Κούβα και Αφρική
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κούβα και Αφρική

Η συμβολή της Κούβας στην υπόθεση της απελευθέρωσης της Αφρικής

Fidel Castro

5.84€ -10% 5.26€

Η διεθνιστική αποστολή εκπληρώθηκε στο ακέραιο. Οι μαχητές μας ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα με το μέτωπο ψηλά, παίρνοντας μαζί τους μόνο την αγάπη του λαού της Αγκόλας, τα όπλα με τα οποία είχαν πολεμήσει με τόση μετριοφροσύνη και ανδρεία χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους, την ικανοποίηση του εκπληρωμένου καθήκοντος και τις τιμημένες σορούς των αδερφών μας -ανδρών και γυναικών- που έπεσαν στη μάχη.[...]
Είναι λίγες οι στιγμές στην ιστορία που ένας πόλεμος -η πιο τρομερή, συγκλονιστική και επίπονη ανθρωπιστική πράξη- συνοδεύεται σε τέτοιο βαθμό από τον ανθρωπισμό και την ταπεινοφροσύνη εκ μέρους των νικητών, παρόλη τη σχεδόν ολοκληρωτική απουσία αυτών των αξιών στις γραμμές εκείνων που τελικά ηττήθηκαν."
Φιντέλ Κάστρο

Νατάσα Τερλεξή (Μεταφραστής)


Γιώργος Σιμόπουλος (Μεταφραστής)


Fidel Castro

Fidel Castro (Συγγραφέας)

Ο Φιντέλ (ή Φιδέλ) Κάστρο, πλήρες όνομα Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους (Fidel Alejandro Castro Ruz), γεννήθηκε στο Μπιράν της Κούβας στις 13 Αυγούστου 1926. Ο Φιντέλ Κάστρο σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και για κάποιο χρονικό διάστημα άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Από φοιτητής ακόμα αναμείχτηκε στα επαναστατικά κινήματα εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα. Στην εξέγερση του Σαντιάγκο (26 Ιουλίου 1953) ήταν από τους αρχηγούς στην επίθεση κατά των στρατιωτικών καταυλισμών, συνελήφθη όμως και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών. Το 1955 αμνηστεύτηκε και κατέφυγε στις ΗΠΑ. Εκεί προσπάθησε να μυήσει στην επανάσταση τους εξόριστους Κουβανούς. Η αμερικάνικη κυβέρνηση όμως αντέδρασε κι έτσι ο Κάστρο διέφυγε στο Μεξικό. Από κει, με λίγους άντρες, αποβιβάστηκε στην Κούβα (2 Δεκεμβρίου 1956) και ανέβηκε στα βουνά. Το επαναστατικό κίνημα πήρε μεγάλες διαστάσεις και οι αντάρτες, μετά από πολλές επιτυχίες, κατέλαβαν την 1η Ιανουαρίου 1959 την πρωτεύουσα Αβάνα. Ο Μπατίστα απέδρασε από την Κούβα και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Φιντέλ Κάστρο (1959), αξίωμα το οποίο διατήρησε ως το 1976. Το 1965 έγινε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και το 1976 συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τα αξιώματα του προέδρου του κράτους και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1991 επανεκλέχτηκε γενικός γραμματέας του κόμματος και το 1993, 1998 και 2003 το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων ανανέωσε για πέντε χρόνια την προεδρική του θητεία. Αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή του Τρίτου Κόσμου και ανέπτυξε τους δεσμούς της χώρας του τόσο με αφρικανικές όσο και με ασιατικές χώρες. Το 1975 έστειλε στρατεύματα στην Αγκόλα στο πλευρό του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Αγκόλας και το 1978 στην Αιθιοπία για την αντιμετώπιση της εισβολής της Σομαλίας. Το γεγονός αυτό, καθώς και η βοήθεια που πρόσφερε στους Σαντινίστας της Νικαράγουας το 1979, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1991 η ανατροπή των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης σήμαναν την απαρχή μεγάλων οικονομικών δυσκολιών για την Κούβα και ο Κάστρο αναγκάστηκε να κάνει ορισμένα ανοίγματα προς την κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της κουβανικής οικονομίας. Τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Λένιν (1961) και το χρυσό μετάλλιο Ζολιό-Κιουρί για την ειρήνη το 1972. Συνέγραψε πολιτικά έργα, τα νεότερα από τα οποία είναι "Οκτωβριανή Επανάσταση" και η "Επανάσταση της Κούβας" (1978), "Φιντέλ" (1987). Ο ηγέτης της Κούβας, Φιδέλ Κάστρο, υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο έντερο, στις 31 Ιουλίου 2006 και μεταβίβασε προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ Κάστρο. Στις 19 Φεβρουαρίου του 2008, έπειτα από μισό αιώνα στο τιμόνι της Κούβας, ο Κάστρο ανακοίνωσε την οριστική παραίτησή του. Έφυγε από τη ζωή στην Αβάνα στις 25 Νοεμβρίου 2016, σε ηλικία 90 ετών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
57
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.115 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση