Η πόλη της Σάμου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η πόλη της Σάμου

Φυσιογνωμία και εξέλιξη: Πρακτικά συνεδρίου

Συλλογικό έργο

[...] Πιστεύουμε ότι η συνάντηση αυτή, αναφερόμενη στην πόλη μας και γυρίζοντάς μας τουλάχιστον εκατό χρόνια πίσω, θα αναδείξει όλες τις αλλαγές που υπέστη καλές ή κακές. [...]
Η πόλη μας ανεπηρέαστη από το φαινόμενο των "Ελληνοπόλεων" εξαιτίας του νησιωτικού της χαρακτήρα δεν εμφάνισε μεγάλη κοινωνικά κινητικότητα, ούτε νέα διαστρωμάτωση και έντονο ρυθμό μετασχηματισμού πλην της περιόδου της Μικρασιατικής καταστροφής, που αναγκαστικά τριπλασιάστηκε πληθυσμιακά. [...]
Η φυσιογνωμία της πόλης επηρεάζεται κατά καιρούς από την πρόοδο ή την οπισθοδρόμηση, την ευημερία ή τη φτώχεια των κατοίκων της. Αυτά, μαζί βέβαια με τον ανθρώπινο παράγοντα που κι αυτός συμβάλλει παίζοντας ρόλο κυρίαρχο και μοναδικό στη διαμόρφωση της ζωής της πόλης, δημιουργούν τον καθρέφτη της. [...]

(από τον χαιρετισμό του δημάρχου Σαμίων κ. Πέτρου Ι. Γρύλλου)

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλαος Μέλιος (Εισηγητής)

Ο Νικόλαος Μέλιος σπούδασε οικονομικά. Έχει ασχοληθεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την οργάνωση αρχείων επιχειρήσεων και την καταγραφή της ιστορίας τους.

Μανόλης Γ. Βαρβούνης

Μανόλης Γ. Βαρβούνης (Εισηγητής)

Ο Μ. Γ. Βαρβούνης γεννήθηκε στη Σάμο το 1966. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983-1988). Ειδικεύθηκε στη Λαογραφία και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1991). Πραγματοποίησε επίσης μεταδιδακτορικές ερευνητικές σπουδές στο Universite Catholique της Louvain (Louvain-La-Neuve) του Βελγίου (1996-1997). Το 1992 εξελέγη λέκτωρ και το 1998 επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου διδάσκει. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες αυτοτελώς ή σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2005 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τον τίμησε με το οφφίκιο του "Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας", ενώ το 2005, με σεπτή πατριαρχική απόφαση, ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου "Παναγία η Παμμακάριστος".

Νίκος Μπελαβίλας

Νίκος Μπελαβίλας (Εισηγητής)

Ο Νίκος Μπελαβίλας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Έκανε σπουδές αρχιτεκτονικής και διδακτορική διατριβή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου όπου διδάσκει από το 2003, σήμερα στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Διηύθυνε το Γραφείο Λαυρίου του ΕΜΠ για τη δημιουργία του Τεχνολογικού-Πολιτιστικού Πάρκου και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερµούπολης. Ως μέλος του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, συμμετείχε στον σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί, του θαλασσίου μετώπου της Ελευσίνας, του Τεχνικού Πανεπιστημίου στη Λεµεσό, των επεκτάσεων του Τραµ στην Αθήνα και Πειραιά, κ.α. Ήταν επικεφαλής της μελέτης του κτιρίου της νέας Ταινιοθήκης της Ελλάδος στην Ιερά Οδό, όπως και των ερευνών του ΕΜΠ για τα Ιστορικά Μεταλλεία στο Αιγαίο, το Μητρώο Ελληνικής Βιομηχανικής Κληρονομιάς, του ιστορικού κέντρου της Πρέβεζας, του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού. Είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς - TICCIH, του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων - ICOMOS και από το 2007 επιστημονικός αξιολογητής του World Heritage List της UNESCO.
Έχει γράψει τα βιβλία "Λιμάνια και Οικισμοί στο Αιγαίο της Πειρατείας" και "Τόποι Ανθρώπων - σχόλια για το χώρο και την πολιτική". Συμμετείχε με άρθρα του στους συλλογικούς τόμους "Αιγαίο: διάσπαρτη πόλη" στη 10η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2006, "Αthens-Absolute Realism" στην 8η Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2002, " Ελλάδα της θάλασσας", "Ιστορικός βιομηχανικός εξοπλισμός στην Ελλάδα", "Το ελληνικό τοπίο", "Το Αιγαίο Πέλαγος. Χαρτογραφία και ιστορία, 15ος - 17ος αιώνας", "Ορυχεία στο Αιγαίο 19ος-20ος αιώνας", "Σύγχρονα ελληνικά τοπία" κ.α.


Ευαγγελία Μπαφούνη (Εισηγητής)

Η Ευαγγελία Μπαφούνη σπούδασε ιστορία. Έχει ασχοληθεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την οργάνωση αρχείων επιχειρήσεων και την καταγραφή της ιστορίας τους. Εργάζεται στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά.

Χρίστος Λάνδρος (Εισηγητής)


Σπύρος Γιοκαρίνης (Εισηγητής)


Ελπίδα Κατσικογιάννη (Εισηγητής)


Αγγέλα Χατζημιχάλη (Εισηγητής)


Νίκος Νόου (Εισηγητής)


Αλεξάνδρα Σφοίνη (Εισηγητής)


Γιώργος Κ. Αγγελινάρας

Γιώργος Κ. Αγγελινάρας (Εισηγητής)

Ο Γ. Κ. Αγγελινάρας γεννήθηκε στη Σάμο το 1934. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως. Διδάχθηκε τη βυζαντινή μουσική από τους πρωτοψάλτες και μουσικοδιδάσκαλους Εμμανουήλ Βαμβουδάκη και Αντώνιο Σύρκα. Είναι πτυχιούχος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1962-1995) ως Καθηγητής, Γυμνασιάρχης, Διευθυντής Λυκείου και Αν. Διευθυντής ΣΕΛΜΕ Αθηνών. Είναι Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σάμου και Διευθυντής της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας. Έχει παρασημοφορηθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Αθηναίων, την Ακαδημία Κοινωνικών, Εθνικών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών, την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων, τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και την 79 ΑΔΤΕ.

Πέτρος Μ. Γρύλλος (Εισηγητής)


Δέσποινα Καλβίνου (Εισηγητής)


Δημήτρης Αποστολάτος (Εισηγητής)


F. Marinescou (Εισηγητής)


Maria Rafaila (Εισηγητής)


Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
338
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.724 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση