Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το φαινόμενο του ευεργετισμού στη νεότερη Ελλάδα
(Πρακτικά ημερίδας)
Συγγραφέας:   Συλλογικό έργο


Το φαινόμενο του ευεργετισμού στη νεότερη Ελλάδα
Ο ευεργετισμός αποτέλεσε ένα φαινόμενο που αναμφίβολα επηρέασε τη διαμόρφωση πολλών πτυχών του νέου ελληνικού κόσμου. Η παρουσία του από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα αναδεικνύει όχι μόνο τη διάρκειά του, αλλά και τις διαφοροποιήσεις του ίδιου του φαινομένου και της νοοτροπίας των ευεργετών.
Πέρα από την ορατή και αναμφισβήτητη συμβολή του ευεργετισμού σε διάφορους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η παρουσία και η δράση των ευεργετών επηρέασε σημαντικά τις αντιλήψεις της κοινωνίας για τον ρόλο του κράτους, για τη διασύνδεση κράτους και ατόμου, οικονομίας και πολιτικής, για τη διαμόρφωση, εντέλει, ποικίλων κοινωνικών προτύπων. Παρά την πολυδιάστατη φύση του και την αναμφισβήτητη συμβολή του στη νεοελληνική ιστορία, το φαινόμενο δεν έχει μελετηθεί επαρκώς σε όλες τις πτυχές του, ούτε έχει αντιμετωπιστεί συνολικά με τα σύγχρονα εργαλεία της ιστορικής ανάλυσης.
Το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα πενήντα χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή του, του Αντώνη Μπενάκη, οργάνωσε το 2004 μια Ημερίδα με τίτλο "Το φαινόμενο του ευεργετισμού στη νεότερη Ελλάδα". Στην Ημερίδα εκείνη συμμετείχαν ιστορικοί, μελετητές του φαινομένου, οι οποίοι επικεντρώνοντας την έρευνά τους σε συγκεκριμένα ζητήματα, κατέθεσαν απόψεις που πιστεύουμε ότι συνεισφέρουν στην περαιτέρω μελέτη του θέματος. Τα Πρακτικά της εκδήλωσης αυτής, τα οποία παρουσιάζουμε σήμερα, θεωρούμε όχι μόνο ότι συνοψίζουν σε ένα βαθμό τις κατακτημένες γνώσεις, αλλά και ότι προωθούν τη σχετική έρευνα.
(από τον πρόλογο του Δημήτρη Αρβανιτάκη)

21χ14 εκ., 101 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη: Ιστορία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 938.9 (Ελλάς - Ιστορία, Νεώτερη)
Άλλα πρόσωπα: Μαρία - Χριστίνα Χατζηιωάννου (Εισηγητής) , Βασίλης Ν. Κρεμμυδάς (Εισηγητής) , Ματούλα Τομαρά - Σιδέρη (Εισηγητής) , Βάσω Θεοδώρου (Εισηγητής) , Δημήτρης Αρβανιτάκης (Επιμελητής) , Δημήτρης Αρβανιτάκης (Εισηγητής) , Δημήτρης Αρβανιτάκης (Υπεύθυνος Σειράς) ,
ISBN: 978-960-8347-33-5
ISBN (10ψήφιο): 960-8347-33-5
Βάρος: 0.177 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
7.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

6.23
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.