Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εικαστικό πανόραμα στην Ελλάδα 2006
(Δια-σχίζοντας τα όρια)

Εικαστικό πανόραμα στην Ελλάδα 2006
Το σύγχρονο μουσείο, ξεπερνώντας την κοινωνική αναγκαιότητα του ως ιστορικός θεματοφύλακας, αναζητά τα μέσα που θα το εντάξουν ως ζωντανό οργανισμό στην κοινωνία. Αν το μουσείο θέλει να συμμετέχει στην κοινωνία ως δημιουργικό μέσο, όπως εξάλλου οφείλει να είναι, αν θέλει να γίνει μουσείο αιχμής, τότε θα πρέπει να ξαναθέσει ερωτήματα και να αναζητήσει σύγχρονες απαντήσεις.
Τα μουσεία είναι οι επικοινωνιακοί νευρώνες, τα δίκτυα ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τους θεωρητικούς με το κοινό. Λειτουργούν στον παρόντα χρόνο για το παρελθόν και το μέλλον, ανοίγοντας δρόμους και γέφυρες επικοινωνίας μέσα στις ομάδες αλλά και μεταξύ των ομάδων.
Επαναπροσδιορίζοντας την ερώτηση και ξεπερνώντας τη συντηρητική στάση απέναντι στο λάθος, "απαντήσαμε" με μία σειρά προτάσεων για το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που έχουν ως κινητήρια δύναμη τη διάθεση μας να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κρατικό μουσείο.
Ο νέος ετήσιος θεσμός "Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα" αποτελεί την πρώτη πρόταση του Κ.Μ.Σ.Τ. στην αναζήτηση του ρόλου του στην προβολή της σύγχρονης παραγωγής στην Ελλάδα και το διεθνή χώρο, αλλά και την υποχρέωση του απέναντι στούς δημιουργούς της. Ξεκινήσαμε προτείνοντας μία έκθεση με επιλογές έργων και εκδόσεων τέχνης, για να οδηγηθούμε σε μια πολυδιάστατη διοργάνωση, που έχει σαν στόχο την έρευνα, την προβολή, την επικοινωνία και την προώθηση της τέχνης.
Μας μάγεψε το γεγονός μιας κοινωνίας όπου καλλιτέχνες και θεωρητικοί δημιούργησαν χιλιάδες έργα και σκέψεις και συμμετέχουμε στο εικαστικό γίγνεσθαι ταυτόχρονα ως αποδέκτες και θαυμαστές, ως κοινωνοί και ενδιάμεσοι. Αναπτύσσουμε την επικοινωνία και τους δεσμούς, αναδεικνύοντας τη σημασία και την αναγκαιότητα της σύγχρονης τέχνης στην κοινωνία, καταγράφοντας παράλληλα τον ιστορικό της χρόνο, θελήσαμε να συμβάλλουμε στην αποκάλυψη αυτής της αόρατης ανθρώπινης ροπής και στην προβολή της.
Οι καλλιτέχνες ακολουθώντας την εσωτερική αυτόνομη ποιητική διάθεση-παρόρμησή τους, μας πρόσφεραν μια πλούσια χρονιά με έργα και δράσεις, ενώ οι θεωρητικοί τέχνης μας έκαναν κοινωνούς των σκέψεων τους και τους ευχαριστούμε για αυτό.
Μέσα στο ελληνικό και διεθνές πολιτισμικό γίγνεσθαι επιζητούμε να προσθέσουμε στον πολιτισμό, πολλαπλασιάζοντας τα μέσα και κεντρίζοντας το ενδιαφέρον. Αναλύουμε διαιρώντας και αφαιρούμε τα απλούστερα αναζητώντας το απλό, το αληθινό, το γνήσιο.
Αναλάβαμε τη διοίκηση του Κ.Μ.Σ.Τ. με το σύνθημα "ζήτω η ερώτηση - ζήτω το λάθος", πιστεύοντας ταυτόχρονα ότι για να πετύχουμε χρειαζόμαστε δύο αρετές, έμπνευση και γενναιότητα. Η αρχή όμως είναι το ήμισυ του παντός, θα συνεχίσουμε.
(Γεώργιος Β. Τσάρας, Πρόεδρος Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης)

24χ17 εκ., 297 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 709.04 (Τέχνη, Σύγχρονη), 700.074 (Τέχνη - Κατάλογοι)
Άλλα πρόσωπα: Θανάσης Μουτσόπουλος (Επιμελητής) , Βίκυ Πολίτη (Μεταφραστής) , Heather Κουρής (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-87456-9-8
ISBN (10ψήφιο): 960-87456-9-1
Βάρος: 0.82 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
30.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

26.70
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.