Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
"Ελεύθερη Ελλάδα", "Η φωνή της αλήθειας"
(Ο παράνομος ραδιοσταθμός του ΚΚΕ: Αρχείο 1947-1968)
Συγγραφέας:   Βάσω Ψιμούλη


"Ελεύθερη Ελλάδα", "Η φωνή της αλήθειας"

Πριν από μισό και πλέον αιώνα, το 1947, ιδρύεται από το ΚΚΕ, σε συνθήκες εμφύλιας αναμέτρησης, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός "Ελεύθερη Ελλάδα". Λειτουργεί μέχρι το 1956. Μετά από δύο χρόνια σιωπής θα ξαναβγεί στα ερτζιανά, μετονομαζόμενος σε "Φωνή της Αλήθειας", μέχρι τη μεταπολίτευση του 1974. Με σημερινά κριτήρια, η ιδιαιτερότητά του ως "μέσου μαζικής ενημέρωσης" είναι προφανής για δύο, τουλάχιστον, λόγους. Ο πρώτος έχει σχέση με την ίδια τη λειτουργία του, καθώς παραμένει, απαρχής μέχρι τέλους, πλήρως ελεγχόμενος από τον πολιτικό κώδικα υποταγής στη βούληση της κομματικής εξουσίας την οποία υπηρετεί. Ο δεύτερος, ότι λειτουργεί εξόριστος, εκτός συνόρων της χώρας στην οποία εκπέμπει το κομματικό του μήνυμα, μετακινούμενος από το Βελιγράδι στο Βουκουρέστι και τέλος στο Χάλε της Λιψίας. Επιπλέον, η ομάδα των συντακτών και εκφωνητών του διαβιεί υπό συνθήκες παρανομίας, έγκλειστη και απομονωμένη για λόγους συνωμοτικότητας αλλά και γιατί τα "φιλοξενούντα" καθεστώτα αποκρύπτουν ότι υποθάλπουν το σταθμό ενός αντάρτικου κινήματος γειτονικής χώρας. Αυτές οι πολιτικές συγκυρίες διαμορφώνουν, εν τέλει, την περίκλειστη συνθήκη εντός της οποίας θα σχεδιασθεί, θα οργανωθεί και θα παραχθεί το έργο του κομματικού και δημοσιογραφικού επιτελείου του Σταθμού. Έργο εντυπωσιακό σε όγκο, ιστορικής σημασίας, αν συνεκτιμηθούν τα ποικίλα περιεχόμενά του: ενημέρωση, προπαγάνδα, οργάνωση, διαδικασίες, μηχανισμοί. Πάνω απ΄ όλα, όμως, το υλικό αυτό αποτελεί, για τον ερευνητή, μία ακόμη εστία φωτισμού της πολιτικής σκέψης και πράξης του σημαντικότερου κόμματος της ελληνιής Αριστεράς, στην πλέον δραματική περίοδο της ιστορικής του διαδρομής. Συνάμα, μία απρόσμενα ενδιαφέρουσα γωνία πρόσληψης της μετεμφυλιακής ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας από τη γεωγραφική απόσταση και την πολιτισμική απομόνωση του πολιτικού πρόσφυγα. Αυτό είναι το Αρχείο του Ραδιοφωνικού Σταθμού "Ελεύθερη Ελλάδα"/"Η Φωνή της Αλήθειας", το μεγαλύτερο μέρος του οποίου, 370.000 φύλλα δελτίων εκπομπών, απόκειται στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, στη διάθεση των ερευνητών / αναγνωστών. Η παρούσα έκδοση περιέχει, κατά πρώτο λόγο, το Ευρετήριο του αρχείου των εκπομπών του Ραδιοφωνικού Σταθμού. Επίσης, εκτενή εισαγωγή για την ίδρυση, την οργάνωση, τις μετακινήσεις του Σταθμού, τον πολιτικό και κοινωνικό λόγο, το ύφος και τη γλώσσα του επιτελείου των συντακτών-εκφωνητών του καθώς και των κομματικών καθοδηγητών τους εντός και εκτός των τειχών του ιδιόμορφου εγκλεισμού στον οποίο εκόντες-άκοντες, σε άγριους χωρίς έλεος καιρούς, θήτευσαν.


24χ17 εκ., 461 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 791.44 (Ραδιόφωνο), 938.77 (Ελλάς - Ιστορία - Εμφύλιος πόλεμος, 1944-1949), 027 (Αρχεία), 320.949 5 (Πολιτική - Ιστορία - Ελλάς), 320.532 495 (Κομμουνισμός - Ελλάς)
ISBN: 978-960-310-314-1
ISBN (10ψήφιο): 960-310-314-4
Βάρος: 1.031 κιλά
Εκδότης: Θεμέλιο
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
27.69
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.64
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ψιμούλη, Βάσω
Η Βάσω Ψιμούλη γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας και Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας) και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία (Universite de Paris III). Δίδαξε επί δεκαετία στη μέση εκπαίδευση (1977-1987). Υπότροφος του ΙΚΥ, έλαβε, το 1995, διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Ιστορίας του Ιουνίου Πανεπιστημίου. Από το 1992 εργάζεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και είναι υπέυθυνη του Τμήματος Βιβλιοθήκης και Αναγνωστηρίου. Το 2002, και στο πλαίσιο της σειράς "Βιβλιοθήκη των Γενικών Αρχείων του Κράτους", εκδόθηκε η εργασία της "Αρχείο Γραμματείας Υπουργείου επί των Οικονομικών (1883-1862)" Είναι συνεργάτης των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά "Τα ιστορικά και Αρχειοτάξιο". Συνέγραψε το λήμμα "Σούλι και Σουλιώτες στην ιστορία του Νέου Ελληνισμού (1770-2000)". Η διδακτορική της διατριβή με τίτλο "Σούλι και Σουλιώτες" εκδόθηκε το 1988 από το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.