Το ρολόι κτύπησε εννιά
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το ρολόι κτύπησε εννιά

Αυτοβιογραφία

Λουκία Αδαμαντίου - Πετρίτση

1.10.1938
Το ρολόι κτύπησε εννιά.
"Αυτό ήταν" είπε ο γιατρός. Κι εγώ έκλεισα για πάντα τα μάτια της μανούλας, σ` ένα σιδερένιο κρεβάτι του νοσοκομείου.
Ήμουν τότε μόλις 17 ετών κι εκείνη - που μας άφησε ολομόναχες, εμένα και την αδελφή μου - μόλις 45 χρόνων.
20.10.1989
Το ρολόι ξανακτύπησε εννιά.
Ο άνδρας μου μισοκοιμόταν στην πολυθρόνα του κι εγώ κοίταζα με αγωνία τη μισοτελειωμένη φιάλη του οξυγόνου. Πώς θα βγάζαμε το Σαββατοκύριακο, συλλογιζόμουν.
Με το χτύπημα του ρολογιού ακούστηκε και ένα μπαμ, σαν κάτι να `πεσε στο πάτωμα. Έψαξα, αλλά δεν βρήκα τίποτα. Την ίδια στιγμή κτύπησε η πόρτα. Ήρθε η νοσοκόμα για να του κάνει την ένεση.
"Άφησε γι` αργότερα" της είπα "τώρα κοιμάται".
Εκείνη πλησίασε κοντά του στην πολυθρόνα, τον άγγιξε και γύρισε σε `μένα.
"Έχει πεθάνει" είπε ξερά.
`Ενα σφίξιμο στην καρδιά... τίποτα άλλο... ούτε κλάμα, ούτε φωνές.
Είχε κι αυτό τελειώσει.
Πόσο βουβό πόνο έχω νιώσει στη ζωή μου!
Όχι ξανά καρκίνο, που οδήγησε μακριά μου τη μάνα και τον άνδρα μου. Αυτή την εξευτελιστική αρρώστια που καταρρακώνει, όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή του ανθρώπου.
25.8.2002
Και τώρα τα ξανάζησα όλα με την αγαπημένη μου αδελφή.
Γιατί τόσος πόνος στη ζωή μου;
Τώρα μου έμεινε ο Τσίκος, ο γάτος μου,
Σ` ευχαριστώ Τσίκο μου, που είσαι κοντά μου.

Λουκία Αδαμαντίου - Πετρίτση

Λουκία Αδαμαντίου - Πετρίτση (Συγγραφέας)

Δημοσιογράφος - Φιλόλογος Πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πτυχίο στην Υγειονομική Διαφώτιση (Health Education) του Columbia University της Νέας Υόρκης. Άσκησε επί 50 και πλέον χρόνια τη δημοσιογραφία, με υψηλό ήθος και η προσφορά της αναγνωρίστηκε από το κοινό, αλλά και από την Ακαδημία Αθηνών, ως ιδιαίτερα αποδοτική. Υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα ρεπόρτερ. Έβαλε τα θεμέλια του υγειονομικού ρεπορτάζ, που ήταν ανύπαρκτο ως τότε και εδραίωσε τη διαφώτιση του κοινού στα θέματα υγείας, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι έρευνές της και τα άρθρα της, την εποχή που υπήρχαν ακόμη προκαταλήψεις στον τομέα της υγείας, ήσαν καταλυτικές για την κοινωνία μας. Το βιβλίο που έγραψε, με τίτλο "Προσέξτε την υγεία σας" αποτέλεσε προσφορά στο Υπουργείο Υγείας και το κύριο βοήθημα, την εποχή εκείνη, για τα υγειονομικά όργανα. Όπως επίσης και το δίτομο βιβλίο, που με άρθρα εξεχόντων επιστημόνων και με τον τίτλο "Η υγεία των Ελλήνων", κυκλοφόρησε με επιμέλειά της από τις εκδόσεις της "Καθημερινής". Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της έκανε πάμπολλες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές για θέματα υγείας και έδωσε μαθήματα υγειονομικής διαφώτισης του πληθυσμού, σε αγροτικούς γιατρούς, μαίες και επισκέπτριες αδελφές, στην Υγειονομική Σχολή των Φαρσάλων. Στον τομέα της Αιμοδοσίας υπήρξε από τους πρωτοπόρους της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας και αγωνίστηκε για την κατάργηση της εμπορίας του αίματος. Από το 1945 μέχρι το 1999 εργάστηκε, χωρίς διακοπή σε διάφορες εφημερίδες. Εργάστηκε επίσης στη ραδιοφωνία και την τηλεόραση, όπου επί 10 χρόνια υπήρξε συντάκτης στο τμήμα ειδήσεων. Παράλληλα δούλεψε στην Υπηρεσία Διαφώτισης του Υπουργείου Υγείας και συνεργάστηκε με όλους τους υπουργούς ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
198
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.499 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση