Ένα μπλούζ για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ένα μπλούζ για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

Γιάννης -Bach- Σπυρόπουλος

«Τι άλλο να σου πω, ρε φίλε, πόσα τασάκια ν` αδειάσω ακόμα μονολογώντας πίσω απ` τον καπνό...
Διαζύγια, που λες, γάμοι, γεννητούρια, πόλεμοι, ξεριζωμοί, έρωτες, όλα σε μια χορδή, η μόνη χορδή που είχα, η μόνη που `χε μείνει, κι ας έκανα τη φωνή μου στον πληθυντικό αριθμό ν` ακούγεται, ένα τραγούδι έγραψα μόνο, δεν θυμάμαι πότε, δεν θυμάμαι ποιο, όλα τ` άλλα προέρχονται από την έκρηξη στον πυρήνα του, και φανερώθηκε από πού κατάγομαι, μορφές δικές μου είχαν ό,τι ίχνος άφηνα πίσω μου, δεν γύριζα ποτέ πίσω να βλέπω, δεν ήθελα να θυμάμαι, με πλήγωνε, με συνέτριβε, γι` αυτό βιαζόμουνα να ζήσω...».
Η σειρά `Βίοι Αγίων (Υπόγειες Διαδρομές)` αποτελείται από μονογραφίες ή, άλλως, βιογραφικά δοκίμια για τους `καταραμένους` των γραμμάτων και των τεχνών, με ιδιαίτερο λογοτεχνικό και, παράλληλα, προσωπικό ύφος, που τα διαφοροποιεί από μια συνηθισμένη βιογραφία.
Μέσα από ατμοσφαιρικές διηγήσεις αναβιώνουν μνήμες, περιγράφονται στιγμές και αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου ξεχωριστών δημιουργών.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Κώστας Π. Καναβούρης

Κώστας Π. Καναβούρης (Υπεύθυνος Σειράς)

O Kώστας Kαναβούρης γεννήθηκε στην Kαβάλα το 1955. Eίναι πτυχιούχος Πολιτικών Eπιστημών. Aπό το 1992 είναι μέλος της EΣHEA. Δούλεψε στις εφημερίδες Pιζοσπάστης, Nέα Mεσημβρινή, Έθνος, Eπενδυτής. Eπίσης στους ραδιοφωνικούς σταθμούς 902 Aριστερά στα FM και Planet 104,5. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Xάος και Playboy. Aπό τον Oκτώβριο του 1995 είχε την εκπομπή βιβλίου "Bιβλιοθέαση" στο τηλεοπτικό κανάλι Seven. Συνεργάζεται με την Kυριακάτικη Aυγή και το ραδιοφωνικό σταθμό NET 105,8. Έχουν εκδοθεί οκτώ συλλογές του με ποιήματα, ένα βιβλίο με δημοσιογραφικά κείμενα, μια συλλογή αφηγημάτων, και μια νουβέλα.

Χριστίνα Μανταίου (Επιμέλεια)


Γιάννης -Bach- Σπυρόπουλος

Γιάννης -Bach- Σπυρόπουλος (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Bach Σπυρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Από το 1972 άρχισε να εργάζεται ως ενορχηστρωτής σε δισκογραφικές εταιρείες και ως πιανίστας σε μουσικές και θεατρικές σκηνές, όπου συνεργάστηκε με τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη κ.ά. Την ίδια εποχή γνώρισε τη Φλέρυ Νταντωνάκη, με την οποία δημιούργησαν ένα ντουέτο πιάνο-φωνή και εμφανίστηκαν στον "Τιπούκειτο", στο "Καφέ-Θέατρο", στον "Πύργο των Αθηνών" και, μια δεκαετία αργότερα, στη Ρωμαϊκή Αγορά. Έχει γράψει μουσική για το θέατρο ("Θέατρο Έρευνας" του Δημήτρη Ποταμίτη, "Νέα Ελληνική Σκηνή" του Γιώργου Αρμένη, "Θίασος ΄81"), τον κινηματογράφο (σε ταινίες των Α. Κόκκινου, Τ. Ψαρά, Δ. Γρηγοράτου, Ο. Μαλέα), καθώς και για την ελληνική και τη γερμανική τηλεόραση. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερις προσωπικούς δίσκους (μουσική και στίχοι), με τίτλους "Ακροβασίες", "Όλο καθρέφτες" (στίχοι Λ. Μπίκα), "Τα λόγια του Κεραμεικού" και "Various", ενώ έχει γράψει στίχους γνωστών τραγουδιών. Έχει συνεργαστεί με τον Lucio Dalla και τη Μαρία Φαραντούρη σε μια ελεύθερη απόδοση των τραγουδιών του Ιταλού συνθέτη στα ελληνικά. Έργα του για πιάνο, μουσική δωματίου και μεγαλύτερα μουσικά σύνολα έχουν παρουσιαστεί από την ορχήστρα του Τρίτου Προγράμματος. Συνεργάστηκε με το Β΄ Πρόγραμμα παρουσιάζοντας τη νυχτερινή εκπομπή "Τα αληθινά τραγούδια" και, ως αρθρογράφος, με το ένθετο "Ε" της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" και το περιοδικό "Μετρό". Πριν από λίγο καιρό, κυκλοφόρησε το άλμπουμ του "Veraman Bar", σε μουσική δική του και στίχους του Γιώργου Σκούρτη. Η μονογραφία του για τη Φλέρυ Νταντωνάκη "Εγώ είμαι ένα σύννεφο..." είναι το πρώτο του βιβλίο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
103
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.188 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση