Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Οικονομική της διοίκησης
(Η οικονομική ορθολογικότητα και τα όρια της νεοκλασικής θεωρίας)

Offer
Το βιβλίο αναφέρεται στο γνωστικό αντικείμενο ενός νέου κλάδου της οικονομικής επιστήμης: της Οικονομικής της Διοίκησης. Το γνωστικό αυτό αντικείμενο εξετάζεται, κυρίως, κάτω από το πρίσμα της οικονομικής ορθολογικότητας και των προεκτάσεών της. Η διερεύνηση των ζητημάτων αυτών σχετίζεται άμεσα με τα επιστημολογικά θεμέλια και τα όρια της νεοκλασικής θεωρίας. Προσεγγίζοντας το ζήτημα της οικονομικής ορθολογικότητας, σε συνδυασμό με το γνωστικό αντικείμενο της Οικονομικής της Διοίκησης, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει οικονομική ορθολογικότητα οριστικά διαμορφωμένη, αλλά ότι υπάρχει μια ευρύτερη κοινωνική ορθολογικότητα, πλευρά της οποίας αποτελεί η οικονομική ορθολογικότητα. Η τοποθέτηση αυτή οδηγεί στην ανάγκη της συστηματικής ανάλυσης και έκθεσης του γνωστικού αντικειμένου της Οικονομικής της Διοίκησης με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην περιορίζεται μόνο στη φαινομενική όψη των οικονομικών σχέσεων που εξετάζει ως επιστημονικός κλάδος, αλλά και στη διερεύνηση και εξακρίβωση των βαθύτερων οικονομικών σχέσεων που συνθέτουν το περιεχόμενό της, διότι η οικονομική πραγματικότητα δεν εξαντλείται αποκλειστικά σ΄ αυτό που δίνεται άμεσα, όπως συμβαίνει με τη νεοκλασική θεωρία. Άλλωστε, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι σκοπός της οικονομικής επιστήμης είναι να εμβαθύνει και να προσεγγίζει την ουσία τόσο των φαινομένων όσο και της πραγματικότητας ως ολότητας, πράγμα το οποίο επιχειρείται στο σύγγραμμα αυτό αναφορικά με το αντικείμενο της Οικονομικής της Διοίκησης, η οποία αφενός αποτελεί σύνθεση της οικονομικής θεωρίας και μεθοδολογίας και αφετέρου των τεχνικών της επιστήμης των αποφάσεων και της διοικητικής επιστήμης για τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων.

24χ17 εκ., 446 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Επιστήμη και Κοινωνία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 658 (Διοίκηση και οργάνωση ), 658.15 (Οικονομική επιχειρήσεων)
ISBN: 978-960-16-2050-3
ISBN (10ψήφιο): 960-16-2050-8
Βάρος: 0.759 κιλά
Εκδότης: Πατάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
29.42
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

20.30
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αθήνα και στο Παρίσι. Είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, πτυχιούχος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών, πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, καθώς και διπλωματούχος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Από το 1986 είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Χαλκίδας όπου διδάσκει οικονομικά. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του ΤΕΙ και προϊστάμενος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Από το 2003 είναι διευθυντής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και μέλος του Συμβουλίου του ΤΕΙ Χαλκίδας. Την περίοδο 1978-1981 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Σπουδαστήριο της Α΄ έδρας οικονομικής ανάλυσης της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολή Πειραιά και συμμετείχε στο επιστημονικό περιοδικό "Ανάλυση" εξελίξεων της ελληνικής οικονομίας", το οποίο εκδιδόταν στο πλαίσιο της έδρας αυτής. Κατά τα έτη 1985-1987 δίδαξε στο ΤΕΙ Πειραιά ως έκτακτος εκπαιδευτικός. Στο διάστημα 1991-1992 ήταν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της ελληνικής έκδοσης του διεθνούς περιοδικού "Μηνιαία Επιθεώρηση" (Monthly Review) και στο παρελθόν τακτικός συνεργάτης του. Έχε συμμετάσχει ως μέλος σε επιστημονικές επιτροπές συνεδρίων και είναι σύμβουλος και μέλος και μέλος επιστημονικών επιτροπών περιοδικών και επιστημονικών εκδόσεων. Εργάστηκε σε μεγάλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, όπως και στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης, απ6 το 1978 έως το 1986, όπου ήταν προϊστάμενος του Τμήματος Προγράμματος. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: "Δομές και Θεσμοί στην Τουρκοκρατία. Τα Αμπελάκια και ο κοινωνικοοικονομικός μετασχηματισμ6ς του ελλαδικού χώρου", εκδόσεις Κάλβος, Αθήνα, 1988, "Οικονομία. κοινωνία, εξουσία. Κριτική ανάλυση των ιδεολογικών αναπαραστάσεων", εκδόσεις Κριτική, Αθήνα, 2004, "Οικονομική της Διοίκησης. Η οικονομική ορθολογικότητα και τα όρια της νεοκλασικής θεωρίας", εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2006. "Διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Οικονομία και θεσμοί την εποχή της παγκοσμιοποίησης", εκδόσεις Πατάκη, 2008. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και μελέτες.

Η Σταυριανή Σπυριούνη γεννήθηκε στην Αρεόπολη Λακωνίας. Είναι πτυχιούχος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Εργάστηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) από το 1975 έως το 1999 ως οικονομικοδιοικητικό στέλεχος. Από το 1989 έως σήμερα διδάσκει στην τριτοβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση (ΤΕΙ) ως έκτακτη εκπαιδευτικός. Συγκεκριμένα, δίδαξε στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής του ΤΕΙ Πειραιά από το 1989 έως το 1995 ως επίκουρη καθηγήτρια. στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Λογιστικής του ΤΕΙ Χαλκίδας από το 1998 μέχρι το 2001 ως επιστημονική συνεργάτιδα και στα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Χαλκίδας από το 2002 έως σήμερα ως εργαστηριακή συνεργάτιδα. Έχει δημοσιεύσει διάφορα άρθρα και μελέτες σχετικά με τη θεωρία της επιχείρησης και τις μορφές ανταγωνισμού με ειδικές αναφορές στην περίπτωση της διεθνούς και της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.