Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Vasarely
(Το απόλυτο μάτι)
Συγγραφέας:   Μπελίντα Φυρού


Vasarely
Ο κατάλογος αυτός απαρτίζεται από τρεις τόμους, ο καθένας από τους οποίους αντιστοιχεί σε μια από τις τρεις φάσεις της εκθέσεως "Victor Vasarely, Το Απόλυτο Μάτι", στο Μουσείο Ηρακλείδων, Experience in Visual Arts. Οι τρεις τόμοι παρουσιάζουν την ευρεία εμβέλεια του έργου του Vasarely, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της Οπ Αρτ (οπτικοκινητικής τέχνης).
Η Φάση Ι επικεντρώνεται κυρίως στα έργα μεταξοτυπίας του Vasarely. Ο Vasarely πίστευε σε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε "κοινωνική τέχνη", την οποία μπορεί να απολαύσει ο μέγιστος δυνατός αριθμός ανθρώπων. Δεν ήθελε η τέχνη να αποτελεί προνόμιο μόνο για την "ελίτ". Στα γραπτά του δήλωνε συχνά την πίστη του στη διάδοση της τέχνης και στην αξία των πολλαπλών. "Χωρίς να αρνούμεθα την αρχή της μοναδικότητας, επιλέγουμε την πιο γενναιόδωρη και ανθρώπινη αρχή της πολλαπλότητας." (1959). "Τα πολλαπλά έχουν γίνει σήμερα μια πραγματικότητα." (1967).
Η Φάση II χρησιμοποιεί τα πολυμέσα προκειμένου να παρουσιάσει την εργασία του Vasarely, ακολουθώντας για μια ακόμη φορά τις πεποιθήσεις του καλλιτέχνη όπως αυτές παρουσιάζονται στα γραπτά του. "(...) σύντομα θα έχουμε εκθέσεις με προβολές έργων σύγχρονων καλλιτεχνών. (...) θα μπορούν να οργανώνονται αναδρομικές εκθέσεις με τη μέγιστη ευκολία." (1950). Ο Vasarely κατάλαβε επίσης τη δύναμη της κινούμενης εικόνας και το 1967 δήλωσε: "Η ταινία του καλλιτέχνη θα γίνει η διαδόσιμη, βέλτιστη και αισιόδοξη εργασία, ένας γνήσιος κοινός θησαυρός."
Στη Φάση IIΙ ο επισκέπτης του μουσείου, ενώ απολαμβάνει τα έργα του Vasarely, αποκτά εμπειρία της τέχνης μέσω πρακτικής εξάσκησης και καλείται να συμμετάσχει στη δημιουργία εικόνων "Οπ αρτ" με τη βοήθεια ενός υπολογιστή. Ο Vasarely προέβλεψε την εμφάνιση αυτής της τεχνολογίας και λυπόταν που είχε γεννηθεί έναν αιώνα νωρίτερα.

27χ21 εκ., 151 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 1 από 3
Ταξινόμιση DDC: 700.074 (Τέχνη - Κατάλογοι)
Άλλα πρόσωπα: Tristan Cormier (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-88876-0-2
ISBN (10ψήφιο): 960-88876-0-7
Βάρος: 0.968 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
25.48
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.68
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.