Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κτηματολόγιον νήσου Πριγκήπου
Συγγραφέας:   Ακύλας Μήλλας


No Cover
Ένα εξαιρετικής σημασίας ντοκουμέντο για την ελληνικότητα της Πριγκήπου, αποτελεί η μοναδική έκδοση "Κτηματολόγιον Νήσου Πριγκήπου", με ιστορικά στοιχεία που διατρανώνουν την καταγωγή του θέρετρου στην Προποντίδα. Ο πλούτος των γεγονότων, τα οποία παρατίθενται, είτε με την καταγραφή μνημείων και τα τεκμηριωμένα κείμενα ξένων περιηγητών είτε με φωτογραφίες, τοπογραφικούς χάρτες, αναγγελίες πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκδόσεις νομισμάτων εκκλησιών και άλλες γραπτές μαρτυρίες, προβάλλουν το ιστορικό παρελθόν της νήσου, καθώς και την κοινωνική και πνευματική ελίτ των Πριγκηπιανών. Επίσης, τα επίσημα έγγραφα με την απογραφή των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων και παραθεριστών (Κτηματολόγιο), καταδεικνύουν ότι τα τέλη του 19ου αιώνα το Πρίγκηπος ήταν "μια από τις μικρές Ελλάδες που, μαζί με την κοινή εθνική, θρησκευτική και γενικά πολιτιστική συνείδηση, υπαγόρευαν οι διάφορες πολιτικοοικονομικές συνθήκες και οι τότε ιστορικές συγκυρίες". Την εικόνα της νησιώτικης Ρωμιοσύνης, τεκμηριώνουν, τέλος, οι Παραπομπές, μία εκτενής αναφορά πληροφοριών για τα χρονικά της Πριγκήπου.

Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 390.495 (Λαογραφία, Ελληνική), 938.9 (Ελλάς - Ιστορία, Νεώτερη), 333.338 (Κτηματολόγια)
ISBN: 978-960-85921-2-4
ISBN (10ψήφιο): 960-85921-2-7
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
61.15
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

54.42
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ακύλας Μήλλας γεννήθηκε στην Πόλη το 1934, όπου μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στο Ζωγράφειο Λύκειο συνέχισε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σταμπούλ. Υπήρξε πρωταθλητής κλειστού στίβου (1956 και 1957), ενώ συμμετείχε το 1955 στην ορειβατική ομάδα που κατέκτησε το Αραράτ (5.165 μ.). Ειδικεύτηκε στην παιδοχειρουργική και ακολούθως στην ορθοπεδική και τραυματολογία, για να ασχοληθεί τελικά με την αθλιατρική, την οποία άσκησε στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Μελετητής της ιστορίας του Μεσαιωνικού Ελληνισμού, εντόπισε αργότερα τα εξωεπαγγελματικά του ενδιαφέροντα στη βυζαντινή νομισματολογία και ειδικότερα στην περίοδο του βασιλείου της Νικαίας και των Παλαιολόγων, δημιουργώντας μια αξιόλογη συλλογή και ανακοινώνοντας τα νομίσματα της αυτοκρατορίας Ιωάννου του Καντακουζηνού. Άρθρα του έχουν επανελλημμένως δημοσιευθεί σε νομισματολογικά δελτία του εξωτερικού. Ταξιδεύοντας στην Ανατολή, έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο από τα κατάλοιπα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τεκμηριωμένο με μιά πλούσια συλλογή ενσφράγιστων εγγράφων και εντύπων, μικρασιατικών κυρίως κοινοτήτων και ενοριών. Το 1983 παρουσίασε στην Αθήνα βιβλίο με την αλληλογραφία του στρατιώτη Γεωργίου Μάγνη από το μικρασιατικό μέτωπο. Η "Χάλκη", ο πρώτος τόμος της τριλογίας των Πριγκηπονήσων, κυκλοφόρησε το 1984. Για το έργο του αυτό βραβεύτηκε το Δεκέμβριο του 1985 από την Ακαδημία Αθηνών και το 1986 από το Λύκειο Ελληνίδων με το βραβείο του Κωνσταντίνου Καλλία. Η "Πρίγκηπος", το δεύτερο μέρος της τριλογίας, κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1988, ενώ συμμετείχε το 1990 στον τόμο "Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας τη Βασιλεύουσα", προσπάθεια που διακρίθηκε ομαδικά από την Ακαδημία. Με την "Πρώτη-Αντιγόνη", που κυκλοφόρησε το 1992, ολοκλήρωσε την πριγκηπονησιακή του τριλογία, ενώ τον ίδιο χρόνο παρουσίασε την έκδοση "Προποντίδα, μια θάλασσα της Ρωμιοσύνης". Το 1996 κυκλοφόρησε τον τόμο "Σφραγίδες Κωνσταντινουπόλεως". Για το πόνημα αυτό, αλλά και τη "γενικότερη πνευματική του προσφορά", η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον συγγραφέα με χαλκούν μετάλλιο το Δεκέμβριο του 1998.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.