Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Παράδοση και εξέλιξη στη λατρεία της εκκλησίας
Συγγραφέας:   Γεώργιος Ν. Φίλιας


Offer
"Η "καινότητα της ζωής" που μας παρέχεται δια του Αγίου Βαπτίσματος ευρίσκει την πλήρη έκφραση της μέσα από τη Λατρεία της Εκκλησίας και τη συμμετοχή μας σ΄ αυτή. Η λειτουργική ζωή δεν είναι για το βαπτισμένο μια ζωή απλώς παράλληλη με τη βιολογική του. Είναι (ή πρέπει να είναι) η κεντρική αρτηρία της χριστιανικής του υπάρξεως και, συγχρόνως, ο σύνδεσμός του με την αναμενόμενη αιωνιότητα."
Ο συγγρααφέας του παρόντος βιβλίου αναμετρήθηκε με το θέμα του κάτω από το πνευματικό βάρος του παραπάνω πλαισίου. Η προσέγγιση της λειτουργικής παραδόσεως και της λειτουργικής εξελίξεως (θέμα, κατά γενική ομολογία, από τα κομβικότερα της λειτουργικής επιστήμης) εκτείνεται σε ολόκληρο το χρονικό εύρος της πορείας της Εκκλησίας, μέσα από τη μελέτη των λειτουργικών πηγών και της εκκλησιαστικής γραμματείας. Σημαντικό τμήμα του βιβλίου αφιερώνεται σε κομβικούς σταθμούς εξελίξεως της λατρείας, αλλά και στην διαλεκτική με πλήθος συγχρόνων απόψεων επί του συγκεκριμένου θέματος, οι οποίες έχουν διαμορφώσει ήδη αντιθετικές τάσεις. Τελικός στόχος υπήρξε η σύνθεση των απόψεων και η διατύπωση προτάσεων, ώστε να πριμοδοτηθεί μία σύγκλιση και να εξασθενήσουν οι πολωτικές τάσεις.
Είναι αδιαμφισβήτητη η αλήθεια ότι στην πορεία της χριστιανικής λατρείας μέσα στο χρόνο συνυπήρξαν (και οφείλουν να εξακολουθήσουν να συνυπάρχουν) ο σεβασμός προς την παράδοση και η δυναμική της εξελίξεως. Στη συνειδητοποίηση αυτής της "χρυσής τομής" από το πλήρωμα της ορθόδοξης Εκκλησίας στοχεύει η παρούσα μελέτη, έχοντας πάντοτε ως οδοδείκτες τις δύο αδιάσειστες παραμέτρους έρευνας της λατρείας: την ιστορία και τη θεολογία.

24χ17 εκ., 419 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 264.3 (Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία - Λειτουργία και τυπικό)
ISBN: 978-960-333-452-1
ISBN (10ψήφιο): 960-333-452-9
Βάρος: 0.699 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
26.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

20.02
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Ως αριστούχος και υπότροφος, συνέχισε τις σπουδές του, στο χώρο της ιστορίας και θεολογίας της χριστιανικής λατρείας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο των Παρισίων, από τα οποία έλαβε το "Ανώτατο Δίπλωμα Λειτουργικών Σπουδών", δύο "Διπλώματα εμπεριστατωμένων σπουδών" (D.E.A.) στη Λειτουργική και στην παλαιοχριστιανική ιστορία, καθώς και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης με ειδίκευση στη λειτουργική. Ακολούθως μελέτησε τη χειρόγραφη ευχολογική παράδοση στη βιβλιοθήκη του Βατικανού, καρπός της οποίας υπήρξε η δεύτερη διδακτορική του μελέτη και η αναγόρευσή του σε Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, στην οποία εδίδαξε κατ΄ εντολήν το μάθημα της Λειτουργικής και Ομιλητικής, έως της εκλογής του σε Επίκουρο Καθηγητή· έκτοτε, πλην του συγκεκριμένου μαθήματος, διδάσκει τα μαθήματα Θεολογίας της Λατρείας και Εορτολογίας. Υπηρέτησε επί μακρόν ως καθηγητής Μέσης Εκπαιδεύσεως σε Πειραματικά Λύκεια και Γυμνάσια και συμμετείχε ως συνεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σε προγράμματα αναθεωρήσεως των αναλυτικών προγραμμάτων του μαθήματος των Θρησκευτικών, στη διδασκαλία επιμορφώσεως των καθηγητών Μ.Ε. καθώς και στις συγγραφικές ομάδες δύο διδακτικών βιβλίων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.