Ρήγα Βελεστινλή: Άπαντα τα σωζόμενα (τόμος Β')
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ρήγα Βελεστινλή: Άπαντα τα σωζόμενα (τόμος Β')

Φυσικής απάνθισμα δια τους αγχίνους και φιλομαθείς Έλληνας

Βελεστινλής Ρήγας

20.00€ -10% 18.00€

Το "Φυσικής Απάνθισμα" συνιστά το πρωτόλειο επιστημονικό έργο που δημοσίευσε ο Ρήγας το 1790 στη Βιέννη, και το ενδιαφέρον της έρευνας να αποσαφηνίσει τη θέση του στην ανέλιξη της σκέψης του νεοέλληνα στοχαστή και να αποτιμήσει το ρόλο του στη διαμόρφωση του πνευματικού πλαισίου των προεπαναστατικών χρόνων υπήρξε αδιάπτωτο. [...]

(Κώστας Θ. Πέτσιος, απόσπασμα από τον πρόλογο)

Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νεότερη ιστορία στα Πανεπιστήμια Wesleyan και Harvard των ΗΠΑ. Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Harvard (1979), από το 1980 διδάσκει ιστορία των πολιτικών θεωριών στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου από το 1987 είναι καθηγητής της πολιτικής επιστήμης. Μεταξύ 1980-1995 διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και εν συνεχεία γενικός γραμματέας του Δ.Σ. του. Το 2000 εκλέχτηκε διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΝΕ/ΕΙΕ).

Βελεστινλής Ρήγας (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας το 1757 και πέθανε στο Βελιγράδι το 1798. Βαπτίστηκε Ρήγας και το επώνυμό του ήταν Βελεστινλής. Μεταγενέστεροι λόγιοι αντικατέστησαν το Βελεστινλής με το Φεραίος. Έμαθε γράμματα πρώτα στο σχολείο του Τυρνάβου και ύστερα στο σχολείο των Αμπελακίων και τέλος της Ζαγοράς. Το 1777 διορίσθηκε δάσκαλος στον Κισσό του Πηλίου. Το 1782 πήγε στο Άγιο Όρος κι από εκεί έφυγε για την Κωνσταντινούπολη. Το 1786 πήγε στο Βουκουρέστι της Βλαχίας όπου εργάστηκε ως γραμματικός στον Ρουμάνο άρχοντα Μπακοβεάνου. Έπειτα εργάστηκε πάλι ως γραμματικός αλλά στον ηγεμόνα της Βλαχίας Νικόλαο Μαυρογένη. Το 1790 πήγε για πρώτη φορά στη Βιέννη, όπου έμεινε για 6 μήνες. Εκεί τύπωσε τα δύο πρώτα του βιβλία : Το "Σχολείο των ντελικάτων εραστών" και το "Φυσικής Απάνθισμα". Το 1791 ξαναγύρισε στο Βουκουρέστι. Εκεί εργάστηκε ως γραμματικός στον ηγεμόνα Μιχαήλ Σούτσο και στη συνέχεια ως διερμηνέας στο Γαλλικό Προξενείο του Βουκουρεστίου. Εκείνη την εποχή ασχολήθηκε και με το εμπόριο. Το 1796 πήγε για δεύτερη φορά στην Βιέννη όπου τύπωσε πολλά έργα του και έκανε μεταφράσεις. Στις 19 Δεκεμβρίου το 1797 ο Ρήγας, πηγαίνοντας στην Ελλάδα , πιάστηκε στην Τεργέστη σε παραλιακό ξενοδοχείο. Στις 3 Μαϊου του 1798 οι αυστριακές αρχές παρέδωσαν τον Ρήγα και επτά εταίρους του στους Τούρκους, οι οποίοι τους έκλεισαν στον πύργο Νεμπόιζε του Βελιγραδίου. Την νύχτα της 24ης προς την 25η Ιουνίου του 1798 οι Τούρκοι στραγγάλισαν τον Ρήγα και τους επτά συντρόφους του και τους έριξαν στον Δούναβη.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος

Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος (Επιμέλεια)

Ο Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος γεννήθηκε στα Ιωάννινα, όπου ολοκλήρωσε την εγκύκλια εκπαίδευση. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Bamberg της Γερμανίας και το 1993 αναγορεύθηκε, με τον βαθμό "Άριστα", διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με θέμα διατριβής "Φιλοσοφικές έννοιες ως τρόπος επιχειρηματολογίας στους Αττικούς Ρήτορες". Κατά την διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών του σπουδών υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
2 από 5
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
310
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.674 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση