Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Συμεών Σαββίδης
(Η ζωή και το έργο του)
Συγγραφέας:   Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη


Συμεών Σαββίδης
[...] Εργασία που κράτησε περισσότερο από δύο χρόνια, η έρευνα της Κασιμάτη για τον Σαββίδη, εκτός του ότι μας παρουσιάζει και μερικά από ατα θεωρούμενα χαμένα έργα του, με τα βιογραφικά στοιχεία, τις κάθε είδους πληροφορίες, τις περιγραφές έργων και στοιχείων που αναφέρονται σε μερικά από αυτά, έρχεται να καλύψει ένα κενό, όχι μόνο σχετικά με την καλλιτεχνική δημιουργία του Σαββίδη, αλλά γενικά για τον χαρακτήρα και τους προσανατολισμούς της ελληνικής ζωγραφικής του τέλους του 19ου και των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Πρόκειται για εργασία με ουσιαστικές μεθοδικές αρχές, επιστημονικές βάσεις και επίπονη προσπάθεια, φανερή σε κάθε λεπτομέρεια αλλά και στο σύνολο. Εργασία, που πέρα από τη σχολαστική έρευνα για τη συγκέντρωση και κατάταξη του υλικού, διακρίνεται και για τον τρόπο που εκμεταλλεύεται τις πηγές, μουσειακές και αρχειακές, συνδυάζει τις ειδήσεις και καταλήγει σε συμπεράσματα. Με την εργασία της για τον Σαββίδη, η Μαριλένα Κασιμάτη μας προσφέρει μία ακόμη δυνατότητα να πλησιάσουμε καλύτερα, κοντά στον καλλιτέχνη, και προβλήματα που σχετίζονται με τις σπουδές και άλλων Ελλήνων καλλιτεχνών της λεγόμενης Σχολής του Μονάχου και ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσαν στο συντηρητικό κλίμα της. Η εργασία είναι εξαιρετικά χρήσιμη για κάθε μελετητή της νεοελληνικής τέχνης και πολύτιμη για κάθε φιλότεχνο που ενδιαφέρεται, όχι μόνο για έναν από τους πιο σημαντικούς για τις αναζητήσεις του δημιουργούς, αλλά και γενικά για τη νεοελληνική τέχνη.
(Χρύσανθος Α. Χρήστου, Ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης, Ακαδημαϊκός)

31χ25 εκ., 392 σελίδες
Δέσιμο: Πανόδετο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 750.092 495 (Ζωγράφοι, Έλληνες), 750.495 (Ζωγραφική, Ελληνική)
Άλλα πρόσωπα: Ηλίας Γεωργουλέας (Φωτογράφος) , Σταύρος Ψηρούκας (Φωτογράφος) , Συμεών Σαββίδης (Ζωγράφος) ,
ISBN: 978-960-500-440-8
ISBN (10ψήφιο): 960-500-440-2
Βάρος: 2.829 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
78.48
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

69.85
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Κασιμάτη, Μαριλένα Ζ.
Η Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη γεννήθηκε στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Pierce College. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Ιστορία της Τέχνης, Αρχαιολογία και Φιλοσοφία από όπου αποφοίτησε με διδακτορικό δίπλωμα. Εργάστηκε επί διετία στα Κρατικά Βαυαρικά Μουσεία. Από το 1984 εργάζεται ως Επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη. Αντικείμενο έρευνάς της είναι η δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική, η χαρακτική, τα σχέδια και η φωτογραφία στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Έχει εκδώσει φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στο έργο της φωτογράφου Μαρίας Χρουσάκη και κατάλογο με τα χαρακτικά της Εθνικής Πινακοθήκης, στα οποία πρέπει να προστεθεί και η έρευνά της για τη ζωγραφική του 19ου αιώνα. Έχει διδάξει Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αθήνας. Διετέλεσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Συνεργάστηκε σε ελληνικά και γερμανικά λεξικά τέχνης. Έχει διοργανώσει εκθέσεις στην Εθνική Πινακοθήκη, μεταξύ άλλων: "Αθήνα-Μόναχο, Τέχνη και Πολιτισμός στη Νεώτερη Ελλάδά" σε συνεργασία με βαυαρικά και ελληνικά κρατικά μουσεία, στα παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα και το Ναύπλιο καθώς και στην Κύπρο. Διετέλεσε καλλιτεχνική διεθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες Ιστορίας της Τέχνης στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδάς "Εθνικές Ταυτότητες - Διεθνείς Πρωτοπορίες" υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Association International des Critiques d΄Art - ΕΛΛΑΣ και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.