Το εκκλησιαστικό καθεστώς της Δωδεκανήσου
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το εκκλησιαστικό καθεστώς της Δωδεκανήσου

1912-2005

Αναστάσιος Βαβούσκος

28.00€ -10% 25.20€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789603019923

  • Κατηγορίες:

    Νομική

  • Έτος κυκλοφορίας

    2005

  • Εκδότης

    Σάκκουλας Εκδόσεις Α.Ε.

Το βιβλίο εξετάζει το εκκλησιαστικό καθεστώς των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου από την έναρξη της Ιταλοκρατίας μέχρι τις μέρες μας.
Κατά την ανάπτυξη του θέματος, ο συγγραφέας επιχειρεί την προσέγγιση του αντικειμένου της έρευνάς του μέσα από τρεις άξονες, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη, ενώ το πρώτο μέρος χωρίζεται περαιτέρω σε δύο κεφάλαια.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου και στο πρώτο κεφάλαιο, ειδικότερα, ο συγγραφέας παρουσιάζει το ζήτημα του «αυτοκεφάλου», δηλαδή την προσπάθεια των Ιταλικών Αρχών για τη δημιουργία ανεξάρτητης Δωδεκανησιακής Εκκλησίας. Η παρουσίαση γίνεται, αφ’ ενός μέσω της παραθέσεως των απόψεων Ιεραρχών και λαϊκών που είχαν αμέσως ή εμμέσως αναμειχθεί στο όλο ζήτημα, αφ’ ετέρου μέσω της παρουσιάσεως εγγράφων τόσο του Αρχείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρακτικών της Ιεράς αυτού Συνόδου όσο και του Αρχείου του Υπουργείου των Εξωτερικών.
Στο δεύτερο κεφάλαιο του πρώτου μέρους ο συγγραφέας παρουσιάζει το ισχύον εκκλησιαστικό καθεστώς μέσα: α) από τις διατάξεις των νόμων, των οποίων η ισχύς επεκτάθηκε και στις Ι. Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, β) από τις απόψεις της νομικής θεωρίας και νομολογίας σχετικώς με τις διατάξεις, που επεκτάθηκαν στην εκκλησιαστική αυτή περιφέρεια και γ) από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, που ισχύουν στη χώρα μας - αλλά και των προϊσχυσάντων Συνταγματικών κειμένων και Καταστατικών Χαρτών.
Στο δεύτερο μέρος ο συγγραφέας προσεγγίζει τον τρίτο άξονα του θέματος (το μέλλον) μέσα από την παρουσίαση του Σχεδίου Καταστατικού Χάρτη των Ι. Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, που καταρτίσθηκε προσφάτως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και το οποίο Σχέδιο παρουσιάζεται για πρώτη φορά.
Το βιβλίο αυτό συνιστά σημαντική συνεισφορά στην έρευνα και μελέτη του εκκλησιαστικού καθεστώτος της περιοχής αυτής ιδίως λόγω του πλούσιου αρχειακού και νομολογιακού υλικού.

Χαράλαμπος Κ. Παπαστάθης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Χαράλαμπος Κ. Παπαστάθης, ομότιμος καθηγητής του εκκλησιαστικού δικαίου στην Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1940. Κατάγεται από την Κρανιά Ασπροποτάμου της Κεντρικής Πίνδου. Την εγκύκλιο παιδεία και τις νομικές σπουδές περάτωσε στην Θεσσαλονίκη και με υποτροφία έκανε μεταπτυχιακές έρευνες στην Ρώμη, Σόφια, Πράγα και Ουάσιγκτων. Προσελήφθη ως βοηθός-ερευνητής στο Τμήμα Δικαίου του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. (καθηγητής Ν. Πανταζόπουλος). Το 1982 εξελέγη υφηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου στην Νομική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου και το 1988 καθηγητής. Σήμερα είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου. Επίσης, είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σόφιας, άρχων Νομοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Μέγας Λογοθέτης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Διετέλεσε Γενικός Γραμματεύς Θρησκευμάτων στο ΥΠΕΠΘ επί υπουργίας Αντώνη Τρίτση· πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και του Κέντρου Κύριλλος και Μεθόδιος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος· αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σλαβικών Μελετών αντιπρόεδρος και γενικός γραμματεύς της Εταιρείας Μακεδόνικων Σπουδών μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, του Δ.Σ. της Ένωσης Υποτρόφων Ιδρύματος Fulbright Β. Ελλάδος, του Μουσείου Μακεδόνικου Αγώνα και του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ.· πρόεδρος του European Consortium for Church and State Researh (Μιλάνο) και εμπειρογνώμων του Office for Democratic Institutions and Human Rights του OSCE σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας σε χώρες της Αν. Ευρώπης και της Ασίας. Επίσης διετέλεσε έπισκέπτης-καθηγητής στα πανεπιστήμια Σόφιας και XI Παρισίων, στο Institut Catholique των Παρισίων και στο Ανατολικό Ινστιτούτο της Ρώμης και μέλος των συντακτικών επιτροπών των διεθνών περιοδικών Balkan Studies, Ελληνικά, Cyrillomethodianum, Μακεδονικά, Νομοκανονικά, Θεσσαλονίκη, Daimon, Θεσσαλονικέων Πόλις, Derecho y Religion και Hilandarski Zbornik. Δημοσίευσε τα βιβλία: "Το νομοθετικόν έργον της Κυριλλομεθοδιανης Ιεραποστολής εν Μεγάλη Μοραβία" (διδακτ. διατρ.)· "Περί την διοικητικην όργάνωσιν της Εκκλησίας της Κύπρου"· "Οι Κανονισμοί των Ορθοδόξων Ελληνικών Κοινοτήτων του Οθωμανικού Κράτους και της Διασποράς"· "Νομοκάνων Γεωργίου Τραπεζουντίου"· "Η ειδική νομική μεταχείριση των Αγιορειτών"· "Εκκλησιαστικό Δίκαιο, τχ. α΄"· "Κατάλογος των ελληνικών νομικών χειρογράφων του Κέντρου Ντουΐτσεφ της Σόφιας" (σε συνεργασία)· "Θεσσαλονίκεια και Μακεδονικά Ανάλεκτα"· "Οι εσωτερικοί κανονισμοί του Αγίου Όρους"· "Το Χρονικό της Ορμύλιας"· "Νομοκανονική βιβλιογραφία Αγίου Όρους" (σε συνεργασία", και περί τις εκατόν πενήντα μελέτες και γνωμοδοτήσεις σε διάφορες γλώσσες. Επέβλεψε την συγγραφή και εισηγήθηκε την αποδοχή ενώπιον της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. μίας υφηγεσίας και εννέα διδακτορικών διατριβών εκκλησιαστικού δικαίου και ιστορίας δικαίου.

Αναστάσιος Βαβούσκος

Αναστάσιος Βαβούσκος (Συγγραφέας)

Ο Αναστάσιος Βαβούσκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967 και είναι Δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, από το 1992. Μετά τη ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του εισήχθη το 1986 στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε το 1990 με βαθμό πτυχίου Άριστα, έχοντας λάβει υποτροφία κατά το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο έτος των σπουδών του. Μετά το πέρας των σπουδών του το 1990 εισήχθη κατόπιν εξετάσεων στο μεταπτυχιακό τμήμα του Τομέα Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε τον αντίστοιχο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών επιπέδου Master, με βαθμό πτυχίου Άριστα. Κατά την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του το έτος 1998 μετέβη στη Γενεύη Ελβετίας όπου ενεγράφη στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας παρά τω Ορθοδόξω Κέντρω του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ Γενεύης, από το οποίο έλαβε τον αντίστοιχο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας επιπέδου Master, με βαθμό πτυχίου Άριστα (summa cum laude). Το 2001 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο διδακτορικής διατριβής "Θεμελιώδεις Αρχές Εκκλησιαστικής Δικονομίας - Η αρχή της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας των οργάνων απονομής της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης" και βαθμό Άριστα. Από το 2008 μέχρι το 2013 δίδαξε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης με την ιδιότητα του Εκτάκτου Επικούρου Καθηγητή τα παρακάτω μαθήματα: 1) Εκκλησιαστικό Δίκαιο, 2) Κανονικό Δίκαιο, 3) Νομική προστασία Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, 4) Ερμηνευτική προσέγγιση ιερών κανόνων. www.vavouskos.com
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Θεσσαλονίκη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σπιράλ
Σελίδες:
333
Διαστάσεις:
23x17
Βάρος:
0.727 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση