Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Παγκοσμιοποίηση και κοινωνικό κράτος
(Ευρώπη και Αμερική)

Offer
Η παγκοσμιοποίηση των οικονομικών είναι πραγματικότητα με σοβαρές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Στις δυτικές, προηγμένες κοινωνίες οι συνέπειες είναι η καθήλωση των τιμών και των αμοιβών της εργασίας και η αύξηση των κερδών και των εισοδημάτων από τόκους. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κράτος, που στηρίζεται στη φορολογία και τη συλλογική χρηματοδότηση για την καθολική κάλυψη του πληθυσμού, δείχνει πολύ περισσότερες αντοχές από το αμερικανικό πρότυπο που στηρίζεται στην ιδιωτική ασφάλιση.
Η εξάρτηση της ασφάλισης των εργαζομένων από την κερδοφορία των επιχειρήσεων δημιουργεί τεράστια προβλήματα ανταγωνιστικότητας για την ήδη υπερχρεωμένη Αμερική και η ιδεολογική προσήλωση στην ατομική ευθύνη έχει αποτέλεσμα 46 εκατομμύρια ανασφάλιστους.
Η αποσάθρωση της αμερικανικής οικονομίας με την αναμενόμενη υποτίμηση του δολαρίου και της κοινωνίας με τη διόγκωση του αριθμού των φτωχών και ανασφάλιστων μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η παγκοσμιοποίηση αποτελεί μείζονα απειλή για την Αμερική. Αντίθετα, η ιδεολογική συγκρότηση της Ευρώπης με το Κοινωνικό Κράτος στο επίκεντρο, το οποίο, παρά τις "Κασσάνδρες" εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από μια πλεονασματική οικονομία, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, δείχνει να αντέχει στον χρόνο. Η πρόκληση στην οποία καλείται να απαντήσει η Ε.Ε. βρίσκεται στο συμπέρασμα του Βιβλίου που είναι ότι "η κοινωνία θα κρίνει την επιτυχία της Ενωμένης Ευρώπης και όχι η οικονομία ή οι υπερεθνικές ελίτ".

21χ14 εκ., 227 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 368.4 (Κράτος πρόνοιας), 303.482 (Παγκοσμιοποίηση)
ISBN: 978-960-02-1991-3
ISBN (10ψήφιο): 960-02-1991-5
Βάρος: 0.365 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
13.85
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

8.86
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Λιαρόπουλος, Λυκούργος Λ.
O Λυκούργος Λιαρόπουλος είναι ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Οικονομικά και Οργάνωση της Υγείας, στο Τμήμα Νοσηλευτικής, 1987-2011. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών ’63. Σπούδασε (PhD - Michigan State University) και εργάσθηκε στις ΗΠΑ 1963-1974. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στην Επιτροπή Υγείας του ΟΟΣΑ από το 1994. Ιδρυτής του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας το 1995, Ιδρυτικός Πρόεδρος - Γεν. Διευθυντής Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας (Πε.Σ.Υ.Π) Αττικής, 2000-03 και Υποδιοικητής του ΙΚΑ, 1984-87. Συγγραφέας δύο πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και έξι βιβλίων, αρθρογραφεί τακτικά για θέματα υγείας και γενικότερης πολιτικής.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.