Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το εκκλησιαστικό καθεστώς της Δωδεκανήσου
(1912-2005)
Συγγραφέας:   Αναστάσιος Βαβούσκος


No Cover
Το βιβλίο εξετάζει το εκκλησιαστικό καθεστώς των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου από την έναρξη της Ιταλοκρατίας μέχρι τις μέρες μας.
Κατά την ανάπτυξη του θέματος, ο συγγραφέας επιχειρεί την προσέγγιση του αντικειμένου της έρευνάς του μέσα από τρεις άξονες, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη, ενώ το πρώτο μέρος χωρίζεται περαιτέρω σε δύο κεφάλαια.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου και στο πρώτο κεφάλαιο, ειδικότερα, ο συγγραφέας παρουσιάζει το ζήτημα του «αυτοκεφάλου», δηλαδή την προσπάθεια των Ιταλικών Αρχών για τη δημιουργία ανεξάρτητης Δωδεκανησιακής Εκκλησίας. Η παρουσίαση γίνεται, αφʼ ενός μέσω της παραθέσεως των απόψεων Ιεραρχών και λαϊκών που είχαν αμέσως ή εμμέσως αναμειχθεί στο όλο ζήτημα, αφʼ ετέρου μέσω της παρουσιάσεως εγγράφων τόσο του Αρχείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρακτικών της Ιεράς αυτού Συνόδου όσο και του Αρχείου του Υπουργείου των Εξωτερικών.
Στο δεύτερο κεφάλαιο του πρώτου μέρους ο συγγραφέας παρουσιάζει το ισχύον εκκλησιαστικό καθεστώς μέσα: α) από τις διατάξεις των νόμων, των οποίων η ισχύς επεκτάθηκε και στις Ι. Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, β) από τις απόψεις της νομικής θεωρίας και νομολογίας σχετικώς με τις διατάξεις, που επεκτάθηκαν στην εκκλησιαστική αυτή περιφέρεια και γ) από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ισχύουν στη χώρα μας - αλλά και των προϊσχυσάντων Συνταγματικών κειμένων και Καταστατικών Χαρτών.
Στο δεύτερο μέρος ο συγγραφέας προσεγγίζει τον τρίτο άξονα του θέματος (το μέλλον) μέσα από την παρουσίαση του Σχεδίου Καταστατικού Χάρτη των Ι. Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, που καταρτίσθηκε προσφάτως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και το οποίο Σχέδιο παρουσιάζεται για πρώτη φορά.
Το βιβλίο αυτό συνιστά σημαντική συνεισφορά στην έρευνα και μελέτη του εκκλησιαστικού καθεστώτος της περιοχής αυτής ιδίως λόγω του πλούσιου αρχειακού και νομολογιακού υλικού.

23χ17 εκ., 333 σελίδες
Δέσιμο: Σπειροειδές
Ονομασία σειράς: Δίκαιο και Θεσμοί
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 262.9 (Εκκλησιαστικό δίκαιο)
Άλλα πρόσωπα: Χαράλαμπος Κ. Παπαστάθης (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-301-992-3
ISBN (10ψήφιο): 960-301-992-5
Βάρος: 0.727 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
28.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

26.60
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Βαβούσκος, Αναστάσιος
Ο Αναστάσιος Βαβούσκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967 και είναι Δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, από το 1992. Μετά τη ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του εισήχθη το 1986 στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε το 1990 με βαθμό πτυχίου Άριστα, έχοντας λάβει υποτροφία κατά το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο έτος των σπουδών του. Μετά το πέρας των σπουδών του το 1990 εισήχθη κατόπιν εξετάσεων στο μεταπτυχιακό τμήμα του Τομέα Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε τον αντίστοιχο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών επιπέδου Master, με βαθμό πτυχίου Άριστα. Κατά την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του το έτος 1998 μετέβη στη Γενεύη Ελβετίας όπου ενεγράφη στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας παρά τω Ορθοδόξω Κέντρω του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ Γενεύης, από το οποίο έλαβε τον αντίστοιχο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας επιπέδου Master, με βαθμό πτυχίου Άριστα (summa cum laude). Το 2001 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο διδακτορικής διατριβής "Θεμελιώδεις Αρχές Εκκλησιαστικής Δικονομίας - Η αρχή της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας των οργάνων απονομής της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης" και βαθμό Άριστα. Από το 2008 μέχρι το 2013 δίδαξε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης με την ιδιότητα του Εκτάκτου Επικούρου Καθηγητή τα παρακάτω μαθήματα: 1) Εκκλησιαστικό Δίκαιο, 2) Κανονικό Δίκαιο, 3) Νομική προστασία Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, 4) Ερμηνευτική προσέγγιση ιερών κανόνων. www.vavouskos.com

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.