Η διαφορά των συστημάτων φιλοσοφίας του Φίχτε και του Σέλλινγκ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η διαφορά των συστημάτων φιλοσοφίας του Φίχτε και του Σέλλινγκ

Georg Wilhelm Friedrich Hegel

22.82€ -18% 18.71€

Η «Διαφορά των φιλοσοφικών συστημάτων του Φίχτε και του Σέλλινγκ» είναι το πρώτο επώνυμα δημοσιευμένο έργο του Έγελου ή Χέγκελ (Hegel, 1770-1831), το οποίο γράφτηκε και εκδόθηκε στην Ιένα το 1801, στην πόλη που, γειτνιάζοντας με τη Βαϊμάρη του Γκαίτε, αποτελούσε τη «φιλοσοφική πρωτεύουσα» της Γερμανίας στο μεταίχμιο του 18ου και του 19ου αιώνα. Ο Έγελος συνομιλεί με τις κορυφαίες μορφές της κλασικής γερμανικής φιλοσοφίας. Με αρχική πρόθεση να ανασκευάσει την εικόνα της σχέσης μεταξύ Φίχτε και Σέλλινγκ, που προκλήθηκε από την «αναγωγή της φιλοσοφίας στη λογική» του Ράινχολντ, υπεισέρχεται στην πραγμάτευση καίριων ζητημάτων που έχουν προκύψει από τον στοχασμό όχι μόνο των προαναφερθέντων φιλοσόφων, αλλά και των Καντ και Γιακόμπι. Εξέχουσα θέση κατέχει επίσης στο έργο η αξιοποίηση σημαντικών πτυχών της πλατωνικής και σπινοζικής φιλοσοφικής κληρονομιάς. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Γιώργος Φαράκλας

Γιώργος Φαράκλας (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Γιώργος Φαράκλας γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία στο Παρίσι. Έχει διδάξει στο ΕΜΠ, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Iστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Άλλα έργα του: "Machiavel. Le pouvoir du prince", PUF, Παρίσι 1997· "Θέση και αλήθεια", Κριτική, Αθήνα 1997· "Αλληλονοηματοδότηση και εις άτοπον απαγωγή", Δευκαλίων 18/2, 2000 ("Donation mutuelle de sens et raisonnement par l΄ absurde", Fr. Dagognet - P. Osmo (επ.), Autor de Hegel, Vrin, Παρίσι 2000)· "Γνωσιοθεωρία και μέθοδος στον Έγελο", Εστία, Αθήνα 2000. "Αυτό το πράγμα", Νήσος, Αθήνα 200, "Νόημα και κυριαρχία: Νοηματική συγκρότηση και κριτική της κυριαρχίας", Εστία, Αθήνα, 2007 Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από την πολιτική φιλοσοφία και την θεωρία της γνώσης.


Ελένη Περδικούρη (Υπεύθυνος Σειράς)


Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Georg Wilhelm Friedrich Hegel (Συγγραφέας)

Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770 - 1831). Στην ελληνική βιβλιογραφία αναφέρεται και ως Έγελος. Γεννήθηκε στη Στουτγκάρδη και σπούδασε στο Τύμπινγκεν Φιλοσοφία και Θεολογία (1788-93). Το 1802 έγινε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Γένα, όπου συνέγραψε το πρώτο σημαντικό έργο του "Φαινομενολογία του πνεύματος" (1807). Ως συντάκτης εφημερίδας στο Bamberg και ως διευθυντής Γυμνασίου στη Νυρεμβέργη έγραψε το δεύτερο σημαντικό βιβλίο του "Η επιστήμη της λογικής" (1812-16). Το 1816 έγινε ο Χέγκελ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και το 1818 του Βερολίνου. Το 1830 έγινε πρύτανης αυτού του Πανεπιστημίου. Στο Βερολίνο ανέπτυξε ο Χέγκελ τη μεγαλύτερη φιλοσοφική δράση του, κυρίω μέσω των πανεπιστημιακών παραδόσεων, χαρακτηριζόμενος συχνά ως "πρωσικός κρατικός φιλόσοφος". Με το (εγελιανό) φιλοσοφικό του σύστημα, το οποίο ονομάστηκε "απόλυτος ιδεαλισμός" και ολοκληρώνει την ιδεαλιστική φιλοσοφία, συνεχίζει ο Χέγκελ τον προβληματισμό τού Καντ, δέχεται ότι το πνεύμα ταυτίζεται με το απόλυτο και διαιρείται σε τρία μέρη, τη λογική, τη φιλοσοφία της φύσης και τη φιλοσοφία του πνεύματος. Τα τρία αυτά μέρη του συστήματος αντιπροσωπεύουν τις τρεις διαλεκτικές βαθμίδες της θέσης, της άρνησης και τις σύνθεσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Η. Ηλιόπουλος (Μεταφραστής)

Ο Γιώργος Η. Ηλιόπουλος (γενν. 1965) είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Freie Universitat του Βερολίνου, καθηγητής του Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής και μεταφραστής φιλοσοφικών βιβλίων (μεταξύ άλλων μετέφρασε και επιμελήθηκε το έργο του Χανς - Γκέοργκ Γκάνταμερ "Η απαρχή της φιλοσοφίας" και επιμελήθηκε τα "Χρόνια φιλοσοφικής μαθητείας" του ίδιου συγγραφέα.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
255
Διαστάσεις:
19x12
Βάρος:
0.251 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση