Για τον Ιμάνουελ Καντ 200 χρόνια μετά
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Για τον Ιμάνουελ Καντ 200 χρόνια μετά

Συλλογικό έργο

25.48€ -10% 22.93€

Ο παρών τόμος περιλαμβάνει τις εισηγήσεις του συνεδρίου που διοργανώθηκε το 2004 από τον Τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αφορμή τα διακόσια χρόνια από το θάνατο του Ιμάνουελ Καντ. Τα κείμενα πραγματεύονται: Τον τρόπο που ο Καντ αξιοποίησε την προγενέστερη φιλοσοφική σκέψη (ιδίως τον Πλάτωνα, τον Hume και τους Σκώτους διαφωτιστές), Την πρόσληψή του από την Hegel έως τον Καστοριάδη, με ενδιάμεσες περιπτώσεις τους Wittgenstein, Heidegger, Kelsen και Rawls, Θεμελιώδεις πτυχές της καντιανής φιλοσοφίας, με έμφαση στην κοινωνική και φιλοσοφικοϊστορική προβληματική, Τη σχέση του Καντ με τη λογική και τη "θεωρητική γεωγραφία".

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κοσμάς Ψυχοπαίδης

Κοσμάς Ψυχοπαίδης (Εισηγητής)

Ο Κοσμάς Ψυχοπαίδης (1944-2004) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, απ΄ όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Φρανκφούρτης και του Gottingen του οποίου υπήρξε υφηγητής (Habilitation) και μόνιμος καθηγητής. Διετέλεσε καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1981-1987) και, εν συνεχεία, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1988-2004). Συμμετείχε στη σύνταξη του περιοδικού "Αξιολογικά". "Έφυγε" από καρδιακή προσβολή στην Αθήνα, στις 13 Δεκεμβρίου 2004, κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου.

Διονύσης Γ. Δρόσος (Εισηγητής)

Ο Διονύσης Γ. Δρόσος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου διδάσκει ηθική φιλοσοφία. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και μελέτες σε πολλά επιστημονικά περιοδικά: "History of Economic Ideas" και "Philosophy", "Culture and Traditions", "Θέσεις", "Αξιολογικά", "Δευκαλίων", "Ουτοπία", "Υπόμνημα". Το έργο του μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: "Αγορά και κράτος στον A. Smith", "Κριτική στην αναδρομική θεμελίωση του νεοφιλελευθερισμού", "Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα", Αθήνα 1994, "Το ευγενές "εμπόριο της συμπάθειας"".

Γιάννης Πρελορέντζος (Εισηγητής)


Παναγιώτης Χ. Νούτσος

Παναγιώτης Χ. Νούτσος (Εισηγητής)

Ο Παναγιώτης Νούτσος γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1948. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικού Βερολίνου (Freie και Technische Universitat). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ (1979) και υφηγητής (1982) της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι καθηγητής (1988) της Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει από το 1980. Κατά τη διάρκεια ετήσιας (1987 / 1988) εκπαιδευτικής άδειας εργάσθηκε ερευνητικά, έδωσε διαλέξεις και δίδαξε στα Πανεπιστήμια I, IV και Χ των Παρισίων, ενώ στο πλαίσιο αντίστοιχης άδειας (1994 /1995) εργάσθηκε ερευνητικά στα Πανεπιστήμια RMIT (Μελβούρνη), Pomona College (Λος Άντζελες) και New York University. Κατά τα έτη 1991-1994 ήταν Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Γιώργος Μαραγκός (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Μαραγκός είναι υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού.

Ευθύμης Γ. Παπαδημητρίου

Ευθύμης Γ. Παπαδημητρίου (Εισηγητής)

Ο Ευθύμης Παπαδημητρίου είναι καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σπούδασε αρχικά Νομικά και Πολιτικές επιστήμες, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια Φιλοσοφία, Κοινωνιολογία και Ιστορία, στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, του οποίου έγινε διδάκτορας και επιστημονικός συνεργάτης. Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα και στο γερμανικό και ελληνικό αντιπολεμικό και οικολογικό κίνημα. Αρθρογραφεί σε ελληνικά και ξένα έντυπα για θέματα φιλοσοφίας και οικολογίας.

Απόστολος Κατσίκης (Εισηγητής)


Γεώργιος Χ. Κουμάκης

Γεώργιος Χ. Κουμάκης (Εισηγητής)

Ο Γεώργιος Χ. Κουμάκης διετέλεσε Επ. καθηγητής φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας και φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως υπότροφος του Γερμανικού Κράτους (DAAD) έλαβε από το Πανεπιστήμιο της Βόννης το Μ.Α. και το διδακτορικό δίπλωμα "με μεγάλο έπαινο" (magna cum laude). Έχει διδάξει φιλοσοφία στα Τμήματα ΦΚΣ και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γίνει δεκτός από το Queens College, City University of New York ως διακεκριμένος ερευνητής (distinguished scholar). Του έχει απονεμηθεί το βραβείο Νίκου Καζαντζάκη από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης. Έχει εκπονήσει 13 φιλοσοφικά βιβλία και πολυάριθμες μελέτες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Τα πεδία έρευνας και διδασκαλίας του συγγραφέα είναι: αρχαία , νέα ελληνική και ευρωπαϊκή φιλοσοφία , φιλοσοφία της τεχνολογίας και της παιδείας, ηθική, πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία. Έχει δώσει διαλέξεις στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και συμμετάσχει σε πανελλήνια, διεθνή και παγκόσμια συνέδρια Φιλοσοφίας.

Γκόλφω Μαγγίνη

Γκόλφω Μαγγίνη (Εισηγητής)

Η Γκόλφω Μαγγίνη είναι καθηγήτρια φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Σπούδασε φιλοσοφία στα Πανεπιστήµια Αθηνών, Παρισίων IV και XII καθώς και στο SUNY at Stony Brook. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεότερη και σύγχρονη φιλοσοφία, τη φαινοµενολογία, τη φιλοσοφία της τεχνολογίας και τη σύγχρονη πρακτική φιλοσοφία.

Γιώργος Η. Ηλιόπουλος (Εισηγητής)

Ο Γιώργος Η. Ηλιόπουλος (γενν. 1965) είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Freie Universitat του Βερολίνου, καθηγητής του Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής και μεταφραστής φιλοσοφικών βιβλίων (μεταξύ άλλων μετέφρασε και επιμελήθηκε το έργο του Χανς - Γκέοργκ Γκάνταμερ "Η απαρχή της φιλοσοφίας" και επιμελήθηκε τα "Χρόνια φιλοσοφικής μαθητείας" του ίδιου συγγραφέα.

Στέφανος Δημητρίου

Στέφανος Δημητρίου (Εισηγητής)

Ο Στέφανος Δημητρίου γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Είναι Αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, ως υπότροφος Ι.Κ.Υ. , στο Παρίσι. Το 1998 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, στο Paris VIII, ολοκληρώνοντας τη διατριβή του στην Πολιτική Φιλοσοφία υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jacques Poulain. Από το 2000 έως το 2004 δίδαξε στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, και, από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2017 δίδαξε Πολιτική Φιλοσοφία στον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Από την 1η Μαρτίου 2018 διδάσκει Πολιτική Φιλοσοφία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου ως Αναπληρωτής Καθηγητής στον Τομέα Κοινωνικής και Πολιτικής Θεωρίας του Τμήματος. Το ερευνητικό-συγγραφικό και το διδακτικό του έργο αναπτύσσεται στο πεδίο της νεότερης και σύγχρονης, αλλά και της αρχαίας ελληνικής Πολιτικής Φιλοσοφίας, καθώς και της Θεωρίας της Δημοκρατίας. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ο Πολίτης". Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Αξιολογικά" και του Δ.Σ. του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα. Από το 2000, είναι τακτικός συνεργάτης-αρθογράφος και βιβλιοκριτικός της εφημερίδας "Η Αυγή". Αυτοτελείς μονογραφίες: "Le conflit de la modernite: Formes et limites de la critique postmoderne de la raison, Septentrion Presses Universitaires", Villeneuve d΄ Asq, 2001 (διδακτορική διατριβή). "Θεμελίωση και ανασκευή. Επιχείρημα, νοηματική ταυτότητα και φιλοσοφική αξιολογία", Εστία, Αθήνα 2003. "Ηθική και πολιτική. Δικαιολόγηση των πεποιθήσεων και πολιτική φιλοσοφία", Πόλις, Αθήνα 2008. "Ελευθερία και κυριαρχία. Πολιτική ελευθερία και κυριαρχία στο τρίτο βιβλίο των "Πολιτικών" του Αριστοτέλη", Πόλις, Αθήνα 2016. "Η πολιτική στον "Πολιτικό" του Πλάτωνα", Μ.Ι.Ε.Τ., Αθήνα 2016.


Θανάσης Γ. Σακελλαριάδης (Εισηγητής)

Ο Θανάσης Γ. Σακελλαριάδης διδάσκει Φιλοσοφία της Επιστήμης της Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Μαρία Πουρνάρη (Εισηγητής)

Η Μαρία Πουρνάρη γεννήθηκε στη Χαλκιδική και σπούδασε μαθηματικά και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, του οποίου, το 1994, αναγορεύτηκε διδάκτωρ φιλοσοφίας. Έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από το 2003 είναι επίκουρη καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της στρέφονται στην επιστημολογία, τη φιλοσοφία της επιστήμης, τη γνωσιακή επιστήμη, τη μεταφυσική και τη νεότερη φιλοσοφία. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου "David Hume: Η κριτική της αιτιότητας ως απόπειρα θεμελίωσης μιας "Αληθούς Μεταφυσικής" "(αδημοσ. διδακτορική διατριβή, Ιωάννινα 1994).

Σπύρος Τέγος (Εισηγητής)


Νίκος Κ. Ψημμένος (Εισηγητής)

Ο Νίκος Ψημμένος γεννήθηκε το 1935 στον ΄Εμπεσο της Ακαρνανίας, γενέτειρα της μητέρας του Δήμητρας Μπαλάσκα. Τα πρώτα γράμματα έμαθε στο μονοτάξιο δημοτικό σχολείο της Ποταμιάς (της επαρχίας Αγιάς του Νομού Λάρισας), γενέτειρας του πατέρα του Κώστα, και τα τελευταία στην Ίστορικο-Φιλοσοφικη Σχολή του Πανεπιστημίου της Βασιλείας. Από το1975 ως το 2002 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στον τομέα φιλοσοφίας του οποίου ίδρυσε το 1993 το Κέντρο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας (Κ.Ε.ΝΕ.Φ.). Τα σημαντικότερα κατά τον ίδιο έργα του: "Hegels Ηerαklit-Verstandnis" (Βασιλεία - Παρίσι 1978), "Η ελληνική φιλοσοφία από το 1453 ως το 1821" (2 τόμοι, Αθήνα 1988-1989), "Μελετήματα νεοελληνικής φιλοσοφίας" (4 τόμοι, ΄Ιωάννινα 2004-2008), "Τρία μελετήματα για τον "έξ Αγυιάς" "Μεθόδιο Όλυμπιώτη" (΄Ιωάννινα 2006), "Για τον Μεθόδιο Ανθρακίτη" (΄Ιωάννινα 2007) και "Σωκράτης" (Ιωάννινα 2007). Σε συνεργασία με την κ. Σοφία Τακουρλή εξέδωσε το έργο του Κ.Μ. Κούμα "Εισαγωγή - Θεμελιώδης φιλοσοφία" (Αθήνα 1997) και τα οκτώ τεύχη του εξαμηνιαίου ενημερωτικού περιοδικού "Τα νέα του ΚΕ.ΝΕ.Φ." (Ιωάννινα Άνοιξη 1998 - Ιωάννινα Φθινόπωρο 2001). Με το ψευδώνυμο Νίκος Ποταμίτης δημοσίευσε πονήματα άλλων ενασχολήσεών του.

Λία Μελά (Εισηγητής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
423
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.537 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση