Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η μετάβαση της Αθήνας

Η μετάβαση της Αθήνας
Ο στόχος του εικαστικού ερευνητικού εργαστηρίου "Η Μετάβαση της Αθήνας 2003-2004", που οργάνωσε το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης "a-station", ήταν η διαμόρφωση ενός δια- καλλιτεχνικού πεδίου έρευνας της μετάλλαξης της πόλης στα πλαίσια μιας συλλογικής εικαστικής διαδικασίας με την ανοικτή συμμετοχή αρχιτεκτόνων, εικαστικών, φωτογράφων, σκηνοθετών.
Το πεδίο έρευνας επικεντρώθηκε στην κατανόηση, τη διαχείριση και την καταγραφή των νέων χωρικών και κοινωνικών δεδομένων. Ο ορισμός του πεδίου δράσης, η εύρεση των μεθόδων εργασίας και η ανάπτυξη θεωρητικού λόγου αποτέλεσαν βασικούς άξονες για τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου αντίληψης των μεταβατικών αστικών συνθηκών. Οι επιτόπιες εικαστικές καταγραφές στα αστικά και ημιαστικά τοπία της Αθήνας προσανατολίστηκαν στην έρευνα των δομών της πόλης σε παράλληλους και διατέμνοντες χρόνους, στη διάρκεια της προετοιμασίας για την υποδοχή των ολυμπιακών αγώνων, καθώς και στη μετά των τεχνικών έργων εποχή.
Στα κείμενα της παρούσας έκδοσης διατυπώνονται οι σκέψεις των συμμετεχόντων εικαστικών σχετικά με τη μέθοδο της καταγραφής που επινοήθηκε και τις τρέχουσες επικρατούσες συνθήκες της κάθε περιοχής. Με την ανάπτυξη ενός διεισδυτικού θεωρητικού λόγου συνεισφέρουν "ανήσυχοι" συγγραφείς, οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν την ιδιαίτερη οπτιική τους στο εγχείρημα της ανάγνωσης της Αθήνας.

21χ14 εκ., 275 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 779.495 12 (Αθήνα - Φωτογραφικά λευκώματα), 701 (Τέχνη - Θεωρία)
Άλλα πρόσωπα: Κώστας Ντάφλος (Επιμελητής) , Χριστίνα Κάλμπαρη (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-6654-06-0
ISBN (10ψήφιο): 960-6654-06-0
Βάρος: 0.54 κιλά
Εκδότης: Futura
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
18.09
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

16.10
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Νiκος Δασκαλοθανάσης γεννήθηκε στην Aθήνα το 1961. Σπούδασε αρχαιολογία στην Aθήνα (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο) και ιστορία της τέχνης στις Βρυξέλλες (Universite Libre de Bruxelles), το Παρίσι (Universite de Paris I, Pantheon-Sorbonne) και τη Νέα Υόρκη (The Graduate School and University Center of The City University of New York). Είναι διδάκτωρ του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Aπό το 1994 υπήρξε αναπληρωτής αρχισυντάκτης του περιοδικού "The Art Magazine". Έχει δημοσιεύσει μια μονογραφία για τον Giorgio de Chirico ("Η ζωγραφική του Giorgio de Chirico: η άρθρωση του μεταφυσικού χώρου", εκδόσεις Opera/Critica, 2001), ένα δοκίμιο για τη θεωρία του Clement Greenberg ("Aριάδνη", τ. 9, 2003) και μια μελέτη για τον ιστορικό ρόλο του καλλιτέχνη ("Ο καλλιτέχνης ως ιστορικό υποκείμενο: από τον 19ο στον 21ο αιώνα", εκδόσεις Άγρα, 2004), ενώ ήταν ένας από τους συγγραφείς του καταλόγου της έκθεσης σύγχρονης τέχνης "Outlook" (Aθήνα, ΑΣΚΤ-Τεχνόπολις-Μουσείο Μπενάκη, 2003). Έχει επίσης επιμεληθεί την ελληνική έκδοση των Πρακτικών της δίκης του Brancusi κατά του αμερικανικού Δημοσίου ("Brancusi κατά ΗΠΑ", Aθήνα, εκδόσεις Ύψιλον, 2004), τον κατάλογο της έκθεσης στην ΑΣΚΤ "Συνομιλία; Τελευταία αποκτήματα του μουσείου Van Abbe" (Aθήνα, εκδόσεις Άγρα και Γκαλερί Bernier/ Eliades, 2002) καθώς και τις εκθέσεις και τους καταλόγους "Γιώργος Χατζημιχάλης. Έργα 1985-2000" (Aθήνα, Eθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2001) και "Διδάσκοντας την τέχνη. H ιστορία της Aνωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μέσα από το έργο των δασκάλων της" (Aθήνα, ΑΣΚΤ, 2004). Είναι επίκουρος καθηγητής ιστορίας της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Aνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ο καθηγητής Νικόλαος Ελ. Λάσκαρης είναι αρχιτέκτονας, αριστούχος διδάκτωρ του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, πολεοδόμος, κοινωνιολόγος, γλύπτης, συγγραφέας και σκηνοθέτης. ΄Έχει πραγματοποιήσει πολλαπλό και πρωτότυπο μελετημένο και κατασκευασμένο έργο, αρχιτεκτονικό και σύνθετο καλλιτεχνικό (γλυπτική μικρής και μεγάλης κλίμακας, εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα, συγγραφή άρθρων και αυτόνομων βιβλίων, video, κινηματογράφο μεγάλου μήκους 35 χιλ.), που έχει βραβευθεί σε διεθνείς και πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και διακριθεί σε διεθνείς εκθέσεις, μουσεία και φεστιβάλ κινηματογράφου. Είναι μέλος των ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ, ICOMOS, ACSA. ΑΕΕΑ, IAPS. Ελληνικής και Διεθνούς Σημειωτικής Εταιρείας, Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, υπεύθυνος της Επιτροπής της UIΑ για την Eκπαίδευση των Αρχιτεκτόνων και Research Fellow στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (Κέντρο Προωθημένων Οπτικών Μελετών C.A.V.S. -Μ.Ι.Τ.). Είναι Καθηγητής της Πλαστικής στον Τομέα Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. Ίδρυσε, ερευνά και διδάσκει στο Διατμηματικό Mεταπτυxιακό Πρόγραμμα "Αρχιτεκτονική - Χώρος -Πολιτισμός" της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. την κατεύθυνση "Πλαστική και Σύγχρονα Επικοινωνιακά Μέσα Απεικόνισης Toυ Χώρου".

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1966. ΄Έχει κάνει σπουδές στο University of Illinois. Chicago στη φωτογραφία και μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmiths CoIIege στο Λονδίνο. Από το 1990 διδάσκει "΄Έγχρωμη Φωτογραφία" στο Τ.Ε.Ι Αθηνών. Το 1998 κέρδισε το βραβείο 1ης θέσης στον παγκόσμιο διαγωνισμό πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. για την φωτογραφία της "Το Βατικανό". Εικόνες της έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικό και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις.

Διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός TOU Ε.Μ.Π. Απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) Mεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Καλές Τέχνες (M.F.A.) με ειδίκευση στα Computer Graphics και Interactive Media στο Pratt Institute της Νέας Υόρκης με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Συμμετείxε σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και παρουσίασε εγκαταστάσεις κινούμενης εικόνας και ήχου, έργα στο διαδίκτυο, ντοκυμαντέρ, εγκαταστάσεις ψηφιακό επεξεργασμένης εικόνας και έργα ζωγραφικής στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη. Εργάστηκε στη Νέα Υόρκη για τη σχεδίαση διαδραστικών ιστότοπων στο διαδίκτυο και τη σχεδίαση και υλοποίηση παρουσιάσεων σε cd-rom και βίντεο. Δίδαξε ηλεκτρονική επεξεργασία εικόνας και ήχου και σύγχρονη τέχνη στο διαδίκτυο και από το 2003 διδάσκει στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Πάτρας εικαστικές τέχνες.

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1971). Αρχιτέκτονας Ε.Μ.Π., (βραβεία επιδόσεων: Θωμαίδειο, Λ. Καυταντζόγλου, Τ.Ε.Ε. ΄95-΄96, Τ.Ε.Ε. ΄97). Γλύπτης Α.Σ.Κ.Τ. (εργαστήριο Γ. Λάππα). Μεταπτυχιακές σπουδές στις "Ψηφιακές Μορφές Τέχνης", Α.Σ.Κ.Τ. με συνεργαζόμενο το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Πατρών. Υποψήφιος διδάκτορας Ε.Μ.Π. Επικεντρώνει την έρευνά του στις "πλαστικές εγκαταστάσεις με αυτόματα νοήμονα αντικείμενα" και στα "διαδραστικά πραγματικά περιβάλλοντα". ΄Εχει συμμετάσχει: σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (10 βραβείο, έπαινος), σε διεθνείς εκθέσεις αρχιτεκτονικής και εκθέσεις τέχνης & τεχνολογίας (Βαρκελώνη, Βερολίνο, Σαγκάη). ΄Εχει δημοσιεύσει: κείμενα, κτισμένο έργο, εικαστικό έργο, σε καταλόγους εκθέσεων και περιοδικές εκδόσεις. Διδάσκει από το 2003 το μάθημα των Εικαστικών Τεχνών στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.