Χέοπας, ο Χεφρήν και ο Μυκερίνος γίνονται μεταφορές του μυστηρίου. . . Ο Γκαμάλ Γιτάνι, αυτός ο σπουδαίος συγγραφέας από την Αίγυπτο, ξαναβρίσκει τη μυστικιστική γλώσσα των σούφι. Με αυτό το κείμενο, που πολλοί θεωρούν ως το καλύτερό του, μοιάζει να επιστρέφει στις πηγές, και να αναγνωρίζει το χρέος όλων μας απέναντι στο λίκνο της πνευματικότητας που υπήρξε η Αρχαία Αίγυπτος.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Gamal Ghitany

Gamal Ghitany (Συγγραφέας)

O Γκαμάλ Γιτάνι γεννήθηκε το 1945. Αν και καταγόταν από την ΄Ανω Αίγυπτο, έζησε και μεγάλωσε σε συνοικία του παλιού Καΐρου. Σπούδασε καλές τέχνες, με ειδίκευση στα περσικά χαλιά, τον κέρδισε όμως η δημοσιογραφία. Έζησε τη νεότερη Ιστορία της Αιγύπτου και τους πολέμους του 1967 και 1973 ως πολεμικός ανταποκριτής. Εκείνη ακριβώς την περίοδο της ζωής του τον κατακλύζει η επιθυμία να αρχίσει να γράφει. Δημοσίευσε 13 μυθιστορήματα και 6 συλλογές διηγημάτων. Oι ιστορίες του συχνά διαδραματίζονται στο μεσαιωνικό Κάιρο και απεικονίζουν μοντέλα μέσα από την αραβική διήγηση, την ποίηση, την παράδοση των σούφι και την ιστορία των Αράβων. Υπήρξε μαθητής του νομπελίστα Ναγκίμπ Μαχφούζ, ο οποίος τον ενθάρρυνε και τον πήρε υπό την προστασία του. Από το 1993 είχε τη διεύθυνση του εβδομαδιαίου περιοδικού "Akhbar Al-Adab" ("Πολιτιστικά νέα"), της εφημερίδας "Αλ Αχμπάρ". Το 2015 τιμήθηκε με το Λογοτεχνικό Βραβείο του Νείλου, την πιο σημαντική λογοτεχνική διάκριση που δίνεται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Έφυγε από τη ζωή στις 18 Οκτωβρίου 2015, σε ηλικία 70 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αγγελική Σιγούρου (Μεταφραστής)

Η Αγγελική Σιγούρου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1973. Σπούδασε γαλλική φιλολογία, δραματική τέχνη, σύγχρονο και κλασικό χορό. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά "Νέα Πορεία", "Ποίηση", "Δρομολόγιο", καθώς και στα ηλεκτρονικά περιοδικά poeticanet.gr και e-poema.eu. Έχει μεταφράσει από τα γαλλικά το θεατρικό έργο του Φερνάντο Πεσσόα "Ο ναυτικός" (Εταιρεία Θεάτρου "Μνήμη", 1998), το φιλοσοφικό δοκίμιο του Κώστα Παπαϊωάννου "Κυνήγι, πατρίδα, χώρος", το διήγημα του Γκυ ντε Μωπασάν "Ένας τρελός" (εκδόσεις Ηλέκτρα, 2008), και από τα αραβικά το μυθιστόρημα του Γκαμάλ Αλ Γιτάνι "Πυραμίδες" (εκδόσεις Καστανιώτη, 2006), καθώς και την ποιητική συλλογή "Κατάσταση πολιορκίας" του Μαχμούντ Νταρουίς. Ζει στη Σύρο, όπου διδάσκει σύγχρονο χορό και όπου, το 2005, δημιούργησε τη χοροθεατρική ομάδα "Ακροποδητί".

Ελένη Ε. Καπετανάκη

Ελένη Ε. Καπετανάκη (Μεταφραστής)

Η Ελένη Ε. Καπετανάκη σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως τραπεζική υπάλληλος, την κέρδισε ωστόσο η αραβική γλώσσα και λογοτεχνία. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ασχολείται με μεταφράσεις αραβικής λογοτεχνίας και ιστορικών έργων.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
113
Διαστάσεις:
22x13
Βάρος:
0.19 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση