Ο αγών μου
zoom in
37.10€ -27% 27.08€

Πυρηνικό στοιχείο του "Mein Kampf" είναι το μίσος που διαπερνά όλες τις σελίδες του. Ένα μίσος που, όταν καταλάβει την εξουσία, θα μετασχηματιστεί σε κινητήρια δύναμη η οποία θα οδηγήσει τον γερμανικό λαό και την ανθρωπότητα στη χειρότερη πολεμική καταστροφή της ιστορίας, μέσα από ένα δρόμο σπαρμένο με πτώματα.
Ο Χίτλερ μπορεί να επικριθεί, να αποδοκιμαστεί και να καταδικαστεί για οτιδήποτε εκτός από το ότι δεν προειδοποίησε την ανθρωπότητα για τα ανθρωποθυσιαστικά του σχέδια. Γιατί στο "Mein Kampf" υπάρχουν τα πάντα: Η κατάργηση της δημοκρατίας. Η επιβολή της δικτατορίας. Το μίσος κατά της Γαλλίας. Η κατάκτηση της ηπειρωτικής Ευρώπης. Η εκστρατεία στην Ανατολή. Το φυλετικό μίσος. Η εξόντωση των Εβραίων. Η κυριαρχία της "ανώτερης φυλής". Η δουλοποίηση των "κατώτερων φυλών".
Εάν οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και οι λαοί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είχαν κάνει τον κόπο να διαβάσουν το "Mein Kampf" τα πρώτα χρόνια της έκδοσής του (1925-1932), θα είχαν βρει σ΄ αυτό όλες τις λεπτομέρειες της τραγωδίας που χρειάστηκε να βιώσουμε στη σκοτεινή περίοδο 1933-1945. [...] (από το εισαγωγικό κείμενο του Κλεάνθη Γρίβα)
"Ο Αγών μου" [είναι] μια πραγματεία πάνω στην πολιτική του φιλοσοφία, αφιερωμένη στους νεκρούς του τελευταίου πραξικοπήματος. Όταν ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία, οι ιθύνοντες στρατιωτικοί και πολιτικοί των συμμαχικών δυνάμεων έπρεπε να μελετήσουν προσεκτικά το βιβλίο του. Όλα βρίσκονταν εκεί μέσα. [...] Αυτό ήταν το νέο Κοράνιο της πίστης και του πολέμου, πομπώδες, πολύλογο, άμορφο αλλά βαρυσήμαντο στο μήνημά του.
Η κύρια θέση του "Αγώνα" ήταν απλή: ο άνθρωπος είναι ένα πoλεμοχαρές ζώον. Κατά συνέπεια το έθνος, που είναι μια κοινότητα πολεμιστών, είναι μια πολεμική μονάδα. Κάθε ζωντανός οργανισμός που δεν μάχεται για την ύπαρξή του είναι καταδικασμένος σε αφανισμό. Μια χώρα ή μια φυλή που δεν μάχεται είναι το ίδιο καταδικασμένη. Η πολεμική ικανότητα μιας φυλής εξαρτάται από την καθαρότητα του αίματός της. (Ουΐνστον Τσώρτσιλ, "Η άνοδος του Αδόλφου Χίτλερ")

Adolf Hitler

Adolf Hitler (Συγγραφέας)

Adolf Hitler (1889 - 1945). Γεννήθηκε στην κωμόπολη Braunau της Αυστρίας. Το 1905 εγκατέλειψε το Λύκειο χωρίς απολυτήριο. Δύο προσπάθειές του να σπουδάσει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιένης (1907-8) απέτυχαν λόγω "απουσίας καλλιτεχνικού ταλέντου", οπότε άρχισε να εργάζεται ως μπογιατζής. Καθημερινή απασχόλησή του Χίτλερ έγινε όμως η πολιτική, την οποία συρρίκνωσε σε δύο δόγματα, την ανωτερότητα της άριας φυλής και τον εβραϊκό κίνδυνο. Το 1913 μετακόμισε στο Μόναχο (Γερμανός πολίτης έγινε το 1932) και λίγο μετά πήρε μέρος στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ως εθελοντής. Μετά τη λήξη του πολέμου εντάχθηκε ο Χίτλερ στο εθνικο-σοσιαλιστικό κόμμα εργατών (NSDAP), του οποίου έγινε πρόεδρος το 1921. Το 1923 οργανώθηκε στο Μόναχο από την ομάδα του Χίτλερ ένα πραξικόπημα, το οποίο απέτυχε, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί το κόμμα και να καδικαστεί ο πρόεδρός του σε πενταετή κάτεργα. Λίγους μήνες μετά όμως πήρε χάρη και αφέθηκε ελεύθερος. Σ΄ αυτό το διάστημα έγραψε ο Χίτλερ το προγραμματικό βιβλίο του "Ο αγώνας μου" (Mein Kampf), στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά τα δόγματα και οι προθέσεις των εθνικοσοσιαλιστών. Με την επανασύσταση του κόμματος και αξιοποίηση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έγινε ο Χίτλερ σταδιακά ο ισχυρότερος πολιτικός της γερμανικής πολιτικής. Το 1933 ανέλαβε την εξουσία ως καγκελάριος της Γερμανίας και μετά το θάνατο του προέδρου, "Ηγέτης (Fuehrer) και Καγκελάριος (Kanzler)". Ήδη το 1935 απέκτησε ο Χίτλερ δικτατορικές εξουσίες με νόμο εξουσιοδότησης της γερμανικής βουλής και το 1938 ανέλαβε και την ανώτατη διοίκηση του γερμανικού στρατού (Wehrmacht). Παράλληλα απέκλεισε από την εξουσία με νομιμοφανείς ενέργειες και ανοικτή τρομοκρατία, όσους πολιτικούς είχαν κάποια επιρροή στη Γερμανία. Πολλοί Γερμανοί και Αυστριακοί διανοούμενοι, καλλιτέχνες και επιστήμονες, αναγκάστηκαν έτσι να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Οι προθέσεις του Χίτλερ και των κύκλων που εκπροσωπούσε φάνηκαν το αργότερο με την "ενσωμάτωση" της Αυστρίας και την κατάληψη μέρους της Τσεχίας που είχε μεγάλη γερμανόφωνη μειονότητα, με σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας και της Αγγλίας. Με κάλυψη από το σύμφωνο Χίτλερ-Στάλιν, επιτέθηκε ο γερμανικός στρατός στην Πολωνία και έτσι άρχισε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, ο οποίος κράτησε μέχρι το 1945 και κόστισε περί τα 55 εκατομμύρια ζωές, ανάμεσά τους περί τα 6 εκατομμύρια Εβραίοι. Ο Χίτλερ φέρεται να αυτοκτόνησε στο Βερολίνο, λίγο πριν καταληφθεί η πόλη ολοκληρωτικά από τα σοβιετικά στρατεύματα.


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λεωνίδας Προεστίδης (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
900
Διαστάσεις:
17x24
Βάρος:
1.319 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση