Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κείμενα οικονομικής κοινωνιολογίας

Offer
Η οικονομική κοινωνιολογία, δηλαδή η κοινωνιολογική οπτική όπως εφαρμόζεται στη μελέτη των οικονομικών φαινομένων, αποδέχεται ότι η οικονομική δράση αποτελεί μορφή κοινωνικής δράσης, ότι είναι κοινωνικά εδρασμένη και ότι οι οικονομικοί θεσμοί είναι κοινωνικές κατασκευές. Αφενός, επιδιώκει την κοινωνιολογική κατανόηση των οικονομικών διεργασιών και δομών, ευρύτερα των οικονομικών φαινομένων. Αφετέρου, ασκεί κριτική στην καθιερωμένη οικονομικού τύπου ανάλυση των οικονομικών φαινομένων, καθώς και σε ορισμένες από τις προϋποθέσεις της. Οι καταβολές της οικονομικής κοινωνιολογίας εντοπίζονται στους κλασικούς της κοινωνιολογίας και στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τις κοινωνικές μεταβολές που επέφερε ο σύγχρονος καπιταλισμός. Κατά την τελευταία εικοσαετία το ενδιαφέρον για την κοινωνιολογική μελέτη των οικονομικών ζητημάτων έχει αναζωπυρωθεί, στο πλαίσιο αυτού που έχει ονομαστεί "νέα" οικονομική κοινωνιολογία και σήμερα αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς κοινωνιολογικούς κλάδους. Ουσιαστικά, η οικονομική κοινωνιολογία, τόσο στην παλαιότερη όσο και στη νέα εκδοχή της, επιδιώκει να θέσει την κοινωνιολογική οπτική στο επίκεντρο της κατανόησης και της ερμηνείας του σύγχρονου κόσμου, δηλαδή στις διάφορες οικονομικού χαρακτήρα εκδοχές και εκφάνσεις του ύστερου καπιταλισμού.


Σημείωση: Πρόλογος: Ρίκαρντ Σουέντμπεργκ. Εισαγωγή: Σωκράτης Μ. Κονιόρδος.

24χ17 εκ., 361 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλιοθήκη Κοινωνικής Επιστήμης και Κοινωνικής Πολιτικής
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 306.3 (Οικονομική κοινωνιολογία)
Άλλα πρόσωπα: Θανάσης Γκιούρας (Μεταφραστής) , Σωκράτης Μ. Κονιόρδος (Επιμελητής) , Δέσποινα Λάμπρου (Μεταφραστής) , Μανώλης Γ. Αλεξάκης (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-01-1080-7
ISBN (10ψήφιο): 960-01-1080-8
Βάρος: 0.77 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
24.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.76
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

O Ρόναλντ Ντορ είναι εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας & Ανώτερος ερευνητικός εταίρος στο Κέντρο για την Οικονομική Απόδοση στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου.

Ο Clifford Geertz γεννήθηκε το 1926 στο Σαν Φρανσίσκο. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Antioch College και ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Πραγματοποίησε εκτεταμένες εθνογραφαικές έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Νοτιοανατολική Ασία και στη Βόρεια Αφρική. Έχει διατελέσει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, της Καλιφόρνια, του Σικάγο, του Πρίνστον και της Οξφόρδης. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής στο Institute for Advanced Study του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.

O Μαρκ Γκρανοβέτερ είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας στη τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Στάνφορντ των ΗΠΑ.

O Στούαρτ Μακώλεϋ είναι καθηγητής Νομικής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν των ΗΠΑ.

Ο Τάλκοτ Πάρσονς, από τους θεμελιωτές της σύγχρονης κοινωνικής θεωρίας και της κοινωνιολογίας, γεννήθηκε το 1902 και πέθανε το 1979. Σπούδασε βιολογία, φιλοσοφία, οικονομικά και κοινωνιολογία, και η ευρύτητα αυτή των σπουδών του αντανακλάται στον διεπιστημονικό χαρακτήρα των θεωριών του. Υπήρξε μαθητής και μεταφραστής του Μαξ Βέμπερ, ενώ ασχολήθηκε συστηματικά με όλους του κλασικούς των κοινωνικών επιστημών. Ως καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συνέβαλε αποφασιστικά στην εδραίωση της φυσιογνωμίας του ιδρύματος αυτού. Καθοριστική είναι και η περίοδος κατά την οποία υπήρξε πρόεδρος της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας. Κλασικά είναι πλέον τα έργα του: "The Structure of Social Action" (1937), "The Social System" (1951), "Toward a General Theory of Action" (1951), "Politics and Social Structure" (1969), "Action Theory and the Human Condition" (1978).

Καίτοι η ζωή του Πολάνυι ήταν νομαδική -ποτέ δεν βολεύτηκε σε μία άνετη ακαδημαϊκή θέση- το έργο του είχε σημαντική επιρροή στους συγχρόνους του. Ο Πολάνυι (1896 - 1964) γεννήθηκε στη Βιέννη και μεγάλωσε στη Βουδαπέστη· εκεί σπούδασε και σύχναζε στους κύκλους του Καρλ Μάνχαϊμ και του Γκέοργκ Λούκατς. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αιχμαλωτίστηκε στο ρωσικό μέτωπο και, όταν αφέθηκε ελεύθερος, γύρισε στη Βιέννη και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Μετανάστευσε στην Αγγλία το 1933 και ζούσε παραδίδοντας κατ΄ οίκον μαθήματα. Το 1940, σε μία περιοδεία για διαλέξεις στις Η.Π.Α., δέχθηκε την προσφορά του Μπένινγκτον Κόλετζ να διδάξει εκεί. Τότε έγραψε και το opus magnus του, τον "Μεγάλο μετασχηματισμό" (1944). Το 1947, προσκλήθηκε να διδάξει στο κοινωνιολογικό τμήμα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ωστόσο, επειδή η γυναίκα του Ilon Duczynska είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην αποτυχημένη Ουγγρική επανάσταση το 1920, δεν της έδιναν βίζα για να επισκεφθεί τις Η.Π.Α. Οπότε ο Πολάνυι υποχρεώθηκε να κατοικεί στο Τορόντο του Καναδά και να πηγαίνει στις Η.Π.Α. για να διδάσκει· αυτό κράτησε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Παρ΄ όλο που επωφελήθηκε ιδιαίτερα από την διακλαδική έρευνα στο Κολούμπια, ποτέ δεν εντάχθηκε στους ακαδημαϊκούς κύκλους. Έμεινε σε όλη του τη ζωή εξόριστος -από την Ουγγαρία, από την Αυστρία, από την Αμερική, από το ακαδημαϊκό περιβάλλον... Κυριότερα έργα του: - "Ο μεγάλος μετασχηματισμός", 1944 - "Trade and Markets in Early Empires" σε συνεργασία με τους K. Conrad, K. Arensburg, H. W. Pearson, 1957 - "Dahomey and the Slave Trade", σε συνεργασία με τον A. Rotstein, 1966 - "Primitiv, Archaic and Modern Economics: Essays of Karl Polanyi", 1968 - "The Livelihood of Man", σε συνεργασία με τον H. W. Pearson, 1977.

Schumpeter, Joseph A.
Ο Joseph A. Schumpeter (1883-1950) διαθέτει μια σπάνια ιδιότητα μεταξύ των οικονομολόγων. Χωρίς να ανήκει ο ίδιος σε μια συγκεκριμένη σχολή οικονομικής σκέψης, χωρίς να έχει δημιουργήσει ο ίδιος σχολή, χωρίς να έχει φροντίσει να "φτιάξει" μαθητές και οπαδούς, χαίρει σήμερα, εξήντα χρόνια μετά το θάνατό του, μεγάλης εκτίμησης και αναγνώρισης. Το "Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός και Δημοκρατία" είναι ένα από τα μεγάλα κλασικά έργα των κοινωνικών επιστημών του εικοστού αιώνα. Τρία είναι τα στοιχεία που κάνουν το συγκεκριμένο έργο να ξεχωρίζει: η πρωτότυπη θεωρία του για τη δημοκρατία· η αιρετική του ανάλυση για τη λειτουργία του καπιταλισμού· ο προκλητικός του ισχυρισμός ότι μοιραία ο καπιταλισμός θα εξαφανιστεί - όχι εξαιτίας της αποτυχίας του αλλά λόγω της επιτυχίας του.

O Ρίκαρντ Σουέντμπεργκ είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ & Υπο-διευθυντής στο Κέντρο για τη Μελέτη της Οικονομίας και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.

H Βιβιάννα Ζέλιζερ είναι καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στη Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.