Εισαγωγή στη μουσειολογία και στην προληπτική συντήρηση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Εισαγωγή στη μουσειολογία και στην προληπτική συντήρηση

Γιάννης Λυριτζής

Λάια Ορφανίδη

21.20€ -21% 16.75€

(. . .) Η Μουσειολογία είναι μια σχετικά νέα εφαρμοσμένη επιστήμη, που άρχισε να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, ως συνέπεια της μεταπολεμικής αναζήτησης από τους λαούς, των εθνικών πολιτισμικών τους ταυτοτήτων και της συνειδητοποίησης της κεφαλαιώδους σημασίας της έρευνας, της συντήρησης και της ανάδειξης των καταλοίπων της πολιτισμικής τους κληρονομιάς. Στην χώρα μας δυστυχώς οι διεθνείς εξελίξεις και η πρόοδος στον τομέα αυτόν άργησαν να επηρεάσουν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση κατά μισό αιώνα! (. . .) Το βιβλίο αυτό αποτελεί λοιπόν υλοποίηση μιας συντονισμένης σειράς ενεργειών με στόχο τη δημιουργία σχετικού εγχειριδίου στην ελληνική γλώσσα από το 2000 και απετέλεσε προϊόν του προγράμματος ΓΑΙΑ (με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ι. Λ.) με τη χρηματοδότηση της κοινοτικής πρωτοβουλίας interreg II, μέτρο 6.3. που εκδόθηκε το 2003. Ήταν το πρώτο, απ` όσο γνωρίζουμε, βιβλίο μουσειολογίας στην ελληνική βιβλιογραφία. (. . .)


[Απόσπασμα από το κείμενο του προλόγου]

Γιάννης Λυριτζής

Γιάννης Λυριτζής (Συγγραφέας)

Ο Ιωάννης Λυριτζής είναι Καθηγητής Αρχαιομετρίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πρόεδρος στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, ιδρυτής και διευθυντής της Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας στη Ρόδο και αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών στη Ντιζόν. Έχει συγγράψει επτά βιβλία, πληθώρα άρθρων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και είναι ιδρυτής και διευθυντής έκδοσης του διεθνούς περιοδικού Mediterranean Archaeology and Archaeometry. Έχει εργαστεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη Ακαδημίας Αθηνών και ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bordeaux III. Μεταδιδακτορική έρευνα περάτωσε στα Πανεπιστήμια Εδιμβούργου, ΜακΜάστερ Καναδά και Οξφόρδης. Στις πρωτότυπες ερευνητικές του δραστηριότητες περιλαμβάνεται η ανάπτυξη δύο μεθόδων χρονολόγησης αρχαιολογικών υλικών, με φωταύγεια σε μεγαλιθικά κτίρια και με πυρηνική ανάλυση στην ενυδάτωση οψιανών εργαλείων. Το έργο του αναφέρεται στα διεθνή citation indices και τα τωρινά του ερευνητικά ενδιαφέροντα εστιάζουν στην πυρηνική χρονολόγηση διαφόρων αρχαιολογικών υλικών, την αρχαιοαστρονομία, τη γεωφυσική και στις φυσικές μεθόδους ανάλυσης αρχαιολογικών υλικών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Λάια Ορφανίδη

Λάια Ορφανίδη (Συγγραφέας)

Η Λάια Ορφανίδη είναι Αρχαιολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι με ειδικές σπουδές Μουσειολογίας στη Σορβόννη και στην UNESCO. Εργάζεται ως ερευνήτρια στο Κέντρον Ερεύνης της Αρχαιότητος της Ακαδημίας Αθηνών και διδάσκει στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Φορέας)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
280
Διαστάσεις:
23x16
Βάρος:
0.539 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση