Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Χρυσοκέντητα άμφια και πέπλα

Χρυσοκέντητα άμφια και πέπλα

Τα παρουσιαζόμενα χειροτεχνήματα τεκμηριώνουν τη συνέχιση και παραπέρα εξέλιξη της χρυσοκεντητικής στους μετά την Άλωση χρόνους. Τα ονόματα των κεντητών, περισσότερο ή λιγότερο γνωστών, οι διαφορετικές επιλογές τεχνικής εκτέλεσης και υλικών, η πολυμορφία των διακοσμητικών στοιχείων και της εικονογράφησης είναι ενδείξεις της ανάπτυξης, κατά περιοχές, διαφόρων εργαστηρίων χρυσοκεντητικής, είτε κοσμικών (Κωνσταντινούπολη, Μολδοβλαχία, Σινώπη, Μελένικο, Μικρά Ασία, Γεωργία) ή μοναστηριακών (μονές Κωνσταντινουπόλεως, Μετέωρα, Κρήτη). Αλλά και τα πολυτελή υλικά τους αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για την οικονομική ανάπτυξη γενικά και τη διακίνησή τους στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σε διάφορες περιοχές, απ όπου και οι πλούσιοι δωρητές, αποδεικνύοντας ότι πολιτισμικά πρόκειται για έναν κόσμο πολύ μεγαλύτερο και πλουσιότερο από την πολιτική του εμβέλεια.
Τα κειμήλια της μελέτης αντιπροσωπεύουν πολλά είδη ιερατικών και λειτουργικών αμφίων, διακοσμητικών πέπλων και χρυσοκέντητων "μοναδικών". Η συστηματική δημοσίευση όλων των χρυσοκεντημάτων της Μονής θα αποτελέσει, ασφαλώς, σημαντική συμβολή στη συγγραφή της ιστορίας της αλλά και της ιστορίας της χρυσοκεντητικής τέχνης.


32χ23 εκ., 152 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: ʼγιον Όρος
Ταξινόμιση DDC: 726.7 (Μοναστήρια)
Άλλα πρόσωπα: Γιάννης Κουρούδης (Επιμελητής) , Χρυσούλα Καπιολδάση - Σωτηροπούλου (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-86086-2-7
ISBN (10ψήφιο): 960-86086-2-7
Βάρος: 0.783 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 1998
Γράψε τη δική σου κριτική
30.70
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

27.32
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Βλαχοπούλου - Καραμπίνα, Ελένη
Η Ελένη Βλαχοπούλου γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Παν/μιο Θεσ/νίκης και Αρχαιολογία στο Παν/μιο Ιωαννίνων. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (1998) και διδακτορικό δίπλωμα (2002) βυζαντινής αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Ιωαννίνων. Εργάζεται ως καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας στη Μέση Εκπαίδευση (Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων)., έχοντας κατά καιρούς διδάξει προπτυχιακά μαθήματα, με μορφή διαλέξεων, στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, το Παν/μιο Ιωαννίνων και στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσ/νίκης. Δραστηριοποιείται ως μέλος επιστημονικών εταιρειών και ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά. Eίναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.