Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μουσάων αρχώμεθα
(Ο Ησίοδος και η αρχαϊκή επική ποίηση)

Offer
Η ησιόδεια ποίηση, όπως αποκρυσταλλώνεται στα έπη Θεογονία και Έργα και Ημέραι, έχει πρόσφατα επανέλθει στο επίκεντρο του ερευνητικού προβληματισμού αναφορικά με τη λειτουργία της στο πλαίσιο της αρχαϊκής επικής ποίησης. Ο φαινομενικά απλοϊκός ποιητής από τη Βοιωτία, πρότυπο που ο ιστορικός θετικισμός του 19ου αιώνα είχε συστηματικά προβάλει, έχει παραχωρήσει σήμερα τη θέση του σε μια σαφώς διεισδυτικότερη και ωριμότερη θεώρηση της ησιόδειας ποιητικής δημιουργίας. Η μελέτη του κοινού στο οποίο απευθύνεται, η κατανόηση των συμβάσεων που οριοθετούν την επική ποίηση και συνθέτουν τη φυσιογνωμία της, η εξέταση των γενεαλογικά οργανωμένων καταλόγων, όχι ως απλώς μνημονικών μηχανισμών, αλλά ως δομικών μονάδων της παραδοσιακής ποίησης με συγκεκριμένη αφηγηματική λειτουργία, όλα αυτά και άλλα ακόμη στοιχεία δείχνουν πόσο σημαντική είναι η γνώση των ειδολογικών συμφραζομένων μέσα στα οποία γεννιέται και ανθεί το ησιόδειο έπος.
Αντικείμενο αυτού του συλλογικού τόμου αποτελούν οι σχέσεις της ησιόδειας ποίησης με την αντίστοιχη λογοτεχνική παράδοση των ανατολικών πολιτισμών, η εικόνα του ποιητή και το είδος της ποίησης που αυτός υπηρετεί, η αναζήτηση της συνοχής ενός πολυπρισματικού ποιήματος όπως το Έργα και Ημέραι, το φιλοσοφικό υπόβαθρο της ησιόδειας δημιουργίας.

24χ17 εκ., 591 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Αναγνώσεις του Αρχαίου Κόσμου
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 881 (Ελληνική ποίηση, Αρχαία - Ερμηνεία και κριτική), 889.103 (Επική ποίηση, Ελληνική)
Άλλα πρόσωπα: Αντώνης Ρεγκάκος (Υπεύθυνος Σειράς) , Νικόλαος Π. Μπεζαντάκος (Επιμελητής) , Χρήστος Κ. Τσαγγάλης (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-16-1897-5
ISBN (10ψήφιο): 960-16-1897-Χ
Βάρος: 1.046 κιλά
Εκδότης: Πατάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
35.50
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.50
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Φλώρα Π. Μανακίδου διδάσκει αρχαία ελληνική φιλολογία στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (από το 1999). Είναι απόφοιτος του Α.Π.Θ. (1986), όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές (1988). Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. εκπόνησε στην Κολωνία (1989-1992) τη διδακτορική της διατριβή για την ελληνιστική ποίηση, που δημοσιεύθηκε στις εκδόσεις Β.G. Teubner (τώρα K.G. Saur). Για έξι χρόνια δίδασκε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (1993-1999).

Ο Ν. Π. Μπεζαντάκος είναι καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με τον ΄Όμηρο, τον Ησίοδο, την τραγική και ελληνιστική ποίηση. ΄Έχει δημοσιεύσει τα ακόλουθα βιβλία: "Η έννοια της μετάνοιας στον ΄Όμηρο", "Αλλαγή γνώμης - Αναγνώριση σφάλματος" (Αθήνα 1980), "Η αρχαία ελληνική μίτρα" (εκδ. Καρδαμίτσα, Αθήνα 1987), "Η ρητορική της ομηρικής μάχης" (εκδ. Καρδαμίτσα, Αθήνα 1996), "Το αφηγηματικό μοντέλο του Greimas και οι τραγωδίες του Ευριπίδη" (εκδ. Καρδαμίτσα, Αθήνα 2004).

Ο Σ. Ι. Ράγκος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge, είναι Επίκουρος Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο παρελθόν έχει διατελέσει υπότροφος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton και επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στον χώρο των σχέσεων θρησκείας, φιλοσοφίας και λογοτεχνίας στην ελληνική αρχαιότητα. Η πρόσφατη μελέτη του "Ορφικά Χρυσά Ελάσματα" πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις "Στιγμή".

Ο Χ. Κ. Τσαγγάλης είναι Επίκουρος Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής ΦιλολογΙας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. ΄Εχει διατελέσει μεταδιδακτορικός υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν η επική ποίηση της αρχαϊκής εποχής (΄Ομηρος, Ησίοδος, Επικός Κύκλος), η μετρική και το επίγραμμα (κλασικό και ελληνιστικό). ΄Εχει δημοσιεύσει το βιβλίο Epic Grief: Personal Laments in Homer΄s Iliad (Walter de Gruyter, 2004), καθώς και άρθρα σχετικά με τον ΄Ομηρο, τον Ησίοδο, το Βακχυλίδη, τον Ηρόδοτο, τον Ξενοφώντα και το Ελληνιστικό Επίγραμμα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Ετοιμάζει εκτενή μελέτη για τα αττικά επιτύμβια επιγράμματα (έμμετρες επιγραφές) του 4ου αι. π.Χ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.