Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Περί ηθικής
(Λόγος και αντίλογος: Ιδεαλισμός ή ρεαλισμός)
Συγγραφείς:   Charles Larmore, Alain Renaut,


Offer
O Τσαρλς Λάρμορ και ο Αλαίν Ρενώ, από διαφορετικούς φιλοσοφικούς ορίζοντες ο καθένας, υπερασπίζονται την αρχή της αυτονομίας της ηθικής και υιοθετούν κριτική στάση απέναντι στην υποκειμενιστική αντίληψη της αξίας. Ωστόσο δεν αντιλαμβάνονται κατά πανομοιότυπο τρόπο το πρόβλημα της αντικειμενικότητας των αξιών και των κανονιστικών αρχών.
O διάλογος μεταξύ των δύο συγγραφέων ξεκίνησε με αφορμή μια "φιλοσοφική αλληλογραφία". Αναπτύχθηκε και αποκρυσταλλώθηκε με την ευκαιρία μιας δημόσιας συζήτησης, που έγινε στη Σορβόννη στις 15 Μαΐου 2003. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, οι συνομιλητές και οι πολυάριθμοι ακροατές που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τη δημιουργική τους αντιπαράθεση είδαν να αναδεικνύονται προοδευτικά, και μάλιστα με ολοένα μεγαλύτερη ακρίβεια, οι όροι μιας ριζικής αντίθεσης ως προς τον τρόπο θεώρησης της ηθικής. Αμφότεροι οι συνομιλητές προσήλθαν αρχικά στη συζήτηση με το αίσθημα ενός κοινού φιλοσοφικού ορίζοντα. Καθώς όμως η συζήτηση προσαρμόστηκε στη δυναμική των διευκρινίσεων και των αλλεπάλληλων εμβαθύνσεων, αναδιαρθρώθηκε με τρόπο συναρπαστικό πάνω στους όρους μιας κλασικής φιλοσοφικής αντιπαράθεσης, δηλαδή της αντιπαράθεσης μεταξύ ιδεαλισμού και ρεαλισμού.
Από το γενικό πλαίσιο αυτής της συναρπαστικής συζήτησης, που στηρίζεται στις πιο κλασικές θεματικές της ηθικής φιλοσοφίας, θα μπορούσαμε να αντλήσουμε τα στοιχεία ενός εξαιρετικά επίκαιρου και ζωντανού αναστοχασμού των αντιλήψεων περί ηθικής στις σύγχρονες κοινωνίες.

(Patrick Savidan)

21χ14 εκ., 120 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 170 (Ηθική), 190 (Φιλοσοφία, Σύγχρονη)
Άλλα πρόσωπα: Γιάννης Παπαδημητρίου (Επιμελητής) , Μιχάλης Πάγκαλος (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-435-098-8
ISBN (10ψήφιο): 960-435-098-6
Βάρος: 0.197 κιλά
Εκδότης: Πόλις
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
11.21
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

7.73
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Larmore, Charles
Ο Τσαρλς Λάρμορ γεννήθηκε το 1950. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Γέηλ, είναι καθηγητής της πολιτικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Έχει διατελέσει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και επισκέπτης καθηγητής στην Ecole Polytechnique του Παρισιού.

Renaut, Alain
Ο Αλαίν Ρενώ γεννήθηκε το 1948. Είναι καθηγητής της φιλοσοφίας και διευθυντής του τμήματος φιλοσοφίας και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV). Θεωρείται από τους πρωταγωνιστές της επιστροφής της πολιτικής φιλοσοφίας στο επίκεντρο των φιλοσοφικών αναζητήσεων στη Γαλλία. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ζήτημα των αξιών που συνδέονται με το θεμελιώδες πρόταγμα της νεωτερικότητας, και οι οποίες εδώ και δύο αιώνες μετασχηματίζουν σε βάθος τις δημοκρατικές κοινωνίες. Ο Αλαίν Ρενώ έχει ασχοληθεί επίσης με τα θέματα του ατομισμού, του φιλελευθερισμού, του κοινοτισμού, της πολυπολιτισμικότητας, των δικαιωμάτων, καθώς και με την ηθική φιλοσοφία και τη φιλοσοφία του δικαίου. Σε συνεργασία με τον Λυκ Φερύ αμφισβήτησε τον αντιουμανισμό που κυριαρχούσε στη γαλλική φιλοσοφική σκηνή τη δεκαετία του ΄60. Έχει μεταφράσει στα γαλλικά την "Κριτική της κριτικής δύναμης" και την "Κριτική του καθαρού λόγου" του Καντ, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην αναβίωση του ενδιαφέροντος της γαλλικής επιστημονικής κοινότητας για το καντιανό έργο. Έχει μεταφράσει επίσης έργα των Φίχτε, Αντόρνο και Κασίρερ. Διευθύνει το περιοδικό "Raison publique".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.