Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σχεδιασμός και ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογοσμικού για το μάθημα των θρησκευτικών

Σχεδιασμός και ανάπτυξη εκπαιδευτικού λογοσμικού για το μάθημα των θρησκευτικών


Το μάθημα των θρησκευτικών σήμερα στα σχολεία θεωρείται υ- υποβαθμισμένο και αρκετοί μαθητές, αλλά και κάποιοι εκπαιδευτικοί, υ- υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να σταματήσει να διδάσκεται στα σχολεία. Οι μαθητές το βρίσκουν ανιαρό, παρωχημένο και δίχως χρησιμότητα, επειδή δεν μπορούν να το συνδέσουν με τα θέματα της καθημερινής ζωής ή να το συσχετίσουν με τα άλλα μαθήματα του σχολείου. Ένας από τους λόγους αυτής της τοποθέτησής τους είναι ο τρόπος παρουσίασης της ύλης του μαθήματος με τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας.
Από την άλλη, οι θεολόγοι εκπαιδευτικοί αναζητούν διαρκώς νέες μεθόδους διδασκαλίας για να βελτιώσουν τη δυναμική του περιεχομένου του μαθήματος των θρησκευτικών (ΜΘ). Στην προσπάθειά τους όμως αυτή δεν αρκεί η γνώση των παιδαγωγικών και διδακτικών αρχών της διδασκαλίας και των θεωριών της μάθησης και των μεταξύ .τους σχέσεων. Οι αλλαγές που επιχειρούνται, με βάση μόνο την εφαρμογή των θεωριών αυτών, δεν επαρκούν για να μεταβάλλουν την αρνητική στάση των μαθητών έναντι του μαθήματος. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν διαφοροποιείται ο τρόπος παρουσίασης του περιεχομένου της μαθησιακής ύλης. Η ελλιπής ή μερική μόνο χρήση των κλασικών εποπτικών μέσων στην παρουσίαση της ύλης, όπως, π.χ. το επιδιασκόπιο, δεν θεωρούμε ότι αρκεί για να αναβαθμιστεί το μάθη- μα στη συνείδηση και συνολική στάση των μαθητών.
Εμείς υποστηρίζουμε ότι οι υπολογιστές με τη χρήση των νέων τεχνολογιών των πολυμέσων μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην καινοτόμο παρουσίαση της ύλης του μαθήματος των θρησκευτικών. Στα πλαίσια αυτά επιχειρήσαμε το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας διδακτικής ενότητας σε υπολογιστή με τη χρήση των νέων τεχνολογιών των πολυμέσων. ΄Ετσι προχωρήσαμε στην ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού λογισμικού με σκοπό να προσφέρουμε στον μεν θεολόγο το νέο καινοτόμο τρόπο διδασκαλίας που αναζητούσε, με ένα σύγχρονο, από τεχνολογικής πλευράς, εκπαιδευτικό εργαλείο διδασκαλίας. Στους δε μαθητές να δείξουμε ένα νέο εντυπωσιακό τρόπο προσέγγισης της μαθησιακής ύλης του ΜΘ, που αφενός μεν ελκύει την προσοχή, αφετέρου δε δείχνει πώς το μάθημα δεν είναι παρωχημένο, αφού μπορεί να μεταδώσει το μήνυμά του με δυναμικό τρόπο με τη συνδρομή ενός καινούργιου τεχνολογικού επιτεύγματος.
Βασιλική Γ. Μητροπούλου, Θεσσαλονίκη 2005

24χ17 εκ., 268 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 371.307 8 (Εκπαιδευτική τεχνολογία), 291.7 (Θρησκευτική εκπαίδευση)
ISBN: 978-960-343-840-3
ISBN (10ψήφιο): 960-343-840-5
Βάρος: 0.565 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
20.95
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.86
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.