Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κριτική σημειωτική και κριτική της κουλτούρας
Συγγραφέας:   Manuel Gonzalez De Avila


Offer
Το βιβλίο είναι, πρώτα απ΄ όλα, ένας συνολικός και εφ΄ όλης της ύλης απολογισμός των περιπετειών και της μέχρι τώρα πορείας της Σημειωτικής, ένας απολογισμός που, υποχρεωτικά και κατ΄ ανάγκην, έρχεται να συναντήσει όλα τα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν το σύνολο των επιστημών της γλώσσας και του ανθρώπου. Ζητήματα όπως οι σχέσεις κειμένου, ιστορίας και κοινωνίας, η θεωρητική υπόσταση της σημασίας (ρεαλισμός ή νομιναλισμός), ο τρόπος ύπαρξης της (εμμένεια ή μετάθεση), οι σχέσεις εξουσίας και γλώσσας, το πρόβλημα του τρόπου ύπαρξης και δράσης της ιδεολογίας, οι ποικίλες μορφές της σημειωτικής επιβολής και οι πιθανές αντιστάσεις σε αυτήν, οι σχέσεις ανάμεσα στη γνώση και την πράξη, το σημερινό επικοινωνιακό μοντέλο, ο ρόλος των ΜΜΕ και η πάλη για τον έλεγχο της λογόσφαιρας, αποτελούν κάποιους από τους πολλούς σταθμούς αυτής της συνάντησης. Μια συνάντηση που εμπλουτίζεται μέσα από τη διαρκή και ζωντανή συνομιλία του βιβλίου με την πλειονότητα των κυρίαρχων στον 20ό αιώνα θεωρητικών ρευμάτων και ερμηνευτικών παραδειγμάτων (δομισμό, ψυχανάλυση, αποδόμηση, ερμηνευτική, ανθρωπολογία, φαινομενολογία, κ.ά.).
Στο τελευταίο κεφάλαιο, το βιβλίο προχωράει σε μια πρώτη σκιαγράφηση των αναγκαίων κινήσεων και επιχειρήσεων για τη συγκρότηση μιας κριτικής Σημειωτικής, εργαλείου απαραίτητου για μια σφαιρική κριτική της κουλτούρας, εννοούμενης ως σημειόσφαιρας. Η συγκρότηση αυτής της κριτικής Σημειωτικής, μιας Σημειωτικής που δεν επιλέγει το δρόμο του κοινωνικού αναχωρητισμού βλέποντας τα κείμενα ως αδρανείς νεκρές φύσεις και προβάλλοντας ως άλλοθι την υποτιθέμενη αξιολογική της ουδετερότητα, αλλά παρεμβαίνει, τηρώντας όλες τις επιστημονικές εγγυήσεις, ως σημειοκλασία και ως σημειογονία, στην κοινωνική διαδικασία παραγωγής, μετάδοσης, επιβολής κ.ο.κ. της σημασίας, γίνεται παραπάνω από αναγκαία στους καιρούς μας, για λόγους που δε χρειάζεται να είναι κανείς σημειολόγος για να τους βρει.


Σημείωση: Πρόλογος: Βασίλης Αλεξίου.

21χ14 εκ., 485 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 302.2 (Σημειολογία), 306 (Κουλτούρα)
Άλλα πρόσωπα: Βασίλης Αλεξίου (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-02-2008-7
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2008-5
Βάρος: 0.701 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
29.82
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.08
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Manuel Gonzalez de Avila (Zamora, Ισπανία, 1965) σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Salamanca, όπου παρουσίασε και τη διδακτορική του διατριβή, ενώ συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος στα Πανεπιστήμια του Πουατιέ (Γαλλία), και της Λιέγης (Βέλγιο). Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Λιμόζ, στο Πανεπιστήμιο της Τουρ, όπου είναι καθηγητής των Επιστημών της Γλώσσας, και από αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά διδάσκει Θεωρία και Κοινωνιολογία της λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Salamanca. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ ήταν επιμελητής των μονογραφικών αφιερωμάτων του ισπανικού περιοδικού Anthropos: Semiologia critica. De la historia del sentido al sentido de la historia, (Κριτική Σημειολογία. Από την ιστορία του νοήματος στο νόημα της ιστορίας) Νο 186 (1999), και Teoria de la literatura y literatura comparada. Actualidad de la experiencia literaria. (Θεωρία της λογοτεχνίας και συγκριτική γραμματολογία. Επικαιρότητα της λογοτεχνικής εμπειρίας). Νο 196 (2002). Από την περίοδο δουλεύει πάνω στη μονογραφία Anthropologia, literatura e imagen (Ανθρωπολογία, λογοτεχνία και εικόνα) και προετοιμάζει τη συλλογική έκδοση Literatura, cine e interculturalidad (Λογοτεχνία, κινηματογράφος και διαπολιτισμικότητα).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.