Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Cosmos

Cosmos
Από τις εκδόσεις tetarto κυκλοφόρησε το λεύκωμα φωτογραφιών του Νίκου Μάρκου, "Cosmos". Οι φωτογραφίες αποτελούν την τελευταία εργασία του Μάρκου με θέματα που έχουν αντληθεί από το ελληνικό τοπίο. Πρόκειται για έγχρωμες πανοραμικές εικόνες στις παρυφές των πόλεων, εκεί όπου το αστικό συναντά το φυσικό περιβάλλον, τα έργα των ανθρώπων αραιώνουν και αρχίζει αυτό της φύσης.
Ενώ ο "Cosmos" έχει φωτογραφηθεί σε όλη την Ελλάδα, ο Μάρκου επέλεξε να μη σημασιοδοτήσει το βιβλίο με λεζάντες που αναφέρονται στους τόπους όπου έγιναν οι λήψεις, δημιουργώντας μόνο με τη φωτογραφική γλώσσα ένα κόσμο οπουδήποτε, γεμάτο όμορφες εικόνες, σαν τους τόπους που μόνο με τη φαντασία ένας άνθρωπος μπορεί να ξαναφτιάξει ενθυμούμενος όσους έχει επισκεφθεί πραγματικά.
Με φωτογραφίες που παρουσιάζονται στο βιβλίο "Cosmos", ο Νίκος Μάρκου συμμετείχε στη διεθνή έκθεση Outlook που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και στην έκθεση ΠΕΡΙ(γε)ΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΚΟΣΜΟΙ που διοργάνωσε το μουσείο φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στη Γερμανία και στην Αθήνα. Στην Αθήνα τέλος, έχουν εκτεθεί σε ατομικές εκθέσεις.
[...] "Είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς αν οι φωτογραφίες του Μάρκου αναζητούν την πνευματική ηρεμία ή τεκμηριώνουν ειρωνικά την ερημία. Η ευδιάκριτη απουσία του ανθρώπου, που όταν εμφανίζεται προσομοιάζει με σημείο στίξης μέσα στην κλίμακα του τοπίου, ανακαλεί τις φωτογραφικές τοπιογραφίες των μέσων του 19ου αιώνα, όταν οι αργοί χρόνοι εκφώτισης συχνά απάλειφαν το ανθρώπινο στοιχείο από το πεδίο του θεατή. Ο Μάρκου, υπαινίσσεται ευθέως ότι τα ανθρώπινα δημιουργήματα και ίχνη, σημαίνουν, διαιρούν, νοηματοδοτούν το τοπίο, σχολιάζοντας τον ανθρώπινο πολιτισμό εύγλωττα όσο και μεταφορικά.
Τα έργα δεν προσφεύγουν στη συναισθηματική ευκολία του λυρισμού, τόσο οικεία στην ελληνική φωτογραφία τοπίου. Πραγματεύονται όμως την ομορφιά με μια αισθητική αυστηρή, δωρική και ίσως γι΄ αυτό πιο αυθεντική" [...].
(από τον πρόλογο στην έκδοση του Ηρακλή Παπαϊωάννου, επιμελητή του Mουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης)


Σημείωση: Πρόλογος: Ηρακλής Παπαϊωάννου, επιμελητής Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

25χ34 εκ., 119 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 779 (Φωτογραφικές συλλογές)
Άλλα πρόσωπα: Νίκος Μάρκου (Φωτογράφος)
ISBN: 978-960-87948-0-1
ISBN (10ψήφιο): 960-87948-0-3
Βάρος: 1.147 κιλά
Εκδότης: Tetarto
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
50.96
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

45.35
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.