Ρόλος και θέση της Τουρκίας στον κόσμο
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ρόλος και θέση της Τουρκίας στον κόσμο

Σύγχρονη πραγματικότητα και μελλοντικές προκλήσεις

Συλλογικό έργο

22.37€ -27% 16.33€

Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Τουρκία μετακινήθηκε από την περιφέρεια στο κέντρο της Ευρασιατικής ασφάλειας. Σήμερα αποτελεί κρίσιμο μέλος του ΝΑΤΟ, φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο αλλά και στην ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της δημοκρατίας στον Μουσουλμανικό κόσμο. Το ανά χείρας βιβλίο φιλοδοξεί να εμπλουτίσει τον διεθνή διάλογο περί Τουρκίας, καθώς διερευνά την αλληλεπίδραση εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής στις αρχές του 21ου αιώνα. Στην παρούσα έκδοση συμμετέχουν μερικοί από τους επιφανέστερους μελετητές της σύγχρονης Τουρκίας. Οι αναλύσεις τους αποκαλύπτουν την περιπλοκότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Τουρκική εξωτερική πολιτική και συνιστούν πρωτοποριακές και δημιουργικές στρατηγικές για την επίλυση κρίσιμων πολιτικών διλημμάτων. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Ι. Τσάκωνας

Παναγιώτης Ι. Τσάκωνας (Εισηγητής)

Ο Παναγιώτης Ι. Τσάκωνας είναι Επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Διεθνείς Σχέσεις και "Σπουδές για την Ασφάλεια" στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Reading (Μ. Βρετανία). Διετέλεσε υπότροφος - ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.), Research Fellow στο ΝΑΤΟ, μεταδιδακτορικός υπότροφος-ερευνητής στο Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου Harvard και Fulbright Fellow στο Center for International and Area Studies του πανεπιστημίου Yale. Εργάστηκε επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης Διεθνούς Πολιτικής στην εφημερίδα New Europe (1994-96), ως επιστημονικός σύμβουλος στη Διεύθυνση Στρατηγικών Μελετών του υπουργείου εθνικής άμυνας (1996-98), ως ειδικός επιστήμων στο υπουργείο εξωτερικών και ως σύμβουλος του υπουργού των εξωτερικών (1999-2003). Έχει επιμεληθεί βιβλία και συγγράψει μελέτες και μονογραφίες σχετικά με ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας (το ζήτημα του ελέγχου των εξοπλισμών στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη), θεωρίας διεθνών σχέσεων (ειδικότερα θεωρίας σχηματισμού των συμμαχιών και θεωρίας διεθνών καθεστώτων ασφαλείας), ελληνο-τουρκικών σχέσεων και ελληνικής και τουρκικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Άρθρα του και συνεισφορές του σε συλλογικά έργα έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στη Νέα Ζηλανδία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και σε επιστημονικές επιθεωρήσεις. Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών ενώσεων.

Θάνος Π. Ντόκος

Θάνος Π. Ντόκος (Εισηγητής)

Ο Θάνος Ντόκος είναι Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge. Έχει διατελέσει ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Φρανκφούρτης και το Κέντρο για την Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Από τον Μάρτιο 1996 έως τον Οκτώβριο 1998 εργάστηκε ως Επιστημονικός Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Στρατηγικών Μελετών, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο διάστημα 1998-99 ως Σύμβουλος σε θέματα ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Πειραιώς και Αθηνών, τη Σχολή Εθνικής Αμύνης, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και τη Διπλωματική Ακαδημία. Σήμερα διδάσκει το μάθημα "Contemporary Turkey" στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Παν/μίου Αθηνών.

Lenore G. Martin (Εισηγητής)

H Lenore G. Martin είναι Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Emmanuel College και Associate στο Weatherhead Center for International Affairs και Co-Chair του Study Group on Modern Turkey του Center for Middle Eastern Studies στο Harvard University στο Κέμπριτζ.

Ian O. Lesser (Εισηγητής)

O Ian O. Lesser είναι Αντιπρόεδρος και Διευθυντής Σπουδών στο Pacific Council on International Policy και πρώην μέλος του Policy Planning Staff του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Feroz Ahmad (Εισηγητής)

Ο Feroz Ahmad είναι Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας στο University of Massachusetts στη Βοστόνη.

Mumtaz Soysal (Εισηγητής)

Ο Mumtaz Soysal είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και Συγκριτικής Κυβερνητικής στο Ankara University στην Άγκυρα.

Cengiz Candar (Εισηγητής)

Ο Cengiz Candar είναι δημοσιογράφος στην Ισταμπούλ και χρημάτισε ειδικός σύμβουλος του προέδρου Τουργκούτ Οζάλ στην Τουρκία (1991-1993).

Atila Eralp (Εισηγητής)

O Atila Eralp είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ολοκλήρωσης της Έδρας Jean Monnet, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Middle East Technical University στην Άγκυρα.

Oktay F. Tanrιsever (Εισηγητής)

Ο Oktay F. Tanrιsever είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων στο Μiddle East Technical University στην Άγκυρα.

Ilter Turan (Εισηγητής)

Ο Ilter Turan είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων στο Instanbul Bilgi University στην Ισταμπούλ.

Fiona Hill (Εισηγητής)

Η Fiona Hill είναι senior fellow στο Πρόγραμμα Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής στο Brookings Institution στην Ουάσινγκτον, D.C.

Sencer Ayata (Εισηγητής)

Ο Sencer Ayata είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Middle East Technical University στην Άγκυρα.

Δημήτρης Καιρίδης

Δημήτρης Καιρίδης (Επιμέλεια)

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών και Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Έδρα "Κωνσταντίνος Καραμανλής" στο Fletcher School, Tufts University στη Βοστόνη και διετέλεσε Διευθυντής στο Ίδρυμα Κόκκαλη.

Lenore G. Martin (Επιμέλεια)

H Lenore G. Martin είναι Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Emmanuel College και Associate στο Weatherhead Center for International Affairs και Co-Chair του Study Group on Modern Turkey του Center for Middle Eastern Studies στο Harvard University στο Κέμπριτζ.

Ίδρυμα Κόκκαλη (Φορέας)


Ευανάγνωστον (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
410
Διαστάσεις:
23x15
Βάρος:
0.696 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση