Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ψυχανάλυση και "Διαλεκτική του διαφωτισμού"
Συγγραφέας:   Κωνσταντίνος Ράντης


Ψυχανάλυση και "Διαλεκτική του διαφωτισμού"
Ενώ η σχέση της "Διαλεκτικής του διαφωτισμού" με την κριτική της πολιτικής οικονομίας έχει διερευνηθεί εκτενώς στην πλούσια δευτερογενή βιβλιογραφία, αυτό δεν ισχύει, σε καμιά περίπτωση στον ίδιο βαθμό για την αναφορά της σε εκείνη την άλλη σημαντική θεωρητική πηγή της, την φροϋδική ψυχανάλυση. Και εδώ επίσης υπάρχει στο κείμενο μια πληθώρα από ουσιαστικές αναφορές, ρητές και υπόρρητες συνδέσεις και οριοθετήσεις, ως επί το πλείστον χωρίς αυτές να χαρακτηρίζονται σαφώς ως τέτοιες. Εδώ ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο για την εμμενή, ιστορική και συστηματική ερμηνεία. Είναι το επίτευγμα της προκείμενης έρευνας του Κωνσταντίνου Ράντη ότι έχει διερευνήσει αυτό το πεδίο ακριβέστερα απ΄ ό,τι συνέβη έως τώρα. Στην προσπάθειά του βασίζεται, εκτός από το κείμενο της "Διαλεκτικής του Διαφωτισμού", επίσης σε υλικά τα οποία την εποχή που ζούσαν οι συγγραφείς δεν είχαν ακόμη δημοσιευτεί, και η πρόσβαση σ΄ αυτά έγινε δυνατή μόλις μετά τη δημοσίευση των καταλοίπων τους. Προπάντων μέσω αυτών γίνεται φανερή η κριτική την οποία άσκησαν οι συγγραφείς στις ιστορικές και κοινωνικές συνέπειες της φροϋδικής θεωρίας.

Σημείωση: Πρόλογος: Gunzelin Schmid Noerr, Καθηγητής κοινωνικής φιλοσοφίας, κοινωνικής ηθικής και ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Hochschule-Niederrhein Monchengladbach.

21χ14 εκ., 224 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 150.195 (Ψυχανάλυση), 300.01 (Κοινωνικές επιστήμες - Φιλοσοφία και θεωρία)
ISBN: 978-960-17-0194-3
ISBN (10ψήφιο): 960-17-0194-Χ
Βάρος: 0.271 κιλά
Εκδότης: Ύψιλον
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
15.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Κωνσταντίνος Ράντης (γεν. 1963) είναι Dr. Phill. του Πανεπιστημίου Albert-Ludwig-Universitat Freiburg im Br. Σπούδασε φιλοσοφία, κοινωνιολογία, ψυχολογία και παιδαγωγική στην Αθήνα και στο Freiburg im Br. Δίδαξε φιλοσοφία στην Padagogische Hochschute Freiburg im Br. και κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σήμερα διδάσκει κριτική θεωρία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.