Η λαϊκή γλώσσα των ειδήσεων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η λαϊκή γλώσσα των ειδήσεων

Μια στάση απατηλής οικειότητας

Νικολέττα Δ. Τσιτσανούδη

Εγκαταλείποντας την αυστηρότητα του παρελθόντος, ο τηλεοπτικός δημοσιογραφικός λόγος γίνεται ολοένα και περισσότερο ιδιωτικός και ανεπίσημος.
Στα "παράθυρα" και τις "live" συνδέσεις, οι επίσημοι εντεταλμένοι "πληροφοριοδότες" μας ομιλούν πια ως οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας.
Εκπέμπουν οικειότητα και φιλικότητα απέναντι στις λαϊκές μάζες και, όταν δεν τις ενημερώνουν, διεκπεραιώνουν τα αιτήματά τους.
Πώς όμως κατασκευάζονται και γιατί εκδηλώνεται αυτή η "στάση της εικονικής συμπάθειας" που μέσω ενός λαϊκού λόγου καλλιεργούν οι δημοσιογράφοι της τηλεόρασης απέναντι στους τηλεθεατές-καταναλωτές; Ποιο ρόλο παίζουν οι μετρήσεις τηλεθέασης στην προσαρμογή της γλώσσας σε λαϊκότερα στάνταρτ στα πρότυπα της αμερικανικής τηλεόρασης; Μήπως οι λόγοι τελικά δεν είναι μόνο ιδεολογικοί και οικονομικοί, αλλά συνδέονται με την προσπάθεια να συγκαλυφθεί η τεράστια δύναμη των media, τα οποία υπερσυγκεντρώνονται γύρω από μία ολιγομελή ηγέτιδα τάξη;
Τα τέσσερα πρώτα σε τηλεθέαση κεντρικά δελτία ειδήσεων της ιδιωτικής τηλεόρασης, ως προϊόντα υψηλού κύρους, μπαίνουν για πρώτη φορά στο μικροσκόπιο μιας σπάνιας για τα ελληνικά δεδομένα επιστημονικής έρευνας, την οποία εμπλουτίζουν κείμενα με τις υπογραφές των μεγαλύτερων ονομάτων της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας.

Νικολέττα Δ. Τσιτσανούδη

Νικολέττα Δ. Τσιτσανούδη (Συγγραφέας)

Η Νικολέττα Δ. Τσιτσανούδη-Μαλλίδη γεννήθηκε το 1966 στη Λάρισα. Είναι διδάκτωρ κοινωνιογλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο γνωστικό αντικείμενο "Νεοελληνική γλώσσα και δημοσιογραφικός λόγος". Διδάσκει το μάθημα "Κριτικός Γραμματισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας" στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής της Σχολής Επιστημών του Ανθρώπου. Ως δημοσιογράφος έχει εργασθεί σε σειρά αθηναϊκών εφημερίδων ("Χώρα", "Αδέσμευτος Τύπος", "Επενδυτής" κ.ά.) και έχει διευθύνει περιφερειακά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ΜΜΕ. Συνεργάσθηκε με τον τηλεοπτικό σταθμό NEW CHANNEL και την Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος, παρουσιάζοντας πολιτικές και κοινωνικές εκπομπές. Διετέλεσε υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων στην Αντιπροεδρία της Βουλής των Ελλήνων και ασχολήθηκε συστηματικά με το αντικείμενο της υποστήριξης του κοινοβουλευτικού έργου. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε σειρά διεθνών Συνεδρίων και έχει αρθρογραφήσει στον ελληνικό και ξένο έντυπο Τύπο (εφημ. "Βήμα" κ.ά.). Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Είναι παντρεμένη με τον κ. Γιώργο Μαλλίδη και έχουν δύο παιδιά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
318
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.672 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση