Ο νησιωτικός χώρος στον 21ο αιώνα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ο νησιωτικός χώρος στον 21ο αιώνα

Αειφορία και περιβάλλον

28.22€ -27% 20.60€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600803495

  • Κατηγορίες:

    Νομική

  • Έτος κυκλοφορίας

    2005

  • Εκδότης

    Σιδέρης Ι.

[...] Πλούσια ερεθίσματα για τη μελέτη της βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών μας έχει προσφέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας, διαμορφώνοντας έναν συνεκτικό κώδικα αρχών και κανόνων για την αντιμετώπιση κάθε σχεδόν προβλήματος που σχετίζεται με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον τους. Σημαντική ώθηση προς την κατεύθυνση αυτή έδωσε και η επιστήμη, αναδεικνύοντας την ανάγκη επεξεργασίας διαφορετικών πολιτικών και δράσεων για τη διατήρηση του μοναδικού διεθνώς ελληνικού νησιωτικού χώρου. Αλλά και η κοινωνία των πολιτών βοήθησε σημαντικά στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, λειτουργώντας συχνά ως φραγμός και ανάχωμα σε ισοπεδωτικές αντιλήψεις και πρακτικές. Η ιδιαιτερότητα των νησιών συνίσταται στο γεγονός ότι, συχνά, φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον συμπλέκονται αρμονικά σε μία ενότητα. Όπως έλεγε ο μεγάλος στοχαστής Κορνήλιος Καστοριάδης εμπνευσμένος ιδίως από την Τήνο, πολλά από τα νησιά μας είναι, ή κατά κυριολεξία πριν από μερικές δεκαετίες ήταν, "χειροποίητα". Πράγματι, καλλιεργήσιμη γη, βοσκότοποι, δρόμοι, όρια των κτημάτων, στάβλοι, υποστατικά, σπίτια, εκκλησίες, παρεκκλήσια και ερημοκλήσια είναι αποκλειστικά δημιουργήματα του ανθρώπινου μόχθου και σπάνιας επινοητικότητας. [...] (από τον πρόλογο: Γεώργιος Παπαδημητρίου)

Συλλογικό έργο (Εισηγητής)


Γιάννης Σπιλάνης (Εισηγητής)

Ο Σπιλάνης Γιάννης είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών (1979). Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές σε «Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο της Grenoble (Γαλλία), απέκτησε Διδακτορικό στο ίδιο Πανεπιστήμιο με τίτλο «Τουρισμός και περιφερειακή ανάπτυξη. Η ελληνική περίπτωση» (1985). Εργάστηκε στο Υπουργείο Αιγαίου ως ειδικός επιστήμονας σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης (1987-90) Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ διδάσκει στο ΔΠΜΣ «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική Τουρισμού» στη Χίο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, νησιωτικής ανάπτυξης και τουριστικού σχεδιασμού. Είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Διάσκεψης Περιφερειακών Παράκτιων Περιοχών της Ευρώπης (CRPM).

Μαριάνθη Κλάδη - Ευσταθοπούλου (Εισηγητής)

Η Μαριάνθη Κλάδη - Ευσταθοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε, με υποτροφία του ΙΚΥ, πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε. Το 1977 παρακολούθησε μαθήματα της Β΄ περιόδου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Το 1993 αναγορεύτηκε, με άριστα, διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Παν/μίου, με θέμα διδακτορικής διατριβής: "Η Αιγιαλίτιδα Ζώνη: Το νομικό καθεστώς και οι θεωρίες των ορίων", υπό την εποπτεία του καθηγητή Χρ. Ροζάκη. Στο διάστημα της έρευνας για τη διδακτορία, παρακολούθησε μία σειρά σεμιναριακών μεταπτυχιακών μαθημάτων στο Νομικό Τμήμα του πανεπιστημίου Mottingham. Από το 1976 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, Διπλωματικό και Προξενικό Δίκαιο, Διεθνές Δίκαιο της Ανάπτυξης, Δίκαιο του Αέρα και του Διαστήματος), αρχικά ως επιστημονική βοηθός και από το 1998 ως λέκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει διδάξει επίσης, στο Πολιτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-1997). Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις της σε ερευνητικά προγράμματα, συλλογικές έρευνες και συνέδρια στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είναι μέλος σε επιστημονικές εταιρίες και ερευνητικά κέντρα. Έχει συγγράψει πολλά άρθρα και μελέτες.

Ηλίας Μπεριάτος

Ηλίας Μπεριάτος (Εισηγητής)

Ο Ηλίας Μπεριάτος είναι: -Καθηγητής Χωρικού - Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Γεωγραφίας -Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωγραφικών Ερευνών και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού -Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών -Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολεοδόμων (ECTP) και -Aντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ISOCARP) Σπουδές: -Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 1972 -Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (DEA), στον Πολεοδομικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό 1979 -Πτυχίο (Maitrise) Ανθρωπογεωγραφίας, Paris X - Nanterre, 1981 -Διδακτορικό Δίπλωμα στη Χωροταξία και Γεωγραφία, Paris VI - Sorbonne, 1982 Τομείς Ερευνητικού Ενδιαφέροντος: -Χωροταξικός σχεδιασμός και πολιτική, Διοικητική γεωγραφία και χωρική διακυβέρνηση. -Περιβαλλοντικός σχεδιασμός, Ορεινές και νησιωτικές περιοχές, Αντιμετώπιση καταστροφών.

Πέτρος Π. Σιούσιουρας

Πέτρος Π. Σιούσιουρας (Εισηγητής)

Ο Πέτρος Σιούσιουρας υπηρετεί ως Καθηγητής του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ασχολείται με θέματα γεωπολιτικής, δικαίου της θάλασσας, ναυτιλίας και θαλασσίων μεταφορών. Έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανάμεσα στα οποία επισημαίνονται τα ακόλουθα: "Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο. Το δίκαιο θάλασσας και το ανθρωπιστικό δίκαιο" (Σιδέρης, 2014), "Μεγάλες δυνάμεις, γεωπολιτική, παγκόσμια κυριαρχία" (Σιδέρης, 2014), "Παγκόσμια γεωγραφία: Ο κομβικός ρόλος της Μεσογείου για την ενέργεια, τις μεταφορές και το θαλάσσιο περιβάλλον" σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Δ. Δαλακλή (Σιδέρης, 2014), "Γεωπολιτική και ζωτικός χώρος. Η Μικρασιατική Εκστρατεία και ο ανταγωνισμός των Μεγάλων Δυνάμεων" (Σιδέρης, 2013), "Σύγχρονες θαλάσσιες μεταφορές και το φαινόμενο της πειρατείας" σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Δ. Δαλακλή (Σιδέρης, 2011), "Μακεδονικό ζήτημα και ελληνική εξωτερική πολιτική. Γεωπολιτικές επιδιώξεις, διεθνές δίκαιο και το ζήτημα της εξόδου στη θάλασσα" (Ποιότητα, 2010), "Tα Νέα Βαλκάνια. Η γεωπολιτική της διεθνούς ασφάλειας και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" (Ηρόδοτος, 2008), "Πτυχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στον Μεσοπόλεμο" (Σιδέρης, 2003), "Ευρωμεσογειακές σχέσεις" σε συνεργασία με τον Καθηγητή Ι. Σεϊμένη (Ζήτη, 2003), "The Aegean Dispute in the Context of Contemporary Judicial Decisions on Maritime Delimitation", Laws Journal, Vol 3, no.1, Basel, Switzerland, 2014 σε συνεργασία με τον Δρ. Γ. Χρυσοχού, "Political Rights, Development and Corruption in the Balkan and Arab Mediterranean Countries", Mediterranean Quarterly, Vol. 23. No. 1, 2011 σε συνεργασία με τον Καθηγητή Ι. Βαβούρα, "The Contiguous Zone as a Mechanism for Protection the Underwater Cultural Heritage", in "Unresolved Issues and New Challenges of the Law the Sea", Martinus Nijhoff Publishers, Leiden, The Netherlands, 2006, "Geopolitical Designs and Realities in Yugosalavia΄ s Foreign Policy: The Issue of Access to the Sea", Journal of Political and Military Sociology, Vol. 33 (2), Northern Illinois University, USA (DeKalb), 2005 σε συνεργασία με τον Καθηγητή Κ. Αρβανιτόπουλο, "Τhe Εuro- Mediterranean Free Trade Zone: Prospects and Possibilities", Mediterranean Quarterly. A Journal of Global Issue, Vol. 14 (3), Duke University Press, Washington DC, 2003.

Απόστολος Ν. Παπακωνσταντίνου (Εισηγητής)


Ηρώ Νικολακοπούλου - Στεφάνου

Ηρώ Νικολακοπούλου - Στεφάνου (Εισηγητής)

Η Ηρώ Νικολακοπούλου - Στεφάνου είναι Καθηγήτρια ευρωπαϊκού κοινωνικού δικαίου και κοινωνικής πολιτικής στο Γενικό Τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου είναι κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών (ΕΔΕΚΑ, ΕΠΕΕΣ, ΕΚΕΜΕ) και Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικής Ασφάλειας (ΕΕΚΑ). Συμμετέχει σε πολυάριθμα διεθνή ερευνητικά δίκτυα και είναι αναπληρωτής εθνικός εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλειας. (EISS). Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται οι εξής μονογραφίες: "Οι συνέπειες του διαζυγίου" (Διδ. διατριβή), εκδ. Αφών Π. Σάκκουλα, 1986. - "Σύγκλιση συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στη Δυτική Ευρώπη" εκδ. Ι. Σιδέρη, 1992. - "Πολιτικές απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση", εκδ. Παπαζήση, 1997. Στις αρχές του 2002 εκδίδεται η μονογραφία της με θέμα "Πολιτικές φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Δημήτριος Α. Τσαμπούλας

Δημήτριος Α. Τσαμπούλας (Εισηγητής)

Αναπλ. Καθηγητής στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του ΕΜΠ, Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ 1973, Συγκοινωνιολόγος με M. Sc. (1975) και Engineer΄s Degree (1981) από το Massachusetts Institute of Technology και Ph.D. από το University of Massachusetts (1983). Ασχολείται πάνω από 20 χρόνια με τον σχεδιασμό, διαχείριση και πολιτική των μεταφορών, την αξιολόγηση συγκοινωνιακών έργων και προγραμμάτων και τις συνδυασμένες μεταφορές στο εξωτερικό και την Ελλάδα, ως σύμβουλος μελετητής και ερευνητής. Υπήρξε στέλεχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών και Επικοινωνιών. Συγγραφέας μεγάλου αριθμού άρθρων και παρουσιάσεων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Επιστημονικός υπεύθυνος και κύριος ερευνητής σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα μεταφορών.

Παναγιώτης Γ. Γρηγορίου (Εισηγητής)

Ο Παναγιώτης Γ. Γρηγορίου είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πραγματοποιήσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές (DEA και εκπόνηση διδακτορικής διατριβής) στο διεθνές δίκαιο και στις ευρωπαϊκές σπουδές στη Νομική Σχολή και στο Institut des Hautes Etudes Europeennes του Πανεπιστημίου Robert Schuman του Στρασβούργου αντίστοιχα. Έχει συνεργασθεί ερευνητικά με το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, κλπ. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου με γνωστικό αντικείμενο την "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση". Επίσης είναι κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet. Άλλα έργα του συγγραφέα: - Το νομικό σύστημα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου κατά της ρύπανσης, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 1992, 231 σελίδες - Η Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (σε συνεργασία με τους Γρ. Τσάλτα και Γ. Σαμιώτη), Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 1993, 270 σελίδες. - Questions de minorites eu Europe, Εκδόσεις Presses interuniversitaires europeennes - Peter Lang, Βρυξέλλες, 1994, 345 σελίδες - Η Ελλάδα στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης (1981 - 1994). Κείμενα (σε συνεργασία με το Στ. Περράκη), Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα, 1994, 551 σελίδες - Κοινοτικές στρατηγικές για το περιβάλλον (σε συνεργασία με τον Γρ. Τσάλτα), Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 1995, 371 σελίδες - Διεθνές συμβατικό δίκαιο και Περιβάλλον (σε συνεργασία με το Στ. Περράκη), Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα, 1997, 1060 σελίδες

Μιχάλης Σ. Σκούρτος (Εισηγητής)


Λουκάς Γουργιώτης (Εισηγητής)


Αρετή Κοντογιάννη (Εισηγητής)


Βασιλική Καραγεώργου (Εισηγητής)


Αντώνης Φ. Βελεγράκης (Εισηγητής)

Ο Αντώνης Βελεγράκης είναι αναπλ. καθηγητής στο τμήμα Επιστημών θάλασσας της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Χριστοφής Κορωναίος (Εισηγητής)


Γρηγόρης Ι. Τσάλτας

Γρηγόρης Ι. Τσάλτας (Επιμέλεια)

Ο Γρηγόρης Ι. Τσάλτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Το 1978 ανακηρύχθηκε διδάκτορας με το βαθμό άριστα, με θέμα διδακτορικής διατριβής: "La Grece et le droit de la mer", υπό την εποπτεία του καθηγητή και ακαδημαϊκού Rene Jean Dupuy. Το 1982 εξελέγη επιμελητής στην έδρα Διεθνούς Δικαίου στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε., το 1986 επίκουρος καθηγητής και το 1996 αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια. Κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναπτυξιακών και Περιβαλλοντικών Μελετών, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Παν/μίου, Αντιπρόεδρος της Association Internationale du Droit de l΄Urbanisme. Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων στο χώρο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, που κυκλοφορούν στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (Φορέας)


Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου (Φορέας)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
502
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.844 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση