Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Αυτοβιογραφία
(Υπαρχηγός Ανατολικών Επαρχιών Κρήτης)

Αυτοβιογραφία
"... Γενναίος μετά φρονήσεως, αφιλοκερδής, τύπος χρηστού και μεγαλοψύχου πατριώτου, τοιούτος υπήρξεν ο Αντώνιος Ξανθουδίδης, ο οποίος κατά την περικλεά και μακροχρόνιον εκείνην επανάστασιν του 1866 υπήρξεν ο Νέστωρ των Ανατολικών Επαρχιών της Κρήτης και η γνώμη του ήτο πάντοτε σεβαστή και απετέλει αληθή αυθεντίαν. Οσάκις ηγείρετο εις τα στρατόπεδα των Κρητών επαναστατών σπουδαίον τι ζήτημα, αφορόν την τύχην της πατρίδος, οι πάντες ανέμενον ανυπομόνως από τον Κόρακα μέχρι του τελευταίου επαναστάτου, τι θα πει ο Καπετάν Ζωγράφος. Και η γνώμη του εισηκούετο πάντοτε μετά θρησκευτικής ευλαβείας και εξετελείτο μετά μεγάλης ταχύτητος.

Τοιούτος υπήρξεν ο Αντώνιος Ζωγράφος, ένας από τους πρώτους συντελεστάς της ενώσεως της Κρήτης μετά της μητρός Ελλάδος".

(Εφημ. "Η αλήθεια" Αθηνών, 5 Ιουνίου 1909)

"Η ιστορία των μεγάλων επαναστάσεων της Κρήτης (1821-1898) τεκμηριώνεται με τεράστιο πλήθος εγγράφων και ντοκουμέντων, που απόκεινται σε δημόσια ή ιδιωτικά αρχεία. Δυστυχώς, τα περισσότερα παραμένουν άγνωστα ή ανέκδοτα, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες των ερευνητών και των φιλιστόρων. Αλλά τα έγγραφα είναι η ψυχή της ιστορίας και τα αναμφισβήτητα αποδεικτικά των ιστορικών γεγονότων. Χωρίς αυτά η ιστορική εικονα του παρελθόντος είναι ασαφής και ελλιπής και όχι σπάνια παραμορφωμένη από τις προσωπικές εκτιμήσεις και υποθέσεις των ιστορικών. Από την άποψη αυτή είναι ευπρόσδεκτη κάθε προσπάθεια δημοσίευσης νέου αρχειακού υλικού. Ο κ. Κώστας Φυσαράκης, καλός μελετητής της τοπικής ιστορίας, ανέλαβε να μεταγράψει και να εκδώσει ένα πολύτιμο ιστορικό ντοκουμέντο, που έχει σχέση με την ιδιαίτερη πατρίδα του, το ιστορικό χωριό Αβδού Πεδιάδος. Πρόκειται για την αυτοβιογραφία του Αντωνίου Μ. Ξανθουδίδη ή Ζωγράφου, υπαρχηγού των Ανατολικών Επαρχιών της Κρήτης κατά τις επαναστάσεις 1866-1878, πατέρα του μεγάλου αρχαιολόγου Στέφανου Ξανθουδίδη. [...]"

(από τον πρόλογο του καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη)


Σημείωση: Πρόλογος: Θεοχάρης Δετοράκης, καθηγητής Παν. Κρήτης. Εκτενές ιστορικό σημείωμα: Κώστας Φυσαράκης.

24χ17 εκ., 160 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αβδού
Ταξινόμιση DDC: 920 (Αυτοβιογραφίες), 938.98 (Κρήτη - Ιστορία), 938.6 (Ελλάς - Ιστορία - 1861-1874)
Άλλα πρόσωπα: Κωνσταντίνος Φυσαράκης (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-87506-0-9
ISBN (10ψήφιο): 960-87506-0-1
Βάρος: 0.347 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
10.20
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

9.08
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ζωγράφος-Ξανθουδίδης, Αντώνιος Μ.
Ο Αντώνιος Μ. Ξανθουδίδης ή Ζωγράφος (1819-1896), υπήρξε υπαρχηγός των έξι Ανατολικών Επαρχιών της Κρήτης κατά τις επαναστάσεις του 1866-69 και του 1878 κατά των Τούρκων. Γιός του επαναστάτη του 1821 Μανούσου Ξ. Ξανθουδάκη, και εγγονός του επαναστάτη του 1769 Ξηρούχη Ξανθουδάκη, άσκησε την τέχνη της αγιογραφίας -εξ΄ ού και το προσωνύμιο "Ζωγράφος"- και απέκτησε πέντε γιούς, ανάμεσα στους οποίους και ο μετέπειτα αρχαιολόγος Στέφανος Α. Ξανθουδίδης (1864-1928).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.