Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ο μαγικός κόσμος των παιχνιδιών
(Ευρωπαϊκά παιχνίδια από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη)
Συγγραφέας:   Μαρία Αργυριάδη


No Cover
[...] Στην προσπάθεια της καταγραφής της μαγευτικής πορείας των παιχνιδιών, πληροφορίες αντλήθηκαν από ποικίλες πηγές. Καθώς το πέρασμα του χρόνου και η φύση των υλικών δεν επέτρεψαν σε πολλά παιχνίδια να φτάσουν έως τις μέρες μας, για την περίοδο του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης πολύτιμα στάθηκαν τα στοιχεία που παρέχουν μικρογραφίες χειρογράφων, επιστημονικές πραγματείες ή κείμενα για την παιδική ηλικία, την ηθική διαπαιδαγώγηση, τη θρησκευτική καθοδήγηση, ευρήματα ανασκαφών, έργα τέχνης κ.ά.

Για να γίνει η παρουσίαση του υλικού όσο το δυνατόν πιο εποπτική, τα παιχνίδια των συλλογών του Μουσείου Μπενάκη ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανά είδος. Δίνονται επίσης στοιχεία για τη χρονολόγηση και τα υλικά κατασκευής των παιχνιδιών, αναφέρονται τα κυριότερα κέντρα παραγωγής και οι σημαντικότεροι κατασκευαστές, επισημαίνονται οι αποδέκτες και ο πιθανός εκπαιδευτικός ή άλλος χαρακτήρας τους. Παράλληλα, το γλωσσάρι που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου, σκοπό έχει να εξοικειώσει τον αναγνώστη με τη σχετική τεχνική ορολογία.

Για την πληρέστερη παρουσίαση των παιχνιδιών, εκτός από τα κείμενα και τις πολυάριθμες φωτογραφίες, παρατίθεται πλούσιο αρχειακό - φωτογραφικό και έντυπο- υλικό που χρονολογείται από τον 12ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα. Το υλικό αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά, μεταφέροντας και κάτι από την ατμόσφαιρα της κάθε εποχής.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η παρούσα έκδοση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της έκθεσης "Ευρωπαϊκά Παιχνίδια από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη", που φιλοξενήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών της Θεσσαλονίκης. [...]

Μαρία Αργυριάδη, υπεύθυνη Τμήματος Παιδικής Ηλικίας και Συλλογής Παιχνιδιών, Μουσείου Μπενάκη

Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 794 (Παιχνίδια), 372.304 2 (Μουσειακή εκπαίδευση)
Άλλα πρόσωπα: Κώστας Αδάμ (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-500-427-9
ISBN (10ψήφιο): 960-500-427-5
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2003
Γράψε τη δική σου κριτική
78.48
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

69.85
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Μαρία Αργυριάδη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Ε.Μ.Π. Από το 1970 άρχισε να συλλέγει κούκλες και παιχνίδια (ελληνικά και ευρωπαϊκά) και η αγάπη της γι΄ αυτά, και ιδίως για τις κούκλες, την έκαναν να ασχοληθεί με την έρευνα τη μελέτη τους. Είναι μέλος της United Federation of Doll Clubs. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα της σε περιοδικά. Η συλλογή της θεωρείται μια από τις δέκα σπουδαιότερες της Ευρώπης και γι΄ αυτό συχνά την επισκέπτονται μελετητές και συλλέκτες του εξωτερικού. Έχει εκθέσει αντικείμενα της συλλογής της στην Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα, στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων κ.ά. Συνεργάζεται με το Μουσείο Μπενάκη στα εκπαιδευτικά του προγράμματα και συμμετέχει στην προετοιμασία της Πανελλαδικής Έκθεσης των Κ.Α.Π.Η. της Ελλάδας με τίτλο "Ξαναφτιάχνω τα παιχνίδια των παιδικών μου χρόνων".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.