Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το εργαστήρι της φυσικής
(Ένα ταξίδι στον κόσμο των ανακαλύψεων)
Συγγραφέας:   Νίκη Εξάρχου


Το εργαστήρι της φυσικής
Κάθε άνθρωπος είναι ένας επιστήμονας που δημιουργεί τη δική του εικόνα για τον κόσμο του, τον κόσμο που τον περιβάλλει.
Έχει παρατηρηθεί ότι συχνά οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο, όπως σκέφτονται ή όπως θα ήθελαν να τον δουν, επειδή οι ανθρώπινες σχέσεις με το φυσικό κόσμο είναι προσωπικές και δεν μπορούν να θεωρηθούν αντικειμενικές. Οι σχέσεις αυτές είναι επηρεασμένες από το γνωστικό επίπεδο ανάπτυξης του παρατηρητή - επιστήμονα - ή και του απλού ανθρώπου, που επικαλούμαστε την επιστημονική γνώση.

Για το παιδί της προσχολικής ηλικίας η επιστήμη είναι μια πρακτική εμπειρία. Γνωρίζουμε ότι το παιδί μαθαίνει αποτελεσματικότερα με την άμεση εμπειρία (βίωμα). Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε πως η νηπιαγωγός έχει υποχρέωση να βοηθάει τα παιδιά να χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις όραση, ακοή, αφή, όσφρηση, και γεύση, στην αναζήτηση απαντήσεων στα ερωτήματα τους. Οφείλει να τα εκπαιδεύσει πώς να μαθαίνουν, να ακούν, να βλέπουν, να γεύονται, να πιάνουν και να ερευνούν σε βάθος, θέματα που τα ενδιαφέρουν. Ο καταλληλότερος χώρος για την εφαρμογή των παραπάνω διαδικασιών, είναι η ίδια η φύση. Η φύση είναι το μεγάλο εργαστήριο για τα παιδιά, γιατί τους δίνει πρωτογενή ερεθίσματα, όπου αβίαστα και φυσιολογικά κατανοούν σύνθετα φαινόμενα.

Φιλοδοξία της συγγραφέως είναι να χρησιμοποιηθεί το υλικό του βιβλίου ως πρακτικός οδηγός στην ανάπτυξη προγραμμάτων (εμπειριών) για να προσεγγίσουν τα παιδιά της προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας τον κόσμο των Φυσικών Επιστημών και να γίνουν τα ίδια ερευνητές.

29χ20 εκ., 158 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 372.86 (Φυσική - Σπουδή και διδασκαλία (Στοιχειώδης))
ISBN: 978-960-8365-56-8
ISBN (10ψήφιο): 960-8365-56-2
Βάρος: 0.508 κιλά
Εκδότης: Ταξιδευτής
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
22.42
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.95
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Νίκη Έξαρχου γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Είναι απόφοιτος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων (Ζ.Π.Α.Ι.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υποψήφια Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μετεκπαιδεύτηκε στο Μ.Ι.Δ.Ε. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Νυρεμβέργης και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια της ειδικότητάς της στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Είναι επιστημονική συνεργάτις του Οργανισμού Εκπαίδευσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΟΕΕΚ). Έχει την πιστοποίηση του Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών του ΕΚΕΠΙΣ και διδάσκει σε ΠΕΚ, ΚΕΚ, ΙΕΚ επί σειρά ετών. Από το 1992 είναι Σχολική Σύμβουλος και συμμετέχει στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Arion, Hellio, Comenuis. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και έρευνες.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.